Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Problem z komputerem

Czy spotkaliście się kiedyś z sytuacją, że w trakcie bootowania systemu (XP) gasną kontrolki na klawiaturze, a po chwili macie już tylko czarny ekran (ale sygnał jest, bo monitor nie przechodzi w standby) i zero aktywności dysków?
    W trybie awaryjnym jest to samo, z tą różnicą, że na czarnym ekranie miga sobie radośnie prompt.
    I zawsze za n-tym podejściem w koooońcu się zbootuje.

Na razie nie wyłączam, dzisiaj wieczorem zrobię świeży backup wszystkiego, ale teraz i tak nie znajdę czasu żeby dochodzić po kawałku co to może być, bo raczej nie system...
    Marek Piotr Praski a.k.a. PaRaGaS
    D80+T17-50/2.8+S30/1.4+N50/1.8+N80-200/2.8+Tair135/2.8+SB-800+Tenba Messenger
    Last.fm | www.marekpraski.pl

Domyślnie

Nooo, zdarzało się i to nieraz Pomagało poprawienie wtyczek zasilających w obudowie, wyjęcie, przetarci kości pamięci, dociśnięcie grafiki.

Domyślnie

Miałem to samo, okazało się, że to wadliwa taśma łącząca dysk z płytą główną. Wymiana kosztowała mnie pare zł, a ja już chciałem kupować nowy RAM. Warto zacząć od sprawdzenia rzeczy najprostszych w budowie. A wydaje się, że kable się nie zużywają.

Domyślnie

Podejrzewałem już zasilacz i kontroler dysków, bo mam dwa 500-gigowe dyski spięte w RAID (plus jeden poza macierzą) i zdarzało się już, że zwyczajnie wyłączały się oba w trakcie pracy.
    Nie wiem, popróbuję jak będę miał czas. Odkurzyć nie zaszkodzi, szczególnie, że jest chłodzony prawie w całości pasywnie.

Domyślnie

u mnie tez tasma sie popsula
    D7000 _____ S10-20 ____ T17-50 ____ N50 ____ T90

Domyślnie

Mozliwe ze zasilacz nie daje odpowiedniego napiecia na karte i w momencie kiedy karta potrzebuje wiecej mocy, poprostu siada......
    Zasilacze to jedna z glownych przyczyn wszelakich problemow z komputerem!

Domyślnie

Ja miałem cos podobnego i były to uszkodzone pliki startowe. Pomogła bootowalna płyta z odpowiednimi plikami i potem smigało:P
    Nikon D80 + N18-70DX+ S70-300 DG APO + Carena TZ-250

Domyślnie

u mnie przy podobnych objawach okazało się, iż kondensatory na płycie głównej napuchły, coś się pozmieniało z napięciem i w efekcie mam nowego kompa, bo rewitalizacja już się nie opłacała.

Domyślnie

Ajjjt, padł prad kiedy mnie nie było w domu. Znowu się męczę żeby go uruchomić, teraz zamiast czarnego ekranu pojawia się chkdsk który usilnie chce mi przemielić pliki. I nic dalej.
    Kabelki wymieniłem, bo akurat miałem w zapasie...

Domyślnie

Znalazłem odpowiedź - RAID mi się rozjechał.
    Róbcie backupy, bez tego bym chyba zszedł na zawał...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów