Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Monitor Sony LCD + Spyder = problem

Witam,
    mam problem. Postanowiłem skalibrować mojego lcd Sony przy pomocy pożyczonego Spydera2 w wersji express. Niestety utworzony profil daje efekt strasznego zażółcenia wyświetlanego obrazu - na moje oko zwalone WB. Zdjęcia BW wyglądają jak sepia. Kalibrowałem pod 6500, backlight, contrast i brightness na default - tak jak kazał spyder. Czy ktoś ma jakiś pomysł, co może być źle.

p.s. niestety sensowny monitor dopiero w maju/czerwcu, zatem nie piszcie "zmień monitor"
    p.s.2 starałem się skaliborwać także dwa laptopy ASUSa i wygenerowany profil jest taki sam - wszystko żółte
    p.s.3 kalibracja zarówno na Win7 jak i Win XP

Help plisssss
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Do tego oczka pomiarowego na spodzie Spydera, dla lalibracji LCD-ków, ma być dopięty taki zielonkawy filterek. Może go nie ma i stą przekłamanie?
    D90, N18-200 VR, N50 1.4, S10-20, Samyang8 i masa innych gratów

Domyślnie

filterek jest podpięty.

niestety jak zainstalowałem argylla (zgodnie z instrukcją instalacji, bo jest trochę zakręcona) to mi system wcale nie wykrywa spydera
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    filterek jest podpięty.

niestety jak zainstalowałem argylla (zgodnie z instrukcją instalacji, bo jest trochę zakręcona) to mi system wcale nie wykrywa spydera
    Bo musisz zainstalować w systemie Argyllowskie stery do Spydera

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Bo musisz zainstalować w systemie Argyllowskie stery do Spydera
    oczywiście zrobiłem to, wszystko zgodnie z instrukcją. W menadżerze sprzętu system pokazywał oddzielne sterowniki argylla do spydera, ale program spydera nie "widział" kalibratora
    Mamiya + Sony

Domyślnie

A tak, tak - jak się chce używać oprogramowania firmowego, to oczywiście trzeba przełączać stery na oryginalne.

Domyślnie

no kurcze, ale to jak skalibrować mając tego argylla? którym programem?
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Właśnie! Bo jutro gadżet wędruje do mnie ;oD
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    no kurcze, ale to jak skalibrować mając tego argylla? którym programem?
    Proszę sobie ściągnąć okienkowe międzymordzie do Argyll'a: http://hoech.net/dispcalGUI/
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów