Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Domyślnie Ogromny problem z D700 oraz CF (blokada karty - CHA)

Witam!
    Miesiąc temu kupiłem D700. Posiadam 4 karty - 4gb ULTRA II; 4gb EXTREME III; 4gb EMTEC 135x oraz 1 gb ULTRA II.

Jakiś czas temu miałem problemy z d200, gdy podczas serii w RAWach raz na jakiś czas cała seria mi znikała z karty(fotografowałem na 4gb Extreme III) i blokowało mi aparat. Wtedy wyciągałem baterię oraz kartę i wkładałem ponownie- wszystko zaczynało pracować. Ale zdjęcia traciłem. Zmieniłem kartę na 4gb Ultra II i wszystko było ok przez kolejne pół roku użytkowania.

Ostatnio podczas sesji ( D 700 ) w studio moja podstawowa karta (EMTEC 4gb) odmówiła posłuszeństwa. Po zrobieniu 100 zdjęć w RAW na wyświetlaczu pojawiło się CHA- Nie można użyć tej karty pamięci. Karta może być uszkodzona. Włóż inną.
    Żadne wyżej wymienione kroki, które ratowały D200 nie działają. Karta zacina się i nie można nawet zrobić formatowania karty. Mówię sobie OK- mam jeszcze 3 karty... Wkładam 4gb ULTRA II a na wyświetlaczu CHA- (Nie można użyć tej karty pamięci. Karta może być uszkodzona. Włóż inną.)
    "Lekko" zdenerwowany wkładam 1 gb ULTRA II- CHA (karta nie działa). Dopiero EXTREME III 4gb zaczęło pracować i wszystko było ok do końca sesji. W domu włożyłem EMTEC 4gb, które jako pierwsze przestało pracować i jakoś wszystko działało. Sam nie wiem, co robić...

Sprawdziłem styki kart, CF w aparacie- wszystkie proste... a przynajmniej tak wyglądają.

Wniosek:
    Ewidentny problem z D700. Karty pamięci działają jednego razu a drugiego już nie.
    Niektóre jak np. 4gb ULTRA II oraz 1gb ULTRA II blokują się na stałe i nic nie chodzi.
    EMTEC chodzi raz na jakiś czas.

Na komputerze wszystkie działają.

Zrobiłem przed chwilą test.

EXTREME III - ok
    EMTEC - ok
    1 gb ULTRA II - CHA
    4 gb ULTRA II - CHA

Potem próba jeszcze raz

1 gb ULTRA II - CHA
    EMTEC - CHA
    EXTREME III - ok

Tak jakby karty się infekowały??

Proszę o pomoc, nie chciałbym wysyłać aparatu na Podstępu do serwisu z wiadomej przyczyny. Za miesiąc wyjeżdżam i chciałbym aparat mieć przy sobie…
    Czy działo się wam coś podobnego??

Domyślnie

wyglada, ze rzeczywiscie czeka cie seriwis, no to wspolczuje, moze jest serwis tam gdzie wyjezdzasz....a jak nie to polecam fixation, to pewnie zrobie w miare szybko
    http://nikon.org.pl/showthread.php?t=106337

Domyślnie

Po przeczytaniu paru wątków zformatowałem wszystkie karty dzięki HP USB Disk Storage Format Tool. Sytuacja dalej jest taka sama!

Domyślnie

hej

na pocieszenie moge napisac tylko ze moj D300 ma podobny problem ale jak na razie tylko z 8GB kartami,
    albo zapisuje i zapisuje i zapisuje fotke (czasami jakby wisial i musze go wlaczyc i wylaczyc - fotka niestety stracona), albo wlasnie zapala sie CHA i znika po wyjeciu i wlazeniu karty raz jeszcze.
    Mam nadzieje ze nie bedzie sytuacja sie pogarszac.

pozd

Jasiek

Domyślnie

dziwne objawy i dziwne przypadki tych objawów, powodów może być sporo takich zachowań, jak na moje oko to może być coś pokićkane z eprom'em i nie może się połapać Twój aparat, albo źle był sprzęt odłączony od komputera i wynikło uszkodzenie z winy USB podczas komunikacji aparat/karta <-> komputer, pamiętajmy, że podczas połączenia USB jest napięcie, niewielkie, ale dla podzespołów urządzeń czasem może być szkodliwy skok jakiegokolwiek napięcia (nawet tego małego z USB), ale również mogę powiedzieć, że powodem może być wina wirusa, tak tak, wirusa, już są zarejestrowane przypadki wirusów w aparatach cyfrowych, wystarczy poszukać w sieci, może coś złapałeś gdzieś, posiał się na karty i komplikuje Ci życie, w tym przypadku przeskanował bym komputer i karty HirensBootem może coś pomoże i znajdzie, format wszystkich kart też z poziomu Hirensa, jak masz czas to "pobaw się" może coś pomoże
    PS. mam nadzieję, że w moim też nowym D700 nie będzie takich przypadków na szczęście skanuję co jakiś czas kompa Hirensem

Oszczędny w słowach Awatar adachor
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Ja mam takie zongi w D700 z nową kartą PRETECa 32GB 233x. Wszędzie działa, tylko nie z D700. Tak jak u ciebie nawet nie można jej przeformatować w body, ale jak tylko włożę do czytnika w kompie i z powrotem do body, na chwilę jest dobrze i fotki normalnie zapisuje, a potem znowu zong. Ale stwierdziłem, że nie ma co tracić życia na odkrywanie kompatybilnych zawiłości chińskiego sprzętu i zostawiłem temat. Może przeformatuj tę swoją na niższą pojemność i zobacz co się będzie działo, ja tak zrobiłem, z 32GB na 16GB i na razie nie było zonga.

Natomiast z kartą Sandiska Extreme III 8GB i D700 nie ma żadnych problemów.
    D700 ●•••• D80 ● F80 ➜ N50 1.8 ● N85 1.8 ● N18-70 3.5-4.5 ● N30-70 2.8 ● N35-105 3.5-4.5 ● T28-75 2.8 ● S15-30 3.5-4.5 ● S100-300 4.0 ● V75-205 3.8 ● S8 3.5 ➜ SB-800 ➜ 

Domyślnie

Właśnie czytałem o problemach z Pretecem... Ale są nieco lżejsze niż mój. Nie ma różnicy jaka karta!!

Macie jeszcze jakieś doświadczenia czy rady??

Domyślnie

Dostaję CHA przy jednej karcie Sandiska Extreme3 30mb 8GB, jeśli do końca zostanie ok 7 rawów, wystarczy wył/wł aparat i można działać dalej, czyli skasować jakąś fotkę i zamiast niej zrobić inną, później znów CHA.
    Dzieje się tak tylko na jednej sztuce karty, inne nie mają takich przypadłości. Karta w czytniku zapełnia się do końca bez błędów.
    D814 | 12-300/1.4-4

Domyślnie

Aparat wyślę chyba do fixation. Przeraża mnie ten polski serwis. Wiecie może w jakich cenach jest wysyłka??

Domyślnie

witam, mam podobny problem, kupilem karte w zeszlym tygodniu / kingstona 8gb 133x/ pojawia sie CHA i ogolnie zamula cos ta karta , przy probie ogladania fot na lcd trzeba odczekac ok 4-5sek, i po zrobieniu zdjecia podglad tez odrazu sie nie wlacza, pare razy zrobilo sie CHA ale po wylaczeniu aparatu jest ok, to jak w koncu z tym jest wina karty czy cos z body, wszystkie karty smigaja az milo tylko z tą nowa cos nie teges.
    no body tez d700

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów