Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Optyka do D90

Lightbulb Optyka do D90

Witam,mam zamiar kupić lustrzankę(nikon d90) Zastanawiam się jeszcze jakie obiektywy kupić. Będę robił zdjęcia rodzinie na różnych wypadach i przyrodzie(góry , zwierzęta itp.) Na razie jestem zielony, ale szybko się uczę i chcę kupić jakiś porządny sprzęt, żeby potem nie żałować. Na obiektyw na początek chcę przeznaczyć do 1500 złotych.
    Z góry dzięki za odpowiedzi.

Domyślnie

W przedziale ~ 1500zł to Nikkor 18-70 / 18-135 / 18-105,
    bardziej uniwersalne Nikkor 16-85mm - Nikkor 18-200mm (cena tych jednak wyższa od 1500zł) ,
    ja polecam Nikkor 18-105mm na początek .

Domyślnie

Jeżeli ma to byc nowy obiektyw za tą cenę to nikkor 18-70 lub sigma 17-70 2.8-4.5, dobrze wykonane, nie za drogie i w sam raz na początek. Jeżeli chodzi o kitowe 18-135 czy 18-105 - to typowe "zapchaj dziury" szkoda kasy.
    To moja subiektywna opinia, w sumie ilu ludzi tyle opinii...

Domyślnie

ja bym proponował coś ze światłem 2.8 typu T17-50 itd.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Czy to są dobre obiektywy? Który z nich będzie najlepszy i przyszłościowy? Chcę kupić coś porządnego,a z ceną może się zastanowię czy coś nie dołożyć.Dzięki że odpowiedzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mike22zero5 Zobacz posta
    Czy to są dobre obiektywy? Który z nich będzie najlepszy i przyszłościowy? Chcę kupić coś porządnego,a z ceną może się zastanowię czy coś nie dołożyć.Dzięki że odpowiedzi

1500 złotówek za coś porządnego ? ..... pomnóż to przez 3 a może i 4.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zen Zobacz posta
    1500 złotówek za coś porządnego ? ..... pomnóż to przez 3 a może i 4.
    Tylko nie przesadzaj. Jest sporo w tej cenie (używanych obiektywów), które pozwolą robić niezłe zdjęcia.

Cytat Zamieszczone przez mike22zero5 Zobacz posta
    ...Zastanawiam się jeszcze jakie obiektywy kupić. ....
    Proponuję jednak rozpocząć od przeszukania forum i lektury dotychczasowych wątków.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 16-03-2009 o 12:23

Domyślnie

No to trochę poczytałem i chcę na obiektyw przeznaczyć 3000+.

Domyślnie

Kup 18-105 VR i dalej czytaj Forum, ale robiąc rownoczesnie zdjecia i ucząc się. Za poł roku sam ocenisz czego Ci potrzeba, kupisz i nie stracisz kasy na błędnych decyzjach.
    Pozdrawiam - Jacek
    www.fotojaw.com

Domyślnie

Sorry ale nie mogłem edytować ostatniego posta i że tak wami kołuje. Nie chce zakładać nowego tematu to zapytam się w tym. Mianowicie czy ten Nikon d90 jest dobrym wyborem, jeżeli mam około 5000 na początek razem z jakimś kitowym obiektywem?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów