Close

Strona 306 z 846 PierwszyPierwszy ... 206256296304305306307308316356406806 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 051 do 3 060 z 8455

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Właściwie to należy patrzeć na cenę SX2462W w kontekście "pełnej wersji" czyli CG243W. SX2262W i CG222W podobnie, tylko myląca jest różna rozdzielczość.
    Czyli nie można patrzeć tak na SX2262W i CG222W, bo różna rozdzielczość to bardzo duża różnica.

Poza tym różnica w cenach między wymienionymi 24" i 22" jest też nieporównywalna.
    I mam tu na myśli różnicę w cenie między SX2462W i CG243W vs. różnica w cenie SX2262W i CG222W.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nazca Zobacz posta
    Czyli nie można patrzeć tak na SX2262W i CG222W, bo różna rozdzielczość to bardzo duża różnica.
    Zależy z jakiej strony patrzeć. Osobiście jestem zwolennikiem klasyfikowania pod kątem możliwości a mniej wielkości i rozdzielczości. Szczególnie w branżach związanych w kolorem. Dodatkowe miejsce nie pokaże utraconych detali w cieniach oraz nie skoryguje przebarwień. Rozdzielczość ma b. duże znaczenie w CAD/CAM, programowaniu, DTP (składzie).

Poza tym różnica w cenach między wymienionymi 24" i 22" jest też nieporównywalna.
    I mam tu na myśli różnicę w cenie między SX2462W i CG243W vs. różnica w cenie SX2262W i CG222W.
    Różnica jest tak skalkulowana aby monitor plasował się pośrodku między wersjami "cywilnymi" a prawdziwymi graficznymi. Jakby były droższe to by się nie sprzedawały, jak by były tańsze to z kolei gorzej sprzedawałyby się CG. Niestety tu rządzi pieniądz.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 14-02-2010 o 22:24
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Czy sx2462w z racji posiadania matrycy IPS posiada dodatkowo jakiś filtr (jakkolwiek się to nazywa). Chodzi o niwelowanie tej przypadłości charakterystycznej dla IPS czyli problem z czernią oraz występowanie pod kątem fioletowych placków... ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dyplomata Zobacz posta
    Czy sx2462w z racji posiadania matrycy IPS posiada dodatkowo jakiś filtr (jakkolwiek się to nazywa). Chodzi o niwelowanie tej przypadłości charakterystycznej dla IPS czyli problem z czernią oraz występowanie pod kątem fioletowych placków... ?
    Bieleje pod kątem jeśli o to chodzi. Nie wiem co lepsze. Ja jestem przyzwyczajony do starszych fioletowiejących. Jaśniejące tracą szybciej kontrast.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dyplomata Zobacz posta
    Chodzi Ci o filtr A-TW który posiadały NEC 2490/2690 WUXi1. Eizo tego nie ma i nie będzie mieć, bo LG.Philips już tego nie produkuje.

Domyślnie

Wynikająca z wielkości pixela dyskwalifikującego niestety ten model.
    Dlatego w serii S jest wybór:

S2243W
    ostrzejszy [większa rozdzielczość] ale mniej równomiernie podświetlony
    lub
    S2433W
    bardziej równomiernie podświetlony ale mniej ostry [ta sama rozdzielczość co na mniejszym S2243W, czyli większa plamka].

Dla mnie wielkość plamki w S2433W zdyskwalifikowała go.

Nie bardzo rozumiem. Mam jakieś budżetowe TN Samsunga i akurat ostrość jest znakomita, również czcionek. Nie chciałbym aby była gorsza w Eizo.
    Zależy mi na 24" i rozdzielczości jak największej bo to ma znaczenie przy obróbce zdjęć.
    Możesz ten brak ostrości pokazać na jakimś przykładzie?
    5DII+15mm+24L+35L+851.8+135L+580II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem. Mam jakieś budżetowe TN Samsunga i akurat ostrość jest znakomita, również czcionek. Nie chciałbym aby była gorsza w Eizo.
    Nie będzie gorsza. To niemożliwe z punktu widzenia zasady działania wyświetlacza LCD. Problem poruszony tu nie dotyczy ostrości.

Domyślnie

Zależy mi na 24" i rozdzielczości jak największej bo to ma znaczenie przy obróbce zdjęć.
    Jakiej wielkości masz Samsunga z jaką rozdzielczością?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie będzie gorsza. To niemożliwe z punktu widzenia zasady działania wyświetlacza LCD. Problem poruszony tu nie dotyczy ostrości.
    Ale dlaczego Pan miesza w głowach innym?
    Nie bardzo rozumiem, jaki ma Pan w tym interes. Chyba tylko taki, żeby "pańska" teoria była na wierzchu.

Po raz kolejny powtarzam.
    To, że dla Pana "z punktu widzenia zasady działania wyświetlacza LCD" obraz jest idealnie ostry nie oznacza, że każdy tak to będzie odbierał. Upiera się Pan przy tym twierdzeniu, jednocześnie doskonale chyba zdając sobie sprawę o co chodzi. Dla przykładu, jakbym się słuchał tych Pana tez nt. ostrości i kupił 24" z rozdzielczością 1920x1200 to bym sobie pluł w brodę i nie mógł odżałować.
    Na moje szczęście poszedłem, zobaczyłem i samodzielnie oceniłem, nie traktując opinii użytkownika Tom01, jako prawdy objawione.

Problem tu poruszony jak najbardziej dotyczy OSTROŚCI, ostrości jako percepcji konkretnego użytkownika danego monitora!
    Ostatnio edytowane przez nazca ; 15-02-2010 o 01:06

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raptor88 Zobacz posta
    Chodzi Ci o filtr A-TW który posiadały NEC 2490/2690 WUXi1. Eizo tego nie ma i nie będzie mieć, bo LG.Philips już tego nie produkuje.
    Tak chodziło mi o odpowiednik tego typu filtrów stosowanych w Necach lub ewentualnie coś lepszego.

Zawsze gody podpinałem notebooka analogowym złączem do monitora LCD liczyłem się z utratą ostrości. Do głowy by mi nie przyszło stwierdzić w sytuacji gdy podpina się w ten sposób monitor LCD do laptopa czy komputera stacjonarnego, że to wada monitora. Jeszcze osobiście nie spotkałem się z nieostrym obrazem w LCD (o ile użyto transmisji sygnały innej niż analogowa) gdyż to była cecha monitorów kineskopowych wynikająca z ich konstrukcji.

jednak zastanawia mnie to stwierdzenie:

Wszystkie 24" z rozdzielczością 1920x1200 mają taką cechę, bo wynika ona z wielkości plamki.
    Jeśli dla kogoś [np. dla mnie] taka plamka będzie za duża - obraz może wydawać się nieostry.
    Dla innego będzie ok.
    Najlepiej samemu sprawdzić organoleptycznie.

Chciałem kupić S2433W, poszedłem do Cortlandu, popatrzyłem na CG241W [ta sama przekątna i rozdzielczość] i stwierdziłem, że to nie dla mnie - właśnie ze względu na "nieostrość".
    I teraz to zrobiło mi wodę z mózgu Z jednej strony nieostrość w LCD nie występuje w sytuacji użycia DVI, a z drugiej strony pada stwierdzenie zależności wielkości plamki i rozdzielczości co finalnie powoduje nieostrość.
    Z tego co widzę to przy 24 calach i rozdzielczości 1920 × 1200 plamka 0.270 jest standardem.

Strona 306 z 846 PierwszyPierwszy ... 206256296304305306307308316356406806 ... OstatniOstatni