jaka jest różnica między tymi obiektywami? poza ceną oczywiście? kto wie i mi powie?dziekuje!
Szukaj
jaka jest różnica między tymi obiektywami? poza ceną oczywiście? kto wie i mi powie?dziekuje!
D80, N18-70, Tamron 90/2.8, N50/1.8, SB600
Chodzi Ci o różnice widoczne na zdjęciach zrobionych tymi obiektywami?
D - napęd z korpus silniczkiem (śrubokręt)
G - napęd AF-S,
ale tego chyba nie trzeba tłumaczyć?![]()
D600, S12-24 4,5-5,6 / S24-70 2,8 /S50 1.4/ N85 1,8
gALL ma najwidoczniej jakieś zastrzeżenia do nowych stałek Nikona, o 35/1,8 też nienajlepiej (delikatnie mówiąc) się wyrażał...
A w temacie - G jest nowsze, wg sampli ostrzejsze przy większych otworach, poza tym robi ładne kółka w tle z tytułu 9-cio listkowej okrągłej przesłony![]()
Można też powiedzieć, że D to kastrat bez własnego silnika AF.
Co by pasowało do bilansu kastratów : D60 (kastrat) + N50 G (nie kastrat) = działa
D90 (nie kastrat) + N50 D (kastrat) = działa
Dwa kastraty już ze sobą nie pogadają![]()
wedlug testow na optyczne.pl G to dosc slabsze szkielko niz D, sam chcialem go kupic, ale teraz mysle ze nie warto
Nikogo nie będę zachęcał ani zniechęcał, powiem tylko, że optycznych nie czytuję od dawna, bo jakoś mi się nie do końca pokrywają własne doświadczenia z ich testami, natomiast za radą duuuużo bardziej doświadczonego ode mnie kolegi jeżeli już coś chcę sprawdzić to zerkam na Photozone. I tam wychodzi na to, że 50/1,4 G jest ostrzejszy od 50/1,4 D, mniej winietuje i odrobinę bardziej aberruje, poza tym ma ciut większą beczkę, o ile w ogóle tu można mówić o beczkach. Ale na pewno ma ładniejsze kółeczka w tle
![]()
emsolo, strasznie się męczysz z podjęciem decyzji kupna, sam ci odpisałem moje wrażenia z używania wszystkich 50 z AF (AF-S) i robiłeś przymiarkę jak sprzedawałem AF-S50. Dziwię się że jeszcze nie podjąłeś decyzji ale prawie w każdym wątku o 50 zabierasz głos i próbujesz przekonać (siebie albo innych - tego nie wiem) że nowa 50 jest gorsza od starej. Może kup jedną i drugą, zobaczysz na spokojnie zalety i wady każdej z nich (bo mają różne) i jedną sprzedasz. Dzięki temu będzie "klarowniej" na forum. (oczywiście nie traktuj mojej wypowiedzi jako zaczepki czy innej złośliwości tylko jako szczerą radę, sam tak robię, kupuję, pożyczam itp i sam sprawdzam czy mi dane szkło odpowiada, jest to nie zastąpiona forma sprawdzenia i żadne forum i testy na stronach www nie są w stanie tego zastąpić)
D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
AF16/2.8D | AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai
Skontaktuj się z nami