Close

Strona 12 z 45 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 442

Domyślnie

Witam , kupilem szkielko .Niestety był wielki problem z ostroscią na nieskączonosci ,pomyslałem ok jest link gdzie można go wyostrzyć .Więc zaczołem i teraz jest kompletna lipa z ostrością , czy jest jakiś serwis gdzie mogę go odesłać ? Lub czy jest ktoś taki kto miał taki sam problem i go sam rozwązał ?

ps. link z tego wątku .

Domyślnie

Miałem, rozwiązałem - zupełnie jak w linku... Musiałeś pojechać za daleko, albo nie w tą stronę... To tylko dwa pierścienie... Nie żaden rocket science... Pamiętaj o założeniu filtra na tył. To niby tylko płytka płasko - równoległa, ale jej brak po tej stronie przesuwa ognisko i nici z ostrości... (Chociaż zastanawiam się, czy można zenitarka przejustować, żeby jechał bez filtra?)
    --
    Sebastian "Similas" Wach

Domyślnie

Kupiłem kilka dni temu używany (ledwo co)ale albo daję radę na nieskończoność, albo ktoś wcześniej grzebał i potwierdza ostrość "infinity" z FX

BTW
    Sorry Czarku ale jak widać jasne formułowanie postów wygrało tym razem.
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

Witam, również mam problem z ostrością :/ Mam możliwość odkupić, bardzo tanio, zenitara M42 od kolegi. On używał go z Canonem i nie miał problemów z ostrzeniem. Ja podpinam go do mojego Nikona D80 (z przejściówką) i ... nic nie widzę. Obraz jest totalnie rozmazany, nie ma mowy o ostrzeniu w nieskończonośc. Obiektyw łapie ostrość tylko na przedmioty z bardzo bliska (a makro nie lubię ;]). Co ciekawe, kiedy podpięłam go pod starego zenita, w nieskończoność ostrzył bardzo ładnie. Wiem więc, że ostrzy, tyle że nie w moim Nikonie :/ Czy rozkręcenie go i gmeranie w ostrości, tak jak radzili koledzy we wcześniejszych postach ma wobec tego sens?

Domyślnie

Rozumiem że przejściówka z soczewką.
    Może masz coś nie teges z soczewką w przejściówce. Spróbuj z innym M42 czy będzie taki sam objaw.
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Domyślnie

Jeśli mogę swoje spostrzeżenia. Mój zenitarek nie potwierdza mi ostrości na nieskończoności. Na krótszych działa w zasadzie bez problemu ładnie potwierdza i wszystko ok, ale powiem szczerze że zastanawiam się cały czas po co Wam takie coś przy tym szkle. Załączam sample z mojego szkła. Parametry również dla ciekawych

1.

f 2.8 min ostrzenie
    2.

f 2.8 nieskończoność
    3.

crop j.w
    4.

f 8.0 nieskończoność ( chyba )
    5.

crop j.w

a to na dokładke co można z tego szkła wyciągnąć

6.

7.

8.
    kilka puszek jakieś szkła i brak spiżarni do przechowywania + masa nauki ;p

Domyślnie

Lagunman, ja w swoim jak wezmę na nieskończoność to mam taki widok jak na Twoim pierwszym zdjęciu na min. ostrzeniu no nic, dziś sprawdzę go z innym adapterem, może faktycznie z tym starym jest coś nie tak.

Domyślnie

miałem chyba to szczęscie i trafiłem na jak to ktoś powiedział wtorkową partię :P a tak powaznie to szukałem swego czasu wątku o tym i gdzieś mi przepadł wiec jakby ktos trafił to z ciekawości poczytam. Z drugiej znów strony ktoś może mi powiedzieć dlaczego jeśli ostrzy mi gdzies tam blisko nieskończoności to dlaczego nie mam potwierdzenia ? a blisko działa ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lagunman Zobacz posta
    miałem chyba to szczęscie i trafiłem na jak to ktoś powiedział wtorkową partię :P a tak powaznie to szukałem swego czasu wątku o tym i gdzieś mi przepadł wiec jakby ktos trafił to z ciekawości poczytam. Z drugiej znów strony ktoś może mi powiedzieć dlaczego jeśli ostrzy mi gdzies tam blisko nieskończoności to dlaczego nie mam potwierdzenia ? a blisko działa ?
    Oj, widzę, że nie przeczytało się dokładnie TEGO tematu Odpowiedź wraz z rozwiązaniem masz w tym temacie (str. 9, 10)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Oj, widzę, że nie przeczytało się dokładnie TEGO tematu Odpowiedź wraz z rozwiązaniem masz w tym temacie (str. 9, 10)
    otóż przeczytałem mówię tylko że to nie ten post który kiedyś kolega Stefan mi podesłał ale obaj nie możemy go odszukać. Krótki wątek z rozbieraniem szkła włącznie

Strona 12 z 45 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów