Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Jaka chemia ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez clostermann Zobacz posta
    ma elegancką szufladę na filtry 75x75 i 70x70 + matówkę...
    no to mnie zdziwiłeś. W życiu bym nie pomyślał że się zmieści...

c-man
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teh_14m3 Zobacz posta
    ...W życiu bym nie pomyślał że się zmieści...
    No a co? Nie można przyciąć?
    Ale rzeczywiście - zapomniałem w ogóle że były przycinane (z 89x89 do 75x75)...
    Ostatnio edytowane przez c-man ; 31-12-2009 o 19:15

Domyślnie

mój krokus wygląda identycznie, ale nie wiem czy ten sam model.

Jeszcze takie pytanko:
    Jak można sobie w ciemni świecić, aby coś widzieć, a nie naświetlić papieru. W szkole mamy takie zielono, żółtawe światło. Dziadek mi coś wspominał, że można też czerwonym?

Domyślnie

Światło nie zielone tylko jak już to oliwkowe
    || D750 + MB-D16 || D300s + MB-D10 || D80 + MB-D80 || F601 || N50mm f1.8 || S85 f1.4 || T12-24 f4 || N17-55 f2.8 || N24-120 f4 || S70-200mm f2.8 || SB910 || SD9 || S PZ42x ||

c-man
    Gość

Domyślnie

W ciemni możesz używać światła czerwonego (czerwonopomarańczowego) lub oliwkowego. Dokładne wytyczne będziesz miał w ulotce dołączonej do papieru lub gdzieś na pudełku/naklejce/plombie. Ja obrabiam papiery Ilforda przy świetle czerwonym, nie wiem co zaleca Foma, ale pewnie to samo. Czerwone jest moim zdaniem lepsze, przy oliwkowym za przeproszeniem g***o widać...
    Do oświetlania ciemni możesz kupić żarówkę ciemniową (np. http://www.allegro.pl/item867607211_...niowa_15w.html) - dobre żarówki w obu kolorach robił PHILIPS - ale wyjdzie dość drogo, bo nawet od 45 do 80 zł za sztukę. Jest bieda jak taka żarówka padnie...
    Możesz też zakupić lampę ciemniową z wymiennymi filtrami:
    - nową (np. http://www.allegro.pl/item870892954_...iser_nowa.html)
    - lub starą (np. coś takiego http://www.allegro.pl/item867771725_...podstawce.html - z tym że tu ktoś wystawia tylko szkielet, bez filtrów)
    Ja mam właśnie starą lampę, taką samą jak ta druga, z dwoma filtrami, z tym że mocno przerabianą, zawieszoną na ścianie i uszczelnioną.
    Tu masz dział "Oświetlenie ciemni" w sklepie Czarno-Białe: http://www.czarno-biale.pl/sklep/index.php?cPath=22_134

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez damciop03 Zobacz posta
    Światło nie zielone tylko jak już to oliwkowe
    no akurat zielone też było w palecia barw dostępnych jeśli chodzi o filtry do lamp ciemniowych.

Cytat Zamieszczone przez clostermann Zobacz posta
    Czerwone jest moim zdaniem lepsze, przy oliwkowym za przeproszeniem g***o widać...
    wydaje ci sie ze względu na przyzwyczajenie. Też kiedyś mi przy oliwkowym było za ciemno ale jednak dużo lepiej wtedy kontrast odbitki widać, dlatego szczególnie dla początkującego proponowałbym ten kolor co by przedwcześnie nie wyciągać... eee zapomniałem że teraz te papiery to nie to samo co FOTON i jak sie potrzyma minutę czy minutę 10 sek to nie ma różnicy

W szkole miałem imo świetny patent jeśli chodzi o oświetlenie, zastosowali diody led żółte o ponoć paśmie (czy coś) światła niepowodującym zaświetlenia odbitek. Działało to w miarę ok, tylko nie można było zostawiać na dłużej papieru bo jednak nie do końca to się pokrywało.

c-man
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teh_14m3 Zobacz posta
    ...wydaje ci sie ze względu na przyzwyczajenie...
    Nie przeczę.
    Z lepszym rozpoznawaniem kontrastu przy oliwkowym to prawda - "uczeni w piśmie" tak twierdzą... Ale ja przetestowałem obie opcje, po prostu wolę czerwone - jest widniej, z rozpoznawaniem stopnia wywołania nie mam najmniejszych problemów, no i ma się lepszy, ciemniowo-elitarny klimat...
    Kwestia osobistego gustu i preferencji - może to dlatego że ja mam akurat słaby wzrok, okulary od dziecka...

Domyślnie

Ja używam lampy oliwkowej i jednocześnie zółtych diód led.Daja naprawdę jasne światło a testy z papierem ilford xpress i multigrade deluxe
    wypadły dobrze,przez +/- 20 minut nie zaświetliło zadnego papieru,żródło swiatła bylo od około 0,5 do 2 metrów od nich.Z diodami trzeba poprostu uważać żeby je poprawnie zasilić bo inaczej mogą delikatnie zadymić papier,zwłaszcza jeśli maja zbyt duże napięcie zasilania.
    Odnośnie lampy ciemniowej led własnej konstrukcji dużo było mówione na korex-ie :P,wystarczy zasilacz z odzysku a diody można dostać w każdym sklepie z częściami elektronicznymi.

Domyślnie

Na KODAK PROFESSIONAL D-76 nikt nie wywołuje? Długo trzyma, dobrze działa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szampon Zobacz posta
    Na KODAK PROFESSIONAL D-76 nikt nie wywołuje? Długo trzyma, dobrze działa.
    Ja używam od jakiegoś czasu. W połączeniu z filmem HP5 Plus daje mi zadowalający efekt. Stock wg. producenta w butelce wypełnionej pod korek postoi 6 miesięcy, w butelce napełnionej do połowy 2 miesiące jak dobrze pamiętam.
    D200, F4e, N24/2.8Ais, 35/2Ais, N50/1.2 Ais, N105/2.5 AI, N85/1.8, T17-50/2.8
    Olympus Xa, Yashica Mat 124G
    Ernemann 13x18 (1905-1912?)

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów