Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kruszyna Zobacz posta
    .. Osobiście nie pasuje mi takie rozwiązanie ustawiania lamp. Wręcz jest dla mnie tragiczne. Nie ma możliwości co parę sekund ustawianie tego ustrojstwa gdy lampa jest wysoko na boomie lub tyłem do ściany[(mówię o modelach z wyświetlaczem ledowym (chyba że z pilota ale to inna bajka), te będzie się ustawiać podobnie źle]. Na szczęście mam kilka sztuk starej generacji ze zwykłym pokrętłem.
    rozwiązanie z wyświetlaczem jest lepsze. Nie mam nic przeciwko pokrętłu, można w końcu zrobic tak, że jest pokrętło, a to co ustawione pokazuje się na LCD czy LED. Gdy lampa jest wysoko to stosuje się panel sterujący (po kablu). I dlaczego tego nie dodano do tej lampy, skoro jest taki panel (do serii S)? Bez sensu.

Pokrętło takie jakie jest w R+ jest do kitu. Spróbuj za jednym razem przestawić moc o np 1,7 EV. Do tego trzeba ze 3-4 prób, łazić po studiu ze światłomierzem itd. Gdy jest wyświetlacz numeryczny zrobi się to za jednym podejściem, bez kontroli światłomierzem.
    Wiem, lampa nie jest wyskalowana idealnie (myślę tu o serii S), liniowo to zrobili w środku zakresu, na minimum i maximum mocy zmiana o 1 na wyświetlaczu nie jest zmianą o 1 EV. Ale gdy to się wie to samemu się wprowadza korekcję w swojej główce.

Gdy się robi na czuja, bez światłomierza, to może samo pokrętło jest OK, ale jak juz się ma precyzyjny miernik to chce się mieć i precyzyjne przestawienie mocy od razu na żądaną wartość.
    Cytat Zamieszczone przez Gamling Zobacz posta
    . Natomiast już teraz mogę napisać, że na jesieni będzie jeszcze jedna seria lamp Quantuum. Tym razem dedykowana dla klientów szukających naprawdę lampy na poziomie profi. Bez żadnych wodotrysków ale ze sprawdzonymi rozwiązaniami.
    1. czy będzie możliwość podpięcia zewnętrznego pulpitu?
    2. czy będzie wyświetlanie numeryczne ustawionej mocy?
    3. czy będzie chłodzenie palnika?
    4. wejście na zasilanie z akku to byłby nadmiar szczęścia.
    te cztery powyższe rzeczy są najistotniejsze
    mniej istotne:
    fajnie by był podział mocy do 1/64, dobrze by odpowiednio opracowano samorozładowanie przy zmniejszaniu mocy (największa bolączka w lampach S), mogli by dać osłonę na palnik odcinającą UV.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nie będzie pulpitu i wyświetlacza. Będzie za to regulacja do 1/64, osłona palnika z filtrem UV, układ automatycznego rozładowania. Lampy będą w zupełnie nowej obudowie, kondensatory oraz wszystkie inne elementy naprawdę wysokiej (czytaj profesjonalnej) jakości.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    można w końcu zrobic tak, że jest pokrętło, a to co ustawione pokazuje się na LCD czy LED
    No to by było to. Mnie by wystarczyło i było by super.

Wiem, lampa nie jest wyskalowana idealnie... ...Ale gdy to się wie to samemu się wprowadza korekcję w swojej główce.
    no właśnie słabo wyskalowana, a o korekcie związanej z przyzwyczajeniem, obczajeniem bazy poprzez wielogodzinne pstrykanie to się wie jaka korekta Kręcisz raz a porządnie i już ustawione bo masz już po jakimś czasie miarkę w głowie tak jak to piszesz.

Domyślnie

jakoś nie mam czucia w palcach kręcąc tym pokrętłem . Poważnie - dla mnie to rozwiązanie jest fatalne. W dodatku znaczek na potencjometrze jest taki maciupki, że ciężko go dostrzec.

Eflo miało (kiedyś, w lampach j czy E) gałkę z przeskokami co 1/2 EV. Z jednej strony to słabo, bo lepiej miec dokładność do 1/10, ale w praktyce to było genialne. Wystarczyło liczyć wyrażne przeskoki by zmienic moc jak sie chce. A dziesiąte części EV jak ktoś juz musiał to robić reguluje sie przestawieniem statywu z lampą o 20 cm

Co do serii Quantuumów które się maja pokazać. To fajnie, że wprowadzają 1/64, oraz osłonę palnika. To faktycznie rozwiązanie z półki pro. Ale dlaczego rezygnują z możliwości podpięcia zdalnego pulpitu? (zapewne mały zbyt na ten gadżet) Szkoda, bo to właśnie potrzebne w dużych studiach pro, a nie w mieszkaniach.
    Będę i tak musiał kupić lampę z serii S.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

przy okazji tych nowych lamp mam pytanie o czasy synchronizacji

w R+300/600 z chińskimi wyzwalaczami najkrótszy czas jaki jestem w stanie osiągnąć (bez smużenia) to 1/125 sek.
    z PocketWizardami można wyciągnąć 1/160 sek

czy z tych nowych lamp da się uzyskać jeszcze krótszy czas?
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

jakoś nie mam czucia w palcach kręcąc tym pokrętłem . Poważnie - dla mnie to rozwiązanie jest fatalne. W dodatku znaczek na potencjometrze jest taki maciupki, że ciężko go dostrzec.
    Jasne można Cie zrozumieć w tym sensie ale... ...cały czas chodzi mi o przestawianie w złych warunkach, czyli lampa przy ścianie, pod sufitem itp. Przecież nie wsadzę tam głowy bo się nie zmieści No ba jak by panel dotykowy z wyświetlaczem był cały czas na wierzchu i dostępny to dlaczego by nie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gamling Zobacz posta
    Nie będzie pulpitu i wyświetlacza. Będzie za to regulacja do 1/64, osłona palnika z filtrem UV, układ automatycznego rozładowania. Lampy będą w zupełnie nowej obudowie, kondensatory oraz wszystkie inne elementy naprawdę wysokiej (czytaj profesjonalnej) jakości.
    Dobrze, że pojawi się osłona na palnik, bo to irytujące, gdy z uwagi na bezpieczeństwo lampy lepiej wyłącząć ją na jakiś czas, co jakiś czas... aczkolwiek czy ta osłona rozwiąże problem przegrzewania palnika? Co do tego ma filtr uv?
    A bez pulpitu sobie jakoś damy radę, więc nowe lapy Quantuum, jak dla mnie nie muszą go posiadać... Może gdy moje wymagania się zwiekszą to wówczas zacznę się go domagać

Domyślnie

jak jest osłonka to praktycznie musi być wentylacja na palnik.
    Potocznie mówi się, że to osłona panika, ale to coś ma dwie funkcje. Jest to także (a może przede wszystkim) szkło odcinające UV. palnik daje błysk nie tylko w zakresie światła widzialnego. W zakresie UV też - zupełnie zbędne (a nawet szkodliwe)

Cytat Zamieszczone przez para_wodna Zobacz posta
    A bez pulpitu sobie jakoś damy radę, więc nowe lapy Quantuum, jak dla mnie nie muszą go posiadać... Może gdy moje wymagania się zwiekszą to wówczas zacznę się go domagać
    Ale te lampy to miała być półka pro, więc taka spełniająca większe wymagania

Domyślnie

Ale te lampy to miała być półka pro, więc taka spełniająca większe wymagania
    Racja, ale mimo wszystko jak na te półkę cenową to Quantuumy i tak świenie się prezentują.
    Zauważyłam na różnych forach, że ich zwolenników przybywa, a to chyba coś oznacza
    Nastepny model pewnie będzie tak bardzo pro, że nie będziemy mogli powstrzymać zdumienia

Domyślnie

Witam
    A te nowe lampy to kiedy, przymierzam się do zakupu i wolałbym poczekać i zobaczyć tą nowość - zawsze to większy wybór. Spytam jeszcze gdzie najlepiej kupować bezpośrednio w Krakowie, czy może polecicie jakiegoś dystrybutora.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów