Zima jest, aura nie zachęca do łażenia i plenerowania, więc pstryknij parę fot - będzie o czym gadać w długie (chociaż coraz krótsze) zimowe wieczory![]()
Szukaj
Zima jest, aura nie zachęca do łażenia i plenerowania, więc pstryknij parę fot - będzie o czym gadać w długie (chociaż coraz krótsze) zimowe wieczory![]()
A co tu jest do oceniania jak potrzebujesz taka ogniskowa to brac i robic zdjecia. Szkło wysmienite. Polecam.
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Blog
Zobacz mit nr 9, myślę, że to o to chodzi:
http://www.mhohner.de/essays/myths.php
Dzisiaj sprawdziłem "na gorąco" różnicę między 50 a 85 mm... gdy skadrowałem głowę modelki w ten sam sposób, tło było zaskakująco podobnie rozmazane, żadnej tam wielkiej różnicy (przy tej samej przysłonie i takim samym kadrowaniu). Planuję to powtórzyć biorąc większy rozrzut właśnie - 20, 50, 85, 135. Jak zrobię, rzucę fotki na pożarcie.
Ostatnio edytowane przez karolt ; 13-02-2010 o 22:49
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
przy FX i 85/1,8 i min. odl.ostrzenia 0,85 m jest jednak małe ograniczenie - 0,36x0,24 cm
Wajsprych, ja wiem, że to szokujące może być, ale tak chyba rzeczywiście jest :-D
Po co wywarzać otwarte drzwi... mamy przecież taką milusińską stronę:
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Wystarczy podstawić dane. Moje zmierzone dane są następujące - odległości potrzebne do zrobienia "headshota" danym szkłem (dla FX / DX) w metrach:
50mm - >0,7 / <1,5
85mm - 1,2-1,5 / 1,5-2,5 (gdzieś pośrodku tych wartości oddzielonych myslnikami)
135mm - ~2 / ~3
No i co się okazuje, gdy podstawimy te dane? Że rzeczywiście, jeśli skadrujemy zdjęcia tak samo i użyjemy tej samej przysłony (ja wstawiałem 2.8), głębia ostrości jest prawie taka sama (pewnie te różnice wynikają z mojego niedokładnego pomiaru odległości, nie bawiłem się w dalmierz laserowy, tylko odczytywałem ze skali na obiektywie), bez względu na to, jakiej ogniskowej użyjesz :-D
Jeśli ktoś uważał, że głębia ostrości zależy od ogniskowej, to bardzo mi przykro...
Zależy od odległości / powiększenia oraz przysłony, a nie od ogniskowej :-) (http://www.mhohner.de/essays/myths.php#teledof)
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Zgadza się. Bezwzględna wielkość GO przy tej samej skali odwzorowania zależy tylko od wielkości przysłony. Nie zależy od ogniskowej.
Ale od ogniskowej zależy rozmycie dalekiego tła. Im większa ogniskowa, tym bardziej rozmyte obiekty w tle.
Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.
było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II
moje pstryki, na fejsie, instagram
No właśnie nie :-) Rozmycie też nie zależy. Ogniskowa nie ma nic wspólnego z GO, rozmywaniem czy "perspektywą". Ogniskowa zmienia jedynie kąt widzenia i proporcje. Reszta to złudzenie. Oto dlaczego:
Przypominam, że wyszedłem od tej tezy:
http://www.mhohner.de/essays/myths.php#teledof
Pozwoliłem sobie zrobić mini test, używając szkieł 20 i 85 na FX, przysłona 2.8, pierwszy plan skadrowany tak samo. Proszę bardzo:
85mm:
A teraz 20mm:
Jeśli ktoś ma wątpliwości, że głębia ostrości się nie zmieniła, proszę bardzo, porównanie fotelika:
Teraz zadałem sobie pytanie - OK, ale co z tłem - najdalszym planem? Może tam coś się zmienia? A guzik. Kolejny przykład:
20mm:
85mm:
No i porównanie dalekiego tła:
Różnice niby są, ale nie takie, jakich się pewnie spodziewaliśmy. Wynikają pewnie z różnic między obiektywami, ale jak widać - od ogniskowej nie.
To skąd to powszechne przekonanie, że GO czy rozmycie tła zależy od ogniskowej? Bo tło jest mniej powiększone przy 20mm niż przy 85, przez co nie widzimy go tak szczegółowo i nie widzimy rozmycia. Dopiero powiększenie tła pokazuje prawdę. No i to właśnie robią dłuższe ogniskowe - powiększają tło, a nie rozmywają bardziej, niż krótkie ogniskowe :-)
karolt masz racje
ogniskowa nie wpływa w żaden sposób na GO, tylko poprzez przesłone i jej otwarcie
ma się tylko takie wrażenie używając tele zoom
regulując zoom zmieniamy odległość miedzy sobą, a objektem i ma znaczenie jeszcze odległość za objektem w stosuku do tła, drugiego planu czy jak tam komu wygodnie
xpro2/ 23/ 56/ 10-24/godox
Skontaktuj się z nami