Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Pierwsze kroki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez abiks Zobacz posta
    Co robie nie tak ?
    wstajesz wcześnie rano (mgły)
    masz oko (dważnie kadrujesz)
    i chcesz się uczyć (ten post)
    - czyli robisz wszystko co jest potrzebne, aby zdobywać dobre i coraz lepsze zdjęcia krajobrazu

w jedynce tematem są odbicia na burtach - nie pozwól korygować tego zdjęcia im więcej szczegółów tym mniej uwagi przyciągają te cudne odblaski
    w dwójce symboliczny jest ten drut zamykający drzewo, dobrze gdy autor stosuje czytelne sygnały
    w trójce nie wiem co powiedzieć o tej wielkiej przestrzeni gładkiego nieba

Domyślnie

Nie jest to miejsce na polemiki , ale pisałem wyłącznie o technice nie o symbolice. I to jest jedynie mój pogląd - symbolikę każdy odbiorca odczuwa inaczej , technika jest jest sposobem uzyskania najlepszego obrazu.
    Ostry i wyraźny drut płotu nie zmienił by symboliki , a odblaski na łodziach pozostały co nie znaczy że po tych uwagach masz tak wykonywać fotki , powtarzam - to jest mój punkt widzenia - pokazuję co można jeszcze wydobyć a zrobisz tak jak będziesz czuł .
    A swoją drogą pojawiła mi się ciekawa myśl , jakby ktoś z forumowiczów podał linka do swojego przeciętnego
    NEFa krajobrazu do pobrania i obrobiło by to np. 15-20 czytających i kazdy by pokazał na forum efekt w postaci foto.jpg . Dopiero wtedy można by było zobaczyć ile technik i stylów drzemie w nikonomaniakach.
    POZDRAWIAM

NIKON D200, TOKINA 12-24f4, TOKINA 20-35f2.8, NIKKOR 35-70f2.8, NIKKOR 70-210f4.5/5.6, SB 800.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a1rh+ Zobacz posta
    NEFa (...) obrobiło by to np. 15-20 czytających i kazdy by pokazał na forum efekt w postaci foto.jpg . Dopiero wtedy można by było zobaczyć ile technik i stylów drzemie w nikonomaniakach.
    mało tego, technicznie niemal wszystkie były by do przyjęcia a stylistycznie mielibyśmy co najmniej 10 wersji

Domyślnie

Może i ja dorzucę swoje trze grosze o tych zdjęciach:
    1. Przyechylony w lewo horyzont, sprawia wrażenie że woda się wylewa z lewej strony. Z prawej strony masz czarne drzewo i półwysep z trzciną, z lewej w zasadzie masz tylko w oddali brzeg. Te dwa elementy się kompensują, ale to drzewo i prawa strona przeważa w kompozycji. Wydaje mi się, że wprowadza jakiś niepokój. Niebo masz puste, monotonne. Wydaje mi się, że i pora dnia jest już za późna. Ciekawiej mogłoby być z godzinkę lub pół wcześniej, bo zakładam, że robiłeś je świtem. Jeśli chciałeś żeby tematem głównym były łodzie, to lepsza by była niższa perspektywa, nawet z wyolbrzymieniem tych łodzi. Kadr przez połowę zdjęcia.
    2. Nie wiem, ale jakoś to zdjęcie do mnie nie przemawia. Słupek i drut kolczasty wprowadzają duży niepokój, wręcz panikę. Przepalenie słońca za słupkiem i sam słupek jednak mocno odciągają wzrok. Za to fajne są same drzewa między drutami, dużo bardziej spokojne. Może trzeba było podejść kawałek do przodu, żeby słupek i druty były na skraju zdjęcia?
    3. Kadr podobny do pierwszego, ale za to spokojniejszy. Jednak za dużo pustego nieba, zostawiłbym tylko 1/4 nad samą wodą. Co innego gdyby były ciekawe chmury. Obciąć kawałek łódki z prawej strony, tak ok. 5 mm - został kawałek.

Za fajne kolory Zdjęcia robiłeś wieczorem, czy rano?
    D610+F100+MB-15+F90x+D70s+AF 50/1.8D+AF 28-105/3.5-4.5D IF+AF 80-200/2.8D ED+SB-28+055PROB+ 141RC=jakieś moje zdjęcia

Domyślnie

Dzięki wszystkim za komentarze, napewno wiele wyniosę z tej lekcji fotografowania, postaram sie wykorzystac wasze "sztuczki" w praktyce przy najbliższej nadajacej sie okazi apr, wszysykie zdjecia były robione przy świcie , na 1 i 3 zdjecię czekałem cało noc w samochodzie mniej więcej w tym samym miejscu gdzie były one robione. Po przebudzce widok miałem taki jak na zdjeciach - warto było czekac i MARZNOĆ

Co do pomysłu ---A1rh+--- nad obróbko NEFA zgłaszam swoją kandydaturę

pozdrawiam

Domyślnie

Widok ok, kolory jak już napisałem, też ok. Wydaje mi się, że lepiej by było zrobić je jeszcze wcześniej, zacząć przed wschodem słońca. Gdy się rozjaśnia, wtedy masz jeszcze inne kolory.
    Pokarzę Ci coś: http://www.foto-przyroda.pl/album.ph...a=autor&id=285
    to są zdjęcia sprzed tygodnia mojego znajomego, robione właśnie przed wschodem i w czasie wschodu słońca.

I nie musisz się poświęcać ze spaniem w samochodzie, wystarczy dojechać na miejsce jakieś pół godziny przed świtem, żeby spokojnie rozstawić klamoty
    D610+F100+MB-15+F90x+D70s+AF 50/1.8D+AF 28-105/3.5-4.5D IF+AF 80-200/2.8D ED+SB-28+055PROB+ 141RC=jakieś moje zdjęcia

Domyślnie

Świetne zdjęcia jak i cała strona. Widząc tamtejsze galerie pomyślałem ze zaniżę poziom jesli się tam zarejestruje. Więc narazie sie powstrzymam choc jest to naprawde ciekawa strona.

"""I nie musisz się poświęcać ze spaniem w samochodzie, wystarczy dojechać na miejsce jakieś pół godziny przed świtem, żeby spokojnie rozstawić klamoty """

Dojechałem dobe wczesniej lecz nie stety nie znalazłem noclegu

Domyślnie

"Dojechałem dobe wczesniej lecz nie stety nie znalazłem noclegu"

Tylko nie probuj tego numeru zima .
    Fotki przyjemne, a mogles jeszcze zrobic dodatkowa wersje bez drutu.
    btw: dorwalem w koncu D80, ale narazie probuje nad nim zapanowac
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

O to wersja bez drutu.

Domyślnie

Nie masz się co przejmować wysokim poziomem zdjęć na tej stronie. Ja raczej nie pokazuję swoich zdjęć w sieci, bo uważam, że nie są dość dobre, a od czasu do czasu napiszę jakiegoś maila na tę grupę dyskusyjną (foto-przyroda.pl). Tam ludziska są bardzo życzliwe i napewno ktoś wnikliwie oceni zdjęcia. Ostatnio to jeżdże z nimi na plenery, w tym roku byłem już na 5.!
    Warto pooglądać tę stronę, poczytać komentarze do zdjęć. To co napisałem o Twoich zdjęciach, to wynik obserwacji i mojej własnej analizy zdjęć. Sam staram się oglądać dużo zdjęć, dobrze wpływa oglądanie ich na ścianie.
    Zapisz się, poczytasz co inni piszą, a z czasem sam coś napiszesz, pokarzesz jakieś zdjęcie.

Rezerwuj kwaterę, bedzie Ci łatwiej

A to ostatnie zdjęcie bez drutów wygląda bardzo fajnie Może ciut dołu bym przyciął, ale niekoniecznie Podoba mi się, fajny klimacik, kolory, płotek. Zdjęcie jest spokojne stonowane, takie swojskie

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów