Szukaj
Zależy z jakiej strony patrzeć. Osobiście jestem zwolennikiem klasyfikowania pod kątem możliwości a mniej wielkości i rozdzielczości. Szczególnie w branżach związanych w kolorem. Dodatkowe miejsce nie pokaże utraconych detali w cieniach oraz nie skoryguje przebarwień. Rozdzielczość ma b. duże znaczenie w CAD/CAM, programowaniu, DTP (składzie).
Różnica jest tak skalkulowana aby monitor plasował się pośrodku między wersjami "cywilnymi" a prawdziwymi graficznymi. Jakby były droższe to by się nie sprzedawały, jak by były tańsze to z kolei gorzej sprzedawałyby się CG. Niestety tu rządzi pieniądz.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 14-02-2010 o 22:24
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Czy sx2462w z racji posiadania matrycy IPS posiada dodatkowo jakiś filtr (jakkolwiek się to nazywa). Chodzi o niwelowanie tej przypadłości charakterystycznej dla IPS czyli problem z czernią oraz występowanie pod kątem fioletowych placków... ?
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
Nie bardzo rozumiem. Mam jakieś budżetowe TN Samsunga i akurat ostrość jest znakomita, również czcionek. Nie chciałbym aby była gorsza w Eizo.
Zależy mi na 24" i rozdzielczości jak największej bo to ma znaczenie przy obróbce zdjęć.
Możesz ten brak ostrości pokazać na jakimś przykładzie?
5DII+15mm+24L+35L+851.8+135L+580II
Ale dlaczego Pan miesza w głowach innym?
Nie bardzo rozumiem, jaki ma Pan w tym interes. Chyba tylko taki, żeby "pańska" teoria była na wierzchu.
Po raz kolejny powtarzam.
To, że dla Pana "z punktu widzenia zasady działania wyświetlacza LCD" obraz jest idealnie ostry nie oznacza, że każdy tak to będzie odbierał. Upiera się Pan przy tym twierdzeniu, jednocześnie doskonale chyba zdając sobie sprawę o co chodzi. Dla przykładu, jakbym się słuchał tych Pana tez nt. ostrości i kupił 24" z rozdzielczością 1920x1200 to bym sobie pluł w brodę i nie mógł odżałować.
Na moje szczęście poszedłem, zobaczyłem i samodzielnie oceniłem, nie traktując opinii użytkownika Tom01, jako prawdy objawione.
Problem tu poruszony jak najbardziej dotyczy OSTROŚCI, ostrości jako percepcji konkretnego użytkownika danego monitora!
Ostatnio edytowane przez nazca ; 15-02-2010 o 01:06
Tak chodziło mi o odpowiednik tego typu filtrów stosowanych w Necach lub ewentualnie coś lepszego.
Zawsze gody podpinałem notebooka analogowym złączem do monitora LCD liczyłem się z utratą ostrości. Do głowy by mi nie przyszło stwierdzić w sytuacji gdy podpina się w ten sposób monitor LCD do laptopa czy komputera stacjonarnego, że to wada monitora. Jeszcze osobiście nie spotkałem się z nieostrym obrazem w LCD (o ile użyto transmisji sygnały innej niż analogowa) gdyż to była cecha monitorów kineskopowych wynikająca z ich konstrukcji.
jednak zastanawia mnie to stwierdzenie:
I teraz to zrobiło mi wodę z mózguZ jednej strony nieostrość w LCD nie występuje w sytuacji użycia DVI, a z drugiej strony pada stwierdzenie zależności wielkości plamki i rozdzielczości co finalnie powoduje nieostrość.
Z tego co widzę to przy 24 calach i rozdzielczości 1920 × 1200 plamka 0.270 jest standardem.
Skontaktuj się z nami