Close

Strona 312 z 846 PierwszyPierwszy ... 212262302310311312313314322362412812 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 111 do 3 120 z 8455

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemo_W Zobacz posta
    Choćby tu że skaler monitora przelicza LUT, w Eizo czy Quato obliczenia załatwia oprogramowanie, z dużo większą precyzją.

Proszę wyświetlić sobie wyniki po wadilacji z użyciem Delta E (jest dokładniejsza w stosunku do oka ludzkiego) zamiast Delta E 94.

Jak już wspomniałem, system walidacji w tym wypadku nie jest obiektywny - proszę skorzystać z niezależnego oprogramowania i dokładnego urządzenia kontrolno-pomiarowego i porównać wyniki z konkurencją.

Pozdrawiam,
    Przemek W.
    Najpierw padło stwierdzenie, że w monitorach NEC kalibracji podlega tylko poziom jaskrawości i gain RGB, bo interfejs DDC/CI nie umożliwia ingerencji w LUT monitora - teraz nagle jednak da się ingerować w LUT, ale jakiś skaler to psuje przeliczając, choć teoretycznie mam możliwość wpisywania z palca dowolnych wartości w LUT monitora - z całym szacunkiem, wszystko to jest jak dla mnie nieco mętne, ale jestem tylko grafikiem, a nie elektronikiem.

dE to właśnie dE*ab, o której wspominałem. dE*ab dla różnic w L* ma takie same wartości, jak dE*94 - różnice są dopiero w formule CIE94 dla tekstyliów (dE*CMC) lub najnowszej formule dE*00, ale tutaj dystans kolorymetryczny może co najwyżej maleć, a nie rosnąć. Co do "dokładności w stosunku do oka ludzkiego", to akurat im nowsza formuła, tym bardziej równomierna percepcyjnie.

Walidacja kalibracji TRC nie jest jakąś technologią kosmiczną - z profilu wylicza się koordynaty kolorymetryczne dla danej wartości RGB a następnie mierzy wyświetloną próbkę i oblicza dystans kolorymetryczny między zakładaną a zmierzoną wartością. Wielkiej innowacyjności czy barku obiektywizmu w tym procesie nie można zatem oczekiwać, można conajwyżej inaczej dobierać próbki i użyć innej formuły dE.

Oczywiście - konkurencja ma prawo uzyskiwać lepsze wyniki, ale nie ze względu na stosowanie innej metody komunikacji i programowania LUT, tylko z uwagi na stosowanie precyzyjniejszych LUT - w Eizo jest to 3D LUT 12-o bitowy, z 16-o bitowym przeliczaniem wewnętrznym, w Quato serii IntelliProof jest to LUT 14-o lub 16-o bitowy. Tego wcale nie podważam, natomiast jeśli chodzi o ograniczenia wynikające ze standardu DDC/CI, to albo są one na tyle nieistotne, że nie mają większego wpływu na jakość kalibracji, albo NEC w jakiś sataniczny i niepojęty dla mnie sposób potrafi manipulować uzyskiwanymi wynikami.

Dostępu do spektroradiometrów czy kolorymetrów laboratoryjnych Minolty niestety nie mam, ale powtarzalność pomiarów spektrofotometru i1pro jest na tyle dobra, że dla pomiarów jaśniejszych walorów nie powinien stanowić czynnika przekłamującego, zaś odchyłki wynikające z niedokładności samych pomiarów są w świetle faktu, że tym samym urządzeniem dokonujemy kalibracji i walidacji bez znaczenia, bo błąd w obu przypadkach będzie ten sam.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 16-02-2010 o 14:16

Przemo_W
    Gość

Domyślnie

Cały czas rozchodzi się o sposób komunikacji, poprzez DDC/ci nie ma dostępu bezpośredniego (pisałem o ograniczonym dostępnie, nie jego braku), można tylko wysyłać komendy...

Krzywa będzie dokładna tylko w funkcji nieskończoności, składając się z określonej ograniczonej liczby punktów daje tak na prawdę tylko pogląd, brakujące dane muszą być interpolowane, stąd istotna jest precyzja obliczeniowa.

Pozdrawiam,
    Przemek W.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carac Zobacz posta
    Przeszukałem cały wątek i w zasadzie jest parę zdań (przypuszczeń) na temat tego LCD. Dokładniejszą recenzję znalazłem na mva.pl). ALE, no właśnie - zastanawia mnie jedna rzecz: skoro jest to "niekalibrowana odmiana profesjonalnego CG222W", to w jakim celu zaleca się "kalibrator X-Rite l1 Pro"?
    Serie S i SX Eizo są niekalibrowane, to znaczy kalibracji poddaje się nie monitor, tylko pośrednio, programowo w sterowniku karty graficznej. Czujnik jest niezbędny, gdyż bez kalibratora nie da się nawet wystarczająco dokładnie ustalić temperatury barwowej.

Co więcej, na stronce ALSTORa napisano: "Entuzjastów cyfrowej fotografii ucieszy fakt, że SX2262W współpracuje z EIZO EasyPIX. Jest to kompletny zestaw do kalibracji i tworzenia profili ICC dla monitorów LCD Eizo (...). . Gdzieś też przeczytałem, że każdy monitor eizo jest indywidualnie "kalibrowany" przez producenta i jest na to jakiś kwit dołączony do monitora. Zdecydowałem się już na zakup i się zastanawiam, zlecać kalibrację czy jest to dla moich zastosowań (hobby) czynność zbyteczna? Co mi da kalibracja, która kosztuje ok. ~350 zł?
    EasyPIX to generalnie zabawka dla początkujących. Formalnie jest to Spyder 3. Nie powinno się używać takich urządzeń z uwagi na skandalicznie małą dokładność.

Co do kalibracji, faktycznie fabrycznie są kalibrowane monitory serii CG, ale nie należy tego mylić z kalibracją do konkretnych Pana celów.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cały czas rozchodzi się o sposób komunikacji, poprzez DDC/ci nie ma dostępu bezpośredniego (pisałem o ograniczonym dostępnie, nie jego braku), można tylko wysyłać komendy...

Krzywa będzie dokładna tylko w funkcji nieskończoności, składając się z określonej ograniczonej liczby punktów daje tak na prawdę tylko pogląd, brakujące dane muszą być interpolowane, stąd istotna jest precyzja obliczeniowa.

Pozdrawiam,
    Przemek W.
    Gdyby było tak, że do monitora wysyła się korektę TRC dla kilku punktów, a panel sam dointerpolowywał sobie resztę, to faktycznie byłoby kiepsko. Skoro jednak zgodziliśmy się już, że dla kilku punktów tablicy LUT korekta jest dostępna, to dlaczego nie miałoby być dostępu do całej reszty? Skąd pomysł, że nie da się wyliczyć całej zawartości LUT zgodnej z TRC targetu, a następnie wczytać jej do monitora przez DDC/CI? A jeśli przez DDC/CI nie ma bezpośredniego dostępu do całej LUT, to dlaczego przez oprogramowanie GammaComp ten dostęp dlaczegoś jest, lub wygląda na to, że jest?

Domyślnie

(pisałem o ograniczonym dostępnie, nie jego braku)
    Właśnie niekoniecznie:
    kalibracja ograniczona jest tylko do wartości RGB dla bieli i luminancji - reszta jest kompensowana profilem ICC
    Sam Pan napisał coś innego. Owa "reszta" nie jest kompensowana profilem, to nie podlega żadnej dyskusji, udowodniono to ponad wszelką wątpliwość. Monitor ma edytowalną LUT, ewentualna różnica występuje tylko w sposobie jej zapisania.

Nie wiem, może istnieje program kalibracyjny który umożliwia pobranie każdej próbki, technicznie nie ma problemu, tylko kalibracja trwałaby zapewne tydzień. Normalne procedury zawsze opierają się na pobraniu niewielu próbek i przybliżeniu funkcji korekcji. Precyzja jest oczywiście istotna, ale do pewnego poziomu, powyżej nie ma większego sensu zwiększać dokładności obliczeń kiedy wartości wyjściowe i tak są*przybliżeniem.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-02-2010 o 14:57
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Gdyby było tak, że do monitora wysyła się korektę TRC dla kilku punktów, a panel sam dointerpolowywał sobie resztę, to faktycznie byłoby kiepsko. Skoro jednak zgodziliśmy się już, że dla kilku punktów tablicy LUT korekta jest dostępna, to dlaczego nie miałoby być dostępu do całej reszty? Skąd pomysł, że nie da się wyliczyć całej zawartości LUT zgodnej z TRC targetu, a następnie wczytać jej do monitora przez DDC/CI? A jeśli przez DDC/CI nie ma bezpośredniego dostępu do całej LUT, to dlaczego przez oprogramowanie GammaComp ten dostęp dlaczegoś jest, lub wygląda na to, że jest?
    Trzeba po prostu zdobyć listę komend DDC/CI Neca i wszystko będzie wiadomo!
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-02-2010 o 15:00

Domyślnie sx2262w - kalibracja

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    (...) kalibracji poddaje się nie monitor, tylko pośrednio, programowo w sterowniku karty graficznej (...)
    Panie Tomaszu, czy to oznacza, że zlecając taką kalibrację należy dostarczyć monitor oraz komputery, z którymi sx2262 będzie współpracować (stacjonarny oraz okazyjnie laptop)? I czy w Pana praktyce zdarzyło się, że "przekłamania" w przypadku nieskalibrowania LCD-karta graficzna są bardzo widoczne?

Domyślnie

Panie Tomaszu, czy to oznacza, że zlecając taką kalibrację należy dostarczyć monitor oraz komputery, z którymi sx2262 będzie współpracować (stacjonarny oraz okazyjnie laptop)?
    Tak, powinno się skalibrować cały tor. O ile w przypadku stacjonarnego, o ile ma wyjście DVI, da się zastosować pewne uproszczenia procedury, to notebooka który z reguły go nie ma, nie da się obejść.

I czy w Pana praktyce zdarzyło się, że "przekłamania" w przypadku nieskalibrowania LCD-karta graficzna są bardzo widoczne?
    Nieustawiony Eizo ma odchyłkę temperatury barwowej od "fotograficznego" standardu ok 500K. To sporo i w widoczny sposób decyduje że obraz jest za "zimny" lub za "ciepły". Na oko Pan tego nie poprawi. Linearyzacja nawet tanich Eizo jest bardzo dobra, więc od biedy poprawna regulacja już sprawia że wygląda to wszystko całkiem znośnie.

PS. Ustawienie monitora do dwóch komputerów nie jest najszczęśliwszym pomysłem. W każdym razie trzeba zwrócić uwagę żeby podłączane były do osobnych wejść, wówczas monitor może zapamiętać inne wartości regulacji dla jednego i drugiego. Inaczej przy każdym przepięciu wtyczek będzie Pan musiał zmieniać nastawy w menu. Ogólnie sensu bez.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-02-2010 o 16:09

Domyślnie sx2262w - kalibracja

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta

Nieustawiony Eizo ma odchyłkę temperatury barwowej od "fotograficznego" standardu ok 500K. To sporo i w widoczny sposób decyduje że obraz jest za "zimny" lub za "ciepły". Na oko Pan tego nie poprawi. Linearyzacja nawet tanich Eizo jest bardzo dobra, więc od biedy poprawna regulacja już sprawia że wygląda to wszystko całkiem znośnie.
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Przeszukałem cały wątek i w zasadzie jest parę zdań (przypuszczeń) na temat tego LCD. Dokładniejszą recenzję znalazłem na mva.pl). ALE, no właśnie - zastanawia mnie jedna rzecz: skoro jest to "niekalibrowana odmiana profesjonalnego CG222W", to w jakim celu zaleca się "kalibrator X-Rite l1 Pro"? Co więcej, na stronce ALSTORa napisano: "Entuzjastów cyfrowej fotografii ucieszy fakt, że SX2262W współpracuje z EIZO EasyPIX. Jest to kompletny zestaw do kalibracji i tworzenia profili ICC dla monitorów LCD Eizo (...). . Gdzieś też przeczytałem, że każdy monitor eizo jest indywidualnie "kalibrowany" przez producenta i jest na to jakiś kwit dołączony do monitora. Zdecydowałem się już na zakup i się zastanawiam, zlecać kalibrację czy jest to dla moich zastosowań (hobby) czynność zbyteczna? Co mi da kalibracja, która kosztuje ok. ~350 zł?

Lekko zachwiałeś moją teorię i do wyboru miedzy NECiem a Eizo 2433W doszedł jeszcze nowy model SX2262W.
    Czy jego zalety mimo 2 cali mniejszej powierzchni obrazu przeważają nad choćby 2433W? Cenowo SX2262W wypada między 24calowymi Eizo a NECiem.
    5DII+15mm+24L+35L+851.8+135L+580II

Strona 312 z 846 PierwszyPierwszy ... 212262302310311312313314322362412812 ... OstatniOstatni