Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Domyślnie D200 a Helios44M

Witam.
    Mam pytanie co prawda teoretyczne bo dopiero jestem na etapie kupna D200.Ale do rzeczy.
    Dziś od rodziców przywiozłem pierwsze moje lustro (Zenit EM) z którym ganiałem jako "gówniarz" i pstrykałem co sie da. Z nim mam obiektyw Helios 44M 58/2. I teraz pytanie: czy ten obiektyw można podłączyć do D200 (wiem, że potrzebne są przejściówki itp.) i czy po takim zabiegu wszystko będzie działać prawidłowo??
    Druga sprawa (tylko proszę sie nie śmiać) na obiektywie jest takie z boku pokrętło i w zalezności w którą stronę sie przekręci to pojawia się czerwone M lub zielone A. Co nim się ustawia bo przez te wszystkie lata mi już umkło to z głowy, tzn. coś mi świta ale chcę się upewnić??

Domyślnie

obiektyw nie będzie ostrzył na nieskończoność, chyba ze kupisz pogrrszająca jakość obrazu przejsciówkę z soczewką

M - cały czas przysłona jest przymknięta
    A - przysłona przymyka się na chwile podczas robienia zdjęcia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iBłażej Zobacz posta

M - cały czas przysłona jest przymknięta
    A - przysłona przymyka się na chwile podczas robienia zdjęcia
    to jednak myślałem o czymś innym, ale nieważne...
    czyli jeżeli przekręcę to kółko tak, że widać M to wówczas co jest "aktywne" M czy A??
    Druga sprawa odnośnie A. Jeżeli A jest aktywne wówczas rozumiem, że pierścieniem ustawiam przysłonę a listki sie nie ruszają, dopiero przy spuście migawki wskakują one w pozycję odpowiadającą nastawionej przysłonie i pożniej znów powracaja w stan zerowy...
    Jeżeli tak ma być to u mnie cos jest nie tak, bo co bym nie ustawił (mowa o Zenicie) A czy M to przysłona cały czas jest ustawiona w zadaną pozycję...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemty Zobacz posta
    to jednak myślałem o czymś innym, ale nieważne...
    czyli jeżeli przekręcę to kółko tak, że widać M to wówczas co jest "aktywne" M czy A??
    Druga sprawa odnośnie A. Jeżeli A jest aktywne wówczas rozumiem, że pierścieniem ustawiam przysłonę a listki sie nie ruszają, dopiero przy spuście migawki wskakują one w pozycję odpowiadającą nastawionej przysłonie i pożniej znów powracaja w stan zerowy...
    Jeżeli tak ma być to u mnie cos jest nie tak, bo co bym nie ustawił (mowa o Zenicie) A czy M to przysłona cały czas jest ustawiona w zadaną pozycję...
    jak widzisz M to aktywne jest M

a popychacza coś nie blokuje? tzn tego cycka na bagnecie a może ten przełącznik Ci sie tak jakby wysunął - czasem też mi się to zdarza...

Domyślnie

Daj takie ustawieniana tym srodkowym daj na literke b i nacisnij spust i trzymaj oczywiscie naciagnij "wajhe" i wtedy przekrec ustawieniem przysłony i listki powinny wtedy sie pojawic intrukuje sie na podstawie 12xp zenitawiez jak cos przepraszam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iBłażej Zobacz posta

a popychacza coś nie blokuje? tzn tego cycka na bagnecie a może ten przełącznik Ci sie tak jakby wysunął - czasem też mi się to zdarza...
    przełącznik raczej działa prawidłowo
    a co do popychacza to o którym elemencie mówisz, o tym z lewej na obiektywie...
    Foto zapożyczone z sieci http://www.fotografowac.pl/allegrofoty/h10/5.jpg

Domyślnie

tak, o tym wystającym z lewej.

Domyślnie

no to on normalnie "chodzi" tzn. jak go wcisne to bez oporu wchodzi a pomimo tego przysłona nie wazne w jakim trybie A, M to i tak jest cały czas w pozycji jaka zadam np F8...

Domyślnie

szczerze mówiąc to skończyły mi się pomysły... ale za chwile zaczną się godziny szczytu na forum i ktoś bardziej zorientowany ode mnie na pewno Ci pomoże

Domyślnie

z tym m i a jest tak, ze na a, jest przyslona sterowana z aparatu, na m recznie(pierscieniem), ciebie interesuje tylko m. Ja w swoim heliosie wymontowalem ten bolec, bo mnie denerewowal.

jesli przyslona nie dziala w taki sposob, to cos jest nie tak
    D90 + słoik po Kieleckim

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów