Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie Matówki do D700

Witam. Ostatnio coraz bardziej zastanawiam się nad matówką z mikrorastrem lub klinem a najlepiej z tym i tym do D700. Czy ktoś z Was szanownych użytkowników używa takiej matówki?

Widziałem na internecie co prawda w tajwanie dwie do wyboru.
    http://www.focusingscreen.com/produc...roducts_id=589
    oraz
    http://www.focusingscreen.com/produc...roducts_id=591

cena ta sama...

może ktoś już posiada takie? co byście polecili?

PS. Bardzo proszę o nie udzielanie się wszystkich nabijaczy postów którzy będą dywagować czy matówka taka jest mi potrzebna czy nie oraz po co mi to, itp, itd. Dziękuję z góry za uszanowanie mojej prośby.
    2xD700, 2xSB910, Z 16 2.8, S20 1.8, T28-75 2.8,N 35 1.8, N50 1.4, 85 1.8, S 150 2.8
    NAKMUAY BLOG

Domyślnie

Używałem KatzEye`a. Tyle że z d300. Niezła rzecz, ale:
    1. Faktycznie zaburza pomiar światła w spocie (o czym producent lojalnie przestrzega)
    2. Ciemnieje wizjer (chyba że masz opcję OptiBright - nie mam pojęcia jak to działa)
    3. Próbowałem swego Zeissa z d700 i w tym przypadku już nie zauważyłem tak wielkiej poprawy komfortu. D700 ma lepszy viewfinder niż d300, dużo lepiej działa też green dot.
    4. rozważ jeszcze ofertę KatzEye...tyle że chyba nie ma jeszcze do d3 i d700 (ale to kwestia czasu, można do niech napisać - bardzo profesjonalna obsługa). Trzeba też kilka dni poczekac na wysyłkę, gdyż oni produkują na bieżąco, na konkretne zamówienia, nie taśmowo. Można też wybrać najróżniejsze wersję grid`ów.
    5. Po montażu takiej matówki może być konieczna korekta MF. Jeżeli matówka nie jest zgrana idealnie z matrycą - o kant dupy cała zabawa.
    Ja powróciłem do normalnej matówki, z racji tego że nauczyłem się radzić z moim szerokim Zeissem oraz mam jaśniej i lepiej mierzy spot. Jednak opcjonalne matówki POLECAM jak najbardziej jeżeli ktoś ma potrzebę a się łamie.
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez maki ; 19-01-2009 o 23:20
    D800

Domyślnie

Z innej beczki, na angielskojezycznych forach spotkalem sie z opinia, ze zamiast custom-matowki warto rozwazyc
    kupno okularu powiekszajacego DK-17M (dla D700). Piszacy stwierdzali ze sam okular znaczaco poprawial komfort pracy w manualu, tak ze juz odpuszczali temat matowki.

Domyślnie

O tych kularach był tu wątek nie tak dawno temu - wiem, że polecano bardzo takie rozwiązanie. Dość szczegółowo były omawiane.
    Jednak wydaje mi się, że matówki z klinem i/lub rastrem nic nie zastąpi... sam był chętnie taką matówkę sobie sprawił, jednak czytałem własnie o problemach z pomiarem światła co trochę odstrasza. Autorze - jeśli znajdziesz sensowne rozwiązanie - koniecznie podziel się w tym wątku
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Inna sprawa, że czekałem na Dk-17m miesiąc i nie dostałem. Podobno Nikon Polska zbiera zamówienia, aż uzbiera się cały karton i dopiero wtedy zamawiają Normalnie jak jakaś pipidówa.
    "Nikon's DX size sensors are perfect; there's no reason to make them the archaic size of the old 35mm film frame." Ken Rockwell
    Znawca odnaleziony.

Domyślnie

Na dniach dostałem DK-17M z Imfoto, czekałem nie więcej jak dwa tygodnie z tego co pamiętam... w innym sklepie zamówiłem gdzieś z półtora miesiąca temu ale jeszcze się nie odzywali czy wysyłać czy zrezygnowałem.
    --
    pk

Domyślnie

A ja dziś od ręki kupiłem DK-17M w Imfoto (polecam). Dziś przetestuję z manualem DK-17M i będę myślał czy nadal matówka się przyda czy nie... jestem ciekaw, szczególnie, że w drodze 75-150 AiS
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

koniecznie opisz tutaj wrazenia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    koniecznie opisz tutaj wrazenia
    Więc tak na szybko...

Występują:
    Nikon D700
    DK-17M
    DK-19
    Soligor 135/2.8
    Ja, czyli były użytkownik Zenita

A więc (nie zaczyna się od "a więc" ) chyba już odzwyczaiłem się od manualnego ostrzenia. Standardowy wizjer D700 + DK-17M daje wyraźny (choć znowu nie jakiś rewelacyjnie) większy obraz. Jak to się przekłada na manualne ostrzenie? Ano znacznie szybciej potrafię trafić w punkt. Czy zastąpi to matówkę z klinem? Wydawało by się, że powinno a jednak... Nadal znaczny odsetek zdjęć mam nieostrych. I teraz mam dylemat, ponieważ albo:

1. Wybrałem za trudny obiekt do zdjęć - biegający 1,5 roczny synek i nie nabrałem wprawy
    2. Chyba zapomniałem, że takich zdjęć Zenitem też by mi się nie udawało zrobić
    3. Totalnie wyszedłem w prawy z robienia zdjęć manualnym obiektywem
    4. Soligor nie jest najlepszym obiektywem do takich zdjęć

Moim zdaniem, gdy ktoś nie używa manualnych szkieł to DK-17M jest zbędne. Ja z kolei chyba nie będę zdejmował Soligora, żeby poćwiczyć przed tym jak nadejdzie 75-150 AiS. Bo jak widać muszę wyszedłem z w prawy. Mając D80 mogłem się tłumaczyć. Teraz już nie

Co do DK-19 i okularników (a ja nim jestem). Na stronie nikon.pl piszą:

Jest ona bardzo przydatna zwłaszcza dla fotografów noszących okulary.
    Więc może jest to prawda w przypadku standartowego DK-17. W połączeniu z DK-17M muszla mi przeszkadza (oko jest za daleko i niestety trudniej obejmować dokładnie cały wizjer).
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Powiększenie w przypadku tego DK-17M to tylko x1.2. Naprawdę warto dać ponad 150 pln za coś takiego? Przecież to tylko 20% więcej...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów