Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Ddr3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Badol Zobacz posta
    Napięcie powinno ustawić się z automatu (ustawienie w bios raczej przy podkręcaniu). Ale nie o to pytałem Jak widzę sam będę musiał podjąć decyzję i to pewnie jutro.
    jesteś w błędzie - pamięci ocz chociażby wymagają dużo wyższego napięcia od standardowych kostek, a laicy potem mówią że 'nie działa' 'są kiepskie'. a gdyby tak przyrównać którąkolwiek z kostek ocz-a do kingstona, gdzie właściwie tylko hyperx mają sens, albo już w ogóle do valueram... to jak przyrównać malucha do mercedesa.
    trochę złomu w dużym plecaczku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacki4 Zobacz posta
    jesteś w błędzie - pamięci ocz chociażby wymagają dużo wyższego napięcia od standardowych kostek, a laicy potem mówią że 'nie działa' 'są kiepskie'. a gdyby tak przyrównać którąkolwiek z kostek ocz-a do kingstona, gdzie właściwie tylko hyperx mają sens, albo już w ogóle do valueram... to jak przyrównać malucha do mercedesa.
    Też uważam że kostki wymagające podniesionego napięcia ponad normę to "maluchy" ;]

Domyślnie

pamięci ocz chociażby wymagają dużo wyższego napięcia od standardowych kostek, a laicy potem mówią że 'nie działa' 'są kiepskie'.
    Skoro nie działają właściwie w zakresie standardowych parametrów to są kiepskie. Co więcej z tej samej partii niektóre działają niektóre nie.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Tom01 - standardowy zakres parametrów dla każdej kostki może być inny. kupując masz informacje jakie parametry ma produkt. nie kupisz raczej garażu na samochód osobowy by zaparkować w nim autobus.

nigdy nie spotkałem się z uszkodzonymi oczami a sporo przeszło ich przez moje ręce. za to kingstonów padniętych albo sypiących błędy widziałem multum. zresztą, skoro taki ocz produkuje kicz to zapewne dla ciebie kiczem jest też crucial czy inne firmy których na polskim rynku raczej nie widać. a to przecież podobna klasa produktu, i jak ocz-e potrzebują też wyższego napięcia - o czym informuje instrukcja czy tabliczka znamionowa.

Też uważam że kostki wymagające podniesionego napięcia ponad normę to "maluchy" ;]
    tu raczej moje porównanie było odwrotne, ale skoro wolisz tak... to powodzenia.

Domyślnie

Jeśli ktoś z tu obecnych pamięta czasy ddr1, to słyszał zapewne o legendarnych kościach BH-5. To były najlepsze pod każdym względem kości w tamtym czasie. Tylko, że wymagały podniesionego napięcia, bo inaczej sypały błędami. Pamiętam jak sprzedawałem swoje sztuki na allegro i kupujący miał do mnie spore pretensje, że sprzedałem mu uszkodzone ramy. Więc poprosiłem go grzecznie, aby odczytał z kości zalecane minimalne napięcie i ustawił takie w biosie. Po tym zabiegu był zachwycony pamięciami, które z nominalnych 200MHz, działały bez problemu na 290MHz 2-2-2-5.

PS. Zapamiętać należy, że automatyczne ustawienia czegokolwiek w biosie nie są najlepszym, a już z pewnością nie optymalnym, rozwiązaniem. Ustawienia takie są ustawieniami bezpiecznymi, i w 95% wypadków nie wykorzystują pełnej możliwości sprzętu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dem Zobacz posta
    PS. Zapamiętać należy, że automatyczne ustawienia czegokolwiek w biosie nie są najlepszym, a już z pewnością nie optymalnym, rozwiązaniem.
    Bzdura. Prędzej można powiedzieć że błędne/nieoptymalne ustawienia zapisane w SPD są domeną kiepskich pamięci.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dem Zobacz posta
    PS. Zapamiętać należy, że automatyczne ustawienia czegokolwiek w biosie nie są najlepszym, a już z pewnością nie optymalnym, rozwiązaniem. Ustawienia takie są ustawieniami bezpiecznymi, i w 95% wypadków nie wykorzystują pełnej możliwości sprzętu.
    Proponuję, skoro ma Pan silne argumenty, przemówić do rozsądku np HP, od którego mam stację i w którym za chorobę nie chcą działać moduły OCZ. Kingston, zarówno dedykowany jak i ValueRAM działa.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Tom01 - proste, produkowane płyty główne pod pamięci jakie oni brandują i wsadzają - a nie pod wszystkie. zresztą, hp daleko jest do 'markowego' sprzętu komputerowego tak naprawdę.

Domyślnie

Tom01 - proste, produkowane płyty główne pod pamięci jakie oni brandują i wsadzają - a nie pod wszystkie.
    Niech będzie. Proszę zatem wsadzić do Della, F-S, Sony, IBM, Toshiby a nawet sklepanych sprzętów z kadłubków Intela. W każdym sprzęcie poza chińszczyzną OCZ działa na zasadzie loterii.

zresztą, hp daleko jest do 'markowego' sprzętu komputerowego tak naprawdę.
    Tu również obawiam się, że jest Pan w głębokim błędzie i wydaje się że wiem skąd on się bierze. Każda firma, jak HP czy bliżej Nikon ma w ofercie High-End, ale żyje w 60% z tańszych produktów. Nie należy wyrokować opinii o firmie na podstawie wycinka oferty.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-01-2010 o 22:43

Domyślnie

Tom01, zdarzają się przypadki, kiedy dane pamięci "gryzą się" z daną płytą główną, tego nie ukrywam, bo wiele razy zdarzały mi się sytuacje, iż np. na płycie Asusa pamięci nie chciały pracować poprawnie, a np. na DFI nie było z nimi żadnego problemu. I żadne zabawy w biosie nie odnosiły skutku. Aktualizacja biosu, wgrywanie starszych wersji, nic nie pomagało. Po prostu nie i koniec. Jedynym rozwiązaniem jest wtedy kupno innych kości.
    Co do firmy HP. Produkuje niezłe laptopy (ale też nie wszystkie), natomiast na biurko, nigdy nie był to markowy, poszukiwany, uwielbiany przez użytkowników producent. A zupełnie na marginesie. Nigdy nie byłem zwolennikiem kupowania gotowych zestawów. Komputer należy składać indywidualnie, dobierając podzespoły w zależności od potrzeb użytkownika. Oczywiście trzeba zdać sobie sprawę, że tak naprawdę tych świadomych użytkowników, którzy doskonale wiedzą czego oczekują od sprzętu i jakiego potrzebują w danym momencie, jest może 10-15%. Reszta, po prostu chce, żeby komputer działał i nie interesuje ich co siedzi pod maską, tak samo jak większości kierowców nie interesuje budowa silnika, wtrysków, intercoolerów, itp, tylko to, aby odpalić auto i dojechać do celu.

Kyle, zauważ iż napisałem ogólnie, o ustawieniach biosu, a nie konkretnie, tylko o ustawieniach pamięci. Przykłady mogę podać proste. Ot chociażby powyłączanie nieużywanych urządzeń (karty sieciowe, muzyczne, itp), odpowiednie do potrzeb ustawienia bootowania , powyłączanie nieużywanych portów, etc, etc.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów