Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maldoror13
    A może ktoś poleci inny program (z własnego doswiadczenia) do edycji rawu, szukalem trosze i nie wiem na co się zdecydować?
    Jak to na co? Na to, co Ci najbardziej odpowiada. Predkosc pracy, jakosc efektu koncowego, wygoda pracy... To chyba powinny byc podstawowe aspekty w testowaniu aplikacji, ktorej bedziesz chcial uzywac (kupic).
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

NC 4.4 powinien ci sie spodobać
    Do pobrania ze strony Nikona po zarejestrowaniu
    SB800 + ciężka torba ( oprócz talentu )

"lepiej milczeć, wtedy nawet głupca moga wziąć za mędrca"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    warszawa

Domyślnie Photoshop 7.0 a NEF

Mam pytanie, czy ktoś rozwiązywał popdobny problem - otóż pracuję na Photoshop 7.0 a pluginy do otwierania RAWów są chyba tylko od wersji 7,01? Co robić? Muszę chyba konwertować do tifów /które lubie/ w innym programie.
    I tu pytanie: w jakim programie polecacie?
    PK.

Domyślnie Re: Photoshop 7.0 a NEF

Cytat Zamieszczone przez pk
    Mam pytanie, czy ktoś rozwiązywał popdobny problem - otóż pracuję na Photoshop 7.0 a pluginy do otwierania RAWów są chyba tylko od wersji 7,01?
    Gdyby byly do wersji 7.01 to raczej nie bylo by problemu. Sciagnal bys sobie darmowy update i bylo by po klopocie. Niestety -- najnowsze wersje CameraRAW dzialaja tylko z Shopem CS2.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

No tak mam niestety PS 7.00000 i musze konwertować czym innym,
    W związku z tym czy myślisz że to jest prosta funkacja przepisania tych samycyh danych na inny plik (bo obie formy zapisu są niby bezstratne), czy każdy program robi to na swój sposób? Chodzi mi o wybór programu do konwersji plików. PK

Domyślnie

Adobe udostępnia konwerter RAW -> DNG (jakiś tam digital negative) -prawdopodobnie PS 7 da radę z DNG (spróbować można) -PS 7 to "PS CS"? http://www.adobe.com/products/dng/index.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez parcival Zobacz posta
    A jak z ilością bitów Zdjęcie w photoshopie otwiera się domyślnie w jakości 8 bitów. Czy jest sens wyciskać ze zdjęcia i edytować je w rozdzielczości 16 bitów, lub nawet 32 ? Z jaką bitową rozdzielczością zapisane jest zdjęcie bezpośrednio w RAWie ?
    No właśnie, mam podobne pytanie. U mnie też NEF otwiera się w przestrzeni 8 bitowej. Jak go ugryźć żeby otwierał się od razu w 16 bitach? Rozumię, że gdy go otworzę w 8 bitach to przełączenie na 16 i tak mi nic nie da, bo 4 bity będą obcięte z 12 i tak i stracę niektóre barwy. Mam rację? Czy ktoś mógłby mi to jakoś łopatologicznie wyłożyć? Co prawda jestem informatykiem, ale nie grafikiem i mnie to trochę męczy.

adrian.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

adrian przecież to wszystko ustawiasz w odpowienich okienkach opcji przy wywoływaniu NEFa
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    adrian przecież to wszystko ustawiasz w odpowienich okienkach opcji przy wywoływaniu NEFa
    Hmm... może coś przeoczyłem, ale o ile pamiętam nie zauważyłem tam czegoś takiego. Jak tylko dotrę do domu to zaraz zacznę w tym grzebać. Może faktycznie niedowidzę

Dziękuję za szybką odpowiedź Gawronnek

adrian.

Domyślnie

Ja takiej opcji nie widzę u siebie, tutaj screenshot z photoshopa:

Też tak macie?

adrian.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów