Witam!
Miesiąc temu kupiłem D700. Posiadam 4 karty - 4gb ULTRA II; 4gb EXTREME III; 4gb EMTEC 135x oraz 1 gb ULTRA II.
Jakiś czas temu miałem problemy z d200, gdy podczas serii w RAWach raz na jakiś czas cała seria mi znikała z karty(fotografowałem na 4gb Extreme III) i blokowało mi aparat. Wtedy wyciągałem baterię oraz kartę i wkładałem ponownie- wszystko zaczynało pracować. Ale zdjęcia traciłem. Zmieniłem kartę na 4gb Ultra II i wszystko było ok przez kolejne pół roku użytkowania.
Ostatnio podczas sesji ( D 700 ) w studio moja podstawowa karta (EMTEC 4gb) odmówiła posłuszeństwa. Po zrobieniu 100 zdjęć w RAW na wyświetlaczu pojawiło się CHA- Nie można użyć tej karty pamięci. Karta może być uszkodzona. Włóż inną.
Żadne wyżej wymienione kroki, które ratowały D200 nie działają. Karta zacina się i nie można nawet zrobić formatowania karty. Mówię sobie OK- mam jeszcze 3 karty... Wkładam 4gb ULTRA II a na wyświetlaczu CHA- (Nie można użyć tej karty pamięci. Karta może być uszkodzona. Włóż inną.)
"Lekko" zdenerwowany wkładam 1 gb ULTRA II- CHA (karta nie działa). Dopiero EXTREME III 4gb zaczęło pracować i wszystko było ok do końca sesji. W domu włożyłem EMTEC 4gb, które jako pierwsze przestało pracować i jakoś wszystko działało. Sam nie wiem, co robić...
Sprawdziłem styki kart, CF w aparacie- wszystkie proste... a przynajmniej tak wyglądają.
Wniosek:
Ewidentny problem z D700. Karty pamięci działają jednego razu a drugiego już nie.
Niektóre jak np. 4gb ULTRA II oraz 1gb ULTRA II blokują się na stałe i nic nie chodzi.
EMTEC chodzi raz na jakiś czas.
Na komputerze wszystkie działają.
Zrobiłem przed chwilą test.
EXTREME III - ok
EMTEC - ok
1 gb ULTRA II - CHA
4 gb ULTRA II - CHA
Potem próba jeszcze raz
1 gb ULTRA II - CHA
EMTEC - CHA
EXTREME III - ok
Tak jakby karty się infekowały??
Proszę o pomoc, nie chciałbym wysyłać aparatu na Podstępu do serwisu z wiadomej przyczyny. Za miesiąc wyjeżdżam i chciałbym aparat mieć przy sobie…
Czy działo się wam coś podobnego??
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami