Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Nx2

Domyślnie Nx2

Witam

Mam pytanko do znawców NX2; czy jest możliwość zapisania ustawień każdego zdjęcia bez używania przycisku save adjusment po zamknieciu foty?

Orginalnie tak ma program Capture One i przyznam szczerze że takie rozwiązanie ułatwia życie.

Pozdrawiam

Domyślnie

Nie... NC zapisuje standardowo wszystkie zmiany w samym pliku NEF. Alternatywa jest wlasnie wspomniane "Save Adjustment", z ktorego nie chcesz korzystac.
    A tak z ciekawosci -- do czego Ci to potrzebne?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Nie same ustawienia, ale jest możliwe zachowanie oryginału i zapis wersji edycji pliku... sądząc po ich objętości CNX2 zapisuje tylko informacje o edycji.

Przykład:

Wówczas po edycji zdjęcia klikasz "New Version..." i zapisujesz nową wersję edycji. Zawsze masz też opcję "Original".

http://www.youtube.com/watch?v=7kT3FQ9JGps
    Ostatnio edytowane przez KS ; 29-11-2009 o 12:37
    D200 plus graty...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez opiekun Zobacz posta
    Nie same ustawienia, ale jest możliwe zachowanie oryginału i zapis wersji edycji pliku... sądząc po ich objętości CNX2 zapisuje tylko informacje o edycji.
    Tylko pytanie -- po co? Jesli ma kilka wersji edycyjnych, to ma to sens, ale jesli tylko jedna, to powrot do oryginalu odbywa sie poprzez wybranie "Original" z menu Version, w kazdej chwili i w kazdym stanie NEFa -- nie trzeba tworzyc nowych "wersji", zeby miec w kazdej chwili dostep do oryginalu.
    Poza tym pytajacemu raczej o to nie chodzilo.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Nie... NC zapisuje standardowo wszystkie zmiany w samym pliku NEF. Alternatywa jest wlasnie wspomniane "Save Adjustment", z ktorego nie chcesz korzystac.
    A tak z ciekawosci -- do czego Ci to potrzebne?
    Ustawiam sobie zdjęcie, zamykam je bez zapisania... po czym chcę znowu obrabiać te samo zdjęcie bez ponownego ustawiania wszystkiego od nowa.

Taka praktyka jest wygodna (moim zdaniem) jeśli chcesz wrócić do orginału dajesz "orignal" a nie ustawiasz 10 000x to samo

stig, nie wierzę że nie znasz rozwiązania pomóż kamaradzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Tylko pytanie -- po co? Jesli ma kilka wersji edycyjnych, to ma to sens, ale jesli tylko jedna, to powrot do oryginalu odbywa sie poprzez wybranie "Original" z menu Version, w kazdej chwili i w kazdym stanie NEFa -- nie trzeba tworzyc nowych "wersji", zeby miec w kazdej chwili dostep do oryginalu.
    Poza tym pytajacemu raczej o to nie chodzilo.
    Napisałem zachowanie oryginału... chodziło mi o to, że mamy i oryginał i kilka wersji z ustawieniami edycji... nie napisałem, żeby zapisywać oryginał jako wersję.
    D200 plus graty...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grey Zobacz posta
    Ustawiam sobie zdjęcie, zamykam je bez zapisania... po czym chcę znowu obrabiać te samo zdjęcie bez ponownego ustawiania wszystkiego od nowa.
    W takim razie fundamentalne pytanie -- dlaczego zamykasz bez zapisania?
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Napisałem zachowanie oryginału... chodziło mi o to, że mamy i oryginał i kilka wersji z ustawieniami edycji... nie napisałem, żeby zapisywać oryginał jako wersję.
    Ale pytajacy nie pytal o to, jak zapisac kilka wersji, tylko jak zapisac ustawienia w osobnym pliku, a nie w NEFie.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Przykład:

Wówczas po edycji zdjęcia klikasz "New Version..." i zapisujesz nową wersję edycji. Zawsze masz też opcję "Original".

http://www.youtube.com/watch?v=7kT3FQ9JGps

Przykładowo, woczraj obrabiałem to zdjęcie nie zapisaując pracy, dzisiaj muszę robić to od nowa.

Myślałem że jest możliwość ustawienia programu tak, żebym miał zdjęcia takie jak je zostawiałem przed zamknięciem...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grey Zobacz posta
    Myślałem że jest możliwość ustawienia programu tak, żebym miał zdjęcia takie jak je zostawiałem przed zamknięciem...
    Niestety -- te informacje NC zapamietuje tylko podczas zapisu pliku. Po prostu nie klikaj "no", kiedy program pyta czy zapisac plik, podczas jego zamykania.
    www.SALDAT.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów