Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Stonehenge

Domyślnie

popraw troszkę te skały i będzie o wiele lepiej, chodzi mi o zdjęcie nr.2 no bo 1 to już za mocno naciągana i gorszy kadr, bo dla mnie akurat bardzo sie podoba taka wersja niż ta jaką pokazał jm, bo Twoja obróbka daje więcej dramatyzmu co akurat dla takiego miejsca moim zdaniem jest wskazane, no ale każdy ma inny gust. Szkoda tylko że ta dwójeczka niema więcej miejsca po prawej stronie.

Domyślnie

Moim zdaniem HDR jest jak najbardziej potrzebny, gdyż oryginał charakteryzuje się bardzo niskim poziomem lokalnego kontrastu. W ograniczonym zakresie, lokalny kontrast można zwiększyć za pomocą krzywej, jednak lepiej tę operację wykonać w programie do HDR.
    W zdjęciach które zaprezentowałeś zmniejszyłbym mikrokontrast, gdyż trawa i skały wyglądają jakby świeciły.

Ja bym widział to tak
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 04-02-2010 o 12:55

Domyślnie

No to widzę że wybuchła burzliwa dyskusja - fajnie

Te zdjęcia to moje 2 HDR jakie kiedykolwiek robiłem i przyznam że jak się bawię suwakami to kusi mnie żeby trochę przesadzić. Efekt wydaje się być wtedy bardziej wyrazisty, ale tak jak tu większość zauważyła mam tendencję to przesady.

Moje body ma tendencję do prześwietlania zdjęć do tego światło było dość kiepskie i przez to oryginał stracił chyba przez to kontraście. Ze względu na nieciekawe światło zdecydowałem się na HDR - i chyba nie było to błędem.

Sporo osób wspominało, że chciało by się RAW-em pobawić. Proszę bardo oto cała seria 5 zdjęć z różną ekspozycją z drugiego kadru:

http://portfolio.hostingasp.pl/tmp/raw.7z

Jeszcze raz sorry za pierwotny kadr. Jak już wspominałem nie mogłem podejść. Ktoś wspominał że można było dopłacić i podejść - o czym nie wiedziałem, tak więc zdjęcie było robione z zamiarem cięcia w domu.
    Michał
    http://portfolio.hostingasp.pl
    Nikon D300 + Sigma 30mm f1.4 + Nikon 50mm f1.4

Domyślnie

Dzieki za podsuniecie NEFow......ja wysmyczylem takie cos.....

Domyślnie

Dobra robota Greg, jeszcze napisz jak i czym

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dyziek Zobacz posta
    Dobra robota Greg, jeszcze napisz jak i czym
    wybralem trzy skrajne z pieciu NEFow i niestety uzylem Photomatixa......ale tak jak powinno sie go uzywac......potem poprawki w NXie a na koniec jak to zawsze robie zmniejszone i wyostrzone w PSie.......
    Jezeli uzywac Photomatixa do HDR to trzeba wyprodukowac blady brzydki TIFF taki jak NEF z tym ze z zwiekszona tonalnoscia

Domyślnie

Greg77 i to jest to. Super wyszło

Domyślnie

hmmm a mi przerysowanie bardziej się podobało.
    Michał
    http://portfolio.hostingasp.pl
    Nikon D300 + Sigma 30mm f1.4 + Nikon 50mm f1.4

Domyślnie

No i tym o to sposobem po raz kolejny zostało udowodnione, że....nie to ładne, co ładne.... ale to, co się komu podoba. Stara prawda.
    Piszę to absolutnie serio, bo zdaję sobie sprawę z tego, że wiekszość zdjęć na forum jest własnie w ten sposób komentowana - przez pryzmat własnych upodobań, doświadczeń, a nawet natroju chwili.
    Zatem o ile zdjęcie nie jest zwalone totalnie z punktu widzenia technikaliów, to.... rób zdjęcia (obrabiaj) tak jak Tobie się podoba.

Dalej twierdzę, że do osiągnięcia efektu takiego jak na ostatnim foto żaden hdr (czyli "sklejanie" kilku nefów) nie jest konieczny.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    Dalej twierdzę, że do osiągnięcia efektu takiego jak na ostatnim foto żaden hdr (czyli "sklejanie" kilku nefów) nie jest konieczny.
    To sciagnij sobie NEFy ktore kolega nam podal do scigniecia! I pokaz jak wychodzi!
    Oczywiscie ze mozna ale wicej i ciekawiej wyszlo mi takim sposobem

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów