Close

Strona 1 z 21 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 209

Wątek: Netbook

Domyślnie Netbook

Hej,

mam pytanie do znawcow tematu. Otoz w ramach kolejnego wyjazdu zastanawiam sie nad kupnem netbooka. Pytanie jest takie: czy na tej przenosnej zabawce odpale PSa lub LRa? Oczywiscie nie oczekuje zeby to byl demon szybkosci, ktory w mgnieniu oka przemieli 16bitowe tiffy, a o cos, czym 'z grubsza' wywolam jakotako RAWy i umieszcze miniaturki po 800px na blogu (by podzielic sie z Wami aktualnosciami z podrozy).

Mam do wydania max 1300-1500zl. Jezeli na powyzsze pytanie ktos odpowie twierdzaco, to poprosilbym o sugestie takiego netbooka w tych widelkach cenowych, bo sie nie znam na tym totalnie : )

pozdrawiam i dzieki
    Art.
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie

Mam coś takiego jak HP 2140 i wg mnie to co potrzebujesz to spokojnie da radę. Jedyne co zrobiłem go kupując to wymieniłem "twardziela" na 500gb ( ma mi służyć również jako magazyn ). Jako jeden z nielicznych ma prawie wszystko (brak napędu DVD), ale ma za to PCMCI Express Card. Cena w granicach 1.500PLN ( z systemem ).

Domyślnie

dzieki za info. Jak bys ocenil prace z grafika (w sensie jw - bardzo podstawowe wolanie rawow, bez zadnych kosmosow, ew. praca na malych plikach)? matryca jest matowa czy to francowate lustro w ktorym wiecznie widac swoja gebe (jak w moim sony vaio)? Ogolnie wyglada to calkiem niezle : )
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie

a ktos ma jakies doswiadczenia z MSI U100?

Domyślnie

Ja mam MSI U100.
    Fajna zabawka.
    Praca z PS nie sprawia żadnych problemów (oczywiście mówię o zacinaniu itp.).
    Trochę gorzej z CNX, ale ten program zamula nawet na normalnym PC, ale da się pracować.

Inna sprawa, że nie są to komputery przeznaczone z myślą o obróbce zdjęć.
    MSI U100 jest pozbawiony jednej ważnej rzeczy.
    Wejścia na karty sim (nie wiem, jak to się nazywa, chodzi o to, że internet można odbierać tylko podłączając telefon jako modem lub poprzez zewnętrzny modem - taki jak dają w Iplusie czy coś w tym rodzaju).

Jeśli brak napędu ci nie przeszkadza, to jest to bardzo fajna maszynka.
    Biorę go prawie zawsze na dłuższe wyjazdy (jestem uzależniony od netu).
    Nawet w gierki da się na nim pograć (i nie mówię tu o Lemingach czy Tetrisie).

Z tego co wiem wyszła teraz nowa wersja U120.
    Nie interesowałem się, czym on się różni.

Ja za swojego dałem 1500 zł z 2 GB ramu i 160 GB twardziela.

P.S.
    Pomyśl jeszcze o Samsungu NC10 (chyba tak to się nazywało).
    Jest fajny, choć mi w nim przeszkadza znacznie mniejszy mousepad.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArtX Zobacz posta
    dzieki za info. Jak bys ocenil prace z grafika (w sensie jw - bardzo podstawowe wolanie rawow, bez zadnych kosmosow, ew. praca na malych plikach)? matryca jest matowa czy to francowate lustro w ktorym wiecznie widac swoja gebe (jak w moim sony vaio)? Ogolnie wyglada to calkiem niezle : )
    Jeżeli chodzi o matrycę to niestety lustro, praca na podstawowych plikach w PS i LR ok.

Domyślnie

no to juz cos wiem, pocieszyliscie mnie z tym PSem. Oczywiscie brak napedu mi w ogole nie przeszkadza, w gry zadne nie gram od kilku lat, wiec tez przezyje (no, czasem polatam na flight simulatorze tylko, ale netbook sie raczej nadawal do tego nie bedzie), tego sim'a w U100 troche szkoda :/
    Dzieki za info, jakby ktos mial jeszcze jaksie 3 grosze to bede wdzieczny : )
    pozdr.
    Art.

Domyślnie

tylko samsung NC10... po formacie bateryjki i kilku cyklach maksymalnego rozładowania i naładowania bangla 9h na baterii w trybie ekonomicznym bez wifi. Z włączonym wifi 8 - 8,5h ...

W sprzedazy detalicznej nie było wersji z modemem HSPA. Takie sprzedawał kiedyś plus i teraz można trafić używke na allegro.

Niedawno wyszła wersja NC20 z wiekszym wyświetlaczem i procem od VIA ale matryca jest juz... glare a to jest nieprzeciętny syf... NC10 ma matową.

MSI miałem... krótko... Problem z upolowaniem wersji z 6 ogniwową baterią a dokupienie takowej to 250zł dodatkowych kosztów. A poza tym na 6 ogniwowej baterii U100 chodził jakieś max 6 godzin... a w tej klasie to teraz "bida z nendzom".

Jeden plus MSI w stosunku do NC10 to deczko wiekszy gładzik.

-edit-

aha nie wiem jak jest teraz ale MSI miały też inny poważny problem - plomby. Jakby się chciało samodzielnie wymienić kość ramu na większą to ni da rady... bo cały komp zaplombowany. W NC 10 jest specjalny odkręcany panel pozwalający na bezproblemową wymianę RAMu
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 06-08-2009 o 17:56
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Ja też mam mały problem z U100.
    Jakimś dziwnym sposobem, zaczął się otwierać (z boku, przy ekranie rozchodzi się i można go lekko otworzyć).
    Nie wiem, czy śrubka się odkręciła, czy co.
    Sam się nie chce dotykać, bo zaraz mi powiedzą, że plomba gwar. zerwana i nie uznają gwarancji.

Ja mam w U100 baterię albo z 5 albo 6 ogniwami (nie pamiętam).
    Nigdy nie sprawdzałem, ile wytrzymuje, bo nie zwracałem na to uwagi.
    Bardzo dużo korzystam z Wifi, monitor podświetlony na max. ale przynajmniej 4-5 godzin na pewno daje radę.
    Nie wiem, jak ma się to do innych noteboków, ale mi to w zupełności wystarcza.

Tak mi się coś kojarzy, że Plus razem z Vobisem oferowali NC10 z modemem, myślałem, że jest to standard, ale skoro nie, to już jego przewaga nad U100 praktycznie zanika.

Strona 1 z 21 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów