Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Sigma 10-20 z eBay'a

Przymierzam się do kupna tej Sigmy (starszy model) i cena jej na eBbay'u zaczyna się od ok. 1380 PLN razem z wysyłką (sklepy w Hongkongu). Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że gwarancja nie będzie w Polsce honorowana, jednak cena w porównaniu do naszych sklepów zachęca.
    Chciałbym zapytać Was, czy kupowaliście kiedyś nowe obiektywy w Azji przez eBay'a i jakie macie doświadczenia. Czy Waszym zdaniem można brać tą Sigmę spokojnie wysyłkowo, skoro ma niezłą opinię, jest porządnie wykonania i raczej rzadko spotyka się w niej problemy z BF/FF. Jak sądzicie ?
    D80+MBD80 l N18-70 l N70-300VR l N85 1.8D l SB800 l Lowepro SS200AW

Domyślnie

Poszukaj lepiej w UK bo z Honkongu bedzie raczej na pewno clo do zaplacenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekM Zobacz posta
    Poszukaj lepiej w UK bo z Honkongu bedzie raczej na pewno clo do zaplacenia.
    Zależy gdzie się kupi i dokąd ta przesyłka leci. Ja za swoje trzy obiektywy nie zapłaciłem dodatkowo ani pensa. Jeżeli sprzedawca ma doświadczenie, wie jak zaadresować paczkę i rozmawiać ze służbami celnymi w razie zapytania. Faktem jest, że polskie służby graniczne przepuszczają paczki dużo rzadziej.

Domyślnie

No to mnie nie pocieszyliście. Czy za towar sprowadzony ze Stanów też się płaci cło ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pierre Zobacz posta
    No to mnie nie pocieszyliście. Czy za towar sprowadzony ze Stanów też się płaci cło ?
    To jest przecież całkiem normalne. Podatki istniały od zawsze. Powinniśmy się raczej cieszyć, że w Europie możemy handlować bez dodatkowych opłat. Integracja ma ogromne plusy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fushiro Zobacz posta
    To jest przecież całkiem normalne. Podatki istniały od zawsze. Powinniśmy się raczej cieszyć, że w Europie możemy handlować bez dodatkowych opłat. Integracja ma ogromne plusy.
    Czyli mam rozumieć, że cła i VATu nie zapłacę tylko za towar z Europy, a spoza tak?
    A co sądzicie o zakupie tego obiektywu wysyłkowo z zagranicy, można zaryzykować czy lepiej kupić w Polsce ze względu na ewentualną możliwość reklamacji?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 24-11-2009 o 22:28 Powód: pis. ("z poza")

Domyślnie

Czyli mam rozumieć, że cła i VATu nie zapłacę tylko za towar z Europy, a z poza tak?
    Podatek od wartości dodanej - VAT płaci się we wszystkich krajach europy. Cła natomiast nie płacisz we wszystkich krajach, które należą do strefy Schengen.
    A co sądzicie o zakupie tego obiektywu wysyłkowo z zagranicy, można zaryzykować czy lepiej kupić w Polsce ze względu na ewentualną możliwość reklamacji?
    Z za jakiej granicy? Towar można reklamować zawsze, tylko że najczęściej musisz go reklamować w kraju zakupu o ile nie posiada międzynarodowej gwarancji. Wszystkie szczegóły określa sprzedawca / producent.

Domyślnie

Jasne, ze tak.

Ludzie robia rozne waly w postaci prosby kierowanej do sprzedawcy, zeby oznaczyl paczke jako "gift" itp., w celu ominiecia cla, ale i tak wszystko zalezy od celnika. Raz sie uda, 10 razy nie
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fushiro Zobacz posta
    Podatek od wartości dodanej - VAT płaci się we wszystkich krajach europy. Cła natomiast nie płacisz we wszystkich krajach, które należą do strefy Schengen.
    Układ z Schengen dotyczy przepływu osób, a nie dóbr.
    The name of the game is to fill the frame.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów