Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Question przepalone niebo...

problem który często mnie dotyka w plenerowym fotografowaniu to przepalone niebo...*

nie dawno przesiadłem sie na lustrzanke (D80),*czytam sporo o fotografowaniu, sprzęcie, technice fotografowania itd itp i mam jeszcze małe doświadczenie stąd też nie wiem gdzie robie błąd... czy problem może tkwić w pomiarze światła i jego trybie czy może w opcjach osobistych ustawionych w body?

czy moge prosić kogoś o konstruktywną krytyke wraz z argumentacją i poradą co do błędów jakie robie i jak się ich wystrzec?

3 przykładowe (odrzucone) fotki wstawiam poniżej... (fotki wkonane z 2 końców stawu, jedna w jednym kierunku a druga około 180 stopni w drugim, 3cia po godzince gdy wracałem z powrotem tą samą trasą), pogoda była słoneczna ale było sporo chmur przez które momentami mocno świeciło...
    http://www.przeklej.pl/plik/dsc-6252-jpg-0002ok6l66jo
    http://www.przeklej.pl/plik/dsc-6257-jpg-0002ok6t903p
    http://www.przeklej.pl/plik/dsc-6473-jpg-0002ok71u5a5

- sprzęt z jakiego korzystam widać w stopce, zaś tryb jakiego zwykle używałem to [A]
    * - ustawienia osobiste ostatnio testuje i staram sie dobrać takie jakie mi odpowiadają, lecz tego dnia miałem ustawione następujące:
    * wystrzanie: +1
    * kompensacja tonalna: A (w przypadku 3 fotki było ustawione chyba na +1)
    * tryb kolorów: IIIa
    * nasycenie: wzmocnione
    * korekta odcienia: 0
    * balans bieli na AUTO
    Ostatnio edytowane przez yozz84 ; 10-07-2009 o 20:47

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zako, Polska Południowa

Domyślnie

D80 i jego przepały na matrycowym....oj bracie masz czytania na parę wieczorów....polecam forumową szukajkę....miłej lektury
    natenczas brak sygnaturki

kobieta Awatar abre
    Miasto
    Chatka Fanaberka pod Otwockiem

Domyślnie

Zacznij od zapoznania się z takimi hasłami jak

- pomiar światła centralnie ważony
    - kompensacja ekspozycji
    - filtr "szara połówka" (nakręcany i system Cokin)
    - filtr polaryzacyjny
    - RAW/NEF
    Pola Gałczyńska

moje www

Domyślnie

No niestety na takie naświetlanie to żaden Raw nie pomoże, bo na niebie nie ma żadnych informacji
    - Filtr połówkowy + korekta ekspozycji
    - pomiar na niebo i wyciąganie z cieni
    - lub oba powyższe
    - zmiana korpusu na D700
    Niestety ale w takich warunkach (dół ciemny, góra jasna) trzeba trochę pokombinować z naświetlaniem.
    Kupiłeś lustrzankę to teraz bądź dzielny i kombinuj

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Domyślnie

dziekuje za podpowiedzi...

abre, darko: będe musiał sobie odświeżyć informacje zajże i poczytam o wspomnianych przez was "dziedzinach" i o rozwiązaniach technicznych....

Kupiłeś lustrzankę to teraz bądź dzielny i kombinuj

będzie trzeba ) ale w końcu cała w tym zabawa...

co do zmiany na D700 lub nawet D300 to musze poczekać... raz ze najpierw poznać to co mam a potem kupić coś co będe potrafił lepiej wykorzystać... dodatkowo ceny poki co mnie odstraszają :/

Domyślnie

Mi jeszcze sporo nauki zostało ale to co ostatnio na paradzie robiłem.
    Pierwsze masz czysty jpg zrobiony z nefa pomniejszony i podostrzony
    Drugie po minucie zabawy w NX-ie, napewno da się z tego jeszcze więcej wyiągnąć

Domyślnie

Są sytuacje, że nie da się mieć niebieskiego nieba...
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Domyślnie

ps. a jeszcze jedno pytanko: gdy wykonuje fotke to na wyświetlaczu widze fotke tak jak została zrobiona... gdy zgrywam na compa to wyglądają zupełnie inaczej - barwa kolorów, nasycenie, głębia itp.

do poki nie zrobie automatycznego kontrastu to fotka nie przypomina wogle tej którą zrobiłem z ustawieniami na aparacie...

nie wiem czym to jest spowodowane :/ *moze jakas podpowiedz?

kobieta Awatar abre
    Miasto
    Chatka Fanaberka pod Otwockiem

Domyślnie

Masz na myśli podgląd w aparacie i jpg oglądany na monitorze komputera? Czy może podgląd w aparacie i NEF otwarty w programie graficznym?

Wyświetlacz w aparacie ma dość mocno podkręcony kontrast i saturację. Radzę go traktować tylko jako dodatek. Czy kadr ok, czy ostrość nie poszła w las (a i to tylko tak "mniej więcej"). Polecam zapoznanie się z histogramem - w ten sposób sprawdzisz czy zdjęcie jest przepalone bądź niedoświetlone.
    Na jpg masz wpływ kombinując w ustawieniach w puszce, ale to już na pewno zauważyłeś.
    Jeśli o NEF chodzi to właściwie wszystkie programy, z wyjątkiem softów Nikona, wyświetlają zdjęcia ze swoimi ustawieniami zerowymi. Stąd zdjęcia blade, pozbawione kontrastu.
    Pola Gałczyńska

moje www

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yozz84 Zobacz posta
    ps. a jeszcze jedno pytanko: gdy wykonuje fotke to na wyświetlaczu widze fotke tak jak została zrobiona... gdy zgrywam na compa to wyglądają zupełnie inaczej - barwa kolorów, nasycenie, głębia itp.

do poki nie zrobie automatycznego kontrastu to fotka nie przypomina wogle tej którą zrobiłem z ustawieniami na aparacie...

nie wiem czym to jest spowodowane :/ *moze jakas podpowiedz?
    podstawowe pytanie - jaki masz monitor
    FM2n, Mamiya RB67;

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów