Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraków/Gdańsk

Domyślnie Kalibrator - zakup

Witam!

Chce sobie zakupić kalibratorek..

może to nie ideał ale wymyśliłem, że będzie to eye-one dispay LT niestety koszty zakupu w polsce to ponad 600zł i pewnie bardzo by mnie to nie zmartwiło gdybym nie sprawdził ile teraz można go kupić w innych miejscach (czyt wszędzie poza Polską jest taniej).
    Jak, że nie śpieszy mnie się strasznie zamówię sobie jakaś przesyłkę z poza granicy.
    Może ktoś jeszcze reflektuje - koszty przesyłki będą mniejsze.

Przykładowa cena tu nawet po doliczeniu cła jestem sporo do przodu.

Domyślnie

Monitor wąskogamutowy jak mniemam ?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraków/Gdańsk

Domyślnie

niestety nie - p221w - ale nie popadajmy w przesadę ten kalibrator też całkiem nieźle ustawił mój monitor...

choć tu zniżka jeszcze większa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
    niestety nie - p221w - ale nie popadajmy w przesadę ten kalibrator też całkiem nieźle ustawił mój monitor...

choć tu zniżka jeszcze większa
    ... tzn. po kontroli spektrofotometrem ile przekłamał ? ... bo "na oko" to sobie można

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraków/Gdańsk

Domyślnie

Jak dostaję odbitki takie jak chciałem to mnie to wystarcza... nie wymagam niczego więcej.. jak ktoś ma zamiar się doktoryzować nad monitorem to zapewne i podstawowy spektofotometr będzie chciał czymś zaginać.
    Ostatnio edytowane przez LubMich ; 07-12-2009 o 23:57

Domyślnie

niestety nie - p221w - ale nie popadajmy w przesadę ten kalibrator też całkiem nieźle ustawił mój monitor..
    Raczej rozregulował, opisał swoje niedobre wyniki w profilu i dociągnął na siłę kartą graficzną. Bierze się to stąd, że błąd pomiaru temperatury barwowej w tym połączeniu to ponad 500K. Drugi problem to brak regulacji w wersji LT, czyli oprogramowanie zrównuje, było nie było niezły monitor do poziomu trochę lepszego laptopa. Wydał Pan pieniądze i ma Pan podobny efekt jakby wydał Pan połowę.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-12-2009 o 03:44
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraków/Gdańsk

Domyślnie

hehe, ja tam widziałem poprawę - więc gdzieś w tym rozumowaniu jest błąd. Limit wersji LT jest w oprogramowaniu - do kalibracji wykorzystywać będę program spectrawiev (a pierwszą kalibrację dokonałem zwykłym '2')
    Czuje jakby nawet materiały się w nim poprawiły, ze przyrost wartości monitora wynosi 2,73 raza.

W sumie, jak się szarpnę to mogę colormuki zakupić w niewiele ponad polska cenę eye-one.

Domyślnie

do kalibracji wykorzystywać będę program spectrawiev (a pierwszą kalibrację dokonałem zwykłym '2')
    Niepotrzebnie. Spectraview II obsługuje Pana monitor, Spectraview Profiler nie.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Uprawnienia umieszczania postów