Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie Oświetlenie pomieszczenia z komputerem

Witam
    Chciałem sie dowiedzieć jak macie oświetlene pomieszczenie w którym obrabiacie zdjęcia, czy należy stosować specjalne zarówki ? i jezeli tak to gdzie takie mozna dostać ?
    Prosze o sugestie jak najlepiej oświetlić pomieszczenie z komputerem
    pozdrawiam

Domyślnie

Podłączę się pod temat.

Czy zmiana świetlówek kompaktowych 2700 K na jakieś w okolicy 5000 K ma sens, biorąc pod uwagę, iż ściany pomieszczenia, biurko etc nie są szare jak się zaleca a np "kremowe" (ściany). Pomijam fakt, jakości monitora i jego skaliborwanie. Czy źródło światła może być przed monitorem (lampa wisząca, ale brak odblasków na ekranie monitora), czy też powinno się umieścić źródło światła za monitorem (np świetlówki liniowe,)?

Domyślnie

Siedzę w pomieszczeniu, gdzie za dnia jest światło dzienne, w nocy mam 2 x 100W żarowe. Wg mnie kluczem jest nie tyle zastosowane oświetlenie, co odpowiednie skalibrowanie/sprofilowanie monitora.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Wg mnie kluczem jest nie tyle zastosowane oświetlenie, co odpowiednie skalibrowanie/sprofilowanie monitora.
    I okulary z odpowiednim filtrem, niebieskim, zielonym czy innym, w zależności jakie masz oświetlenie - żarowe, takie czy inne..

A i nie zapomnijcie pomalować ścian w osiemnastoprocentową (choć niektórzy mówią, że trzynastoprocentowa lepsza) szarość matową farbą. Okna bym też zamalował. Do labu chemię sami róbcie. Papier do druku w domu i atramenty też, bo przecież te oryginalne mogą być dziwne...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    I okulary z odpowiednim filtrem,
    Faktycznie, z oświetlenia nie ma co się doktoryzować. Najważniejszy jest poziom. Ma być na tyle jasno, żeby nie widzieć świecenia czerni a biel ma być podobna do wrażenia oglądania zwykłej kartki papieru. No chyba, że na stanowisku pracy oglądamy "proofy" o krytycznym znaczeniu koloru, wówczas to inna bajka.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Uprawnienia umieszczania postów