Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Router i lącze

Domyślnie Router i lącze

potrzebuje pomocy w sprawie konfiguracji routera D-Link 624.
    Otóż mam stały numer IP przydzielony do karty sieciowej. Problem jest w tym, ze numer ten (postaci xxx.xxx.4.xxx) nie jest w tej samej domenie, co brama (xxx.xxx.0.x) i stanowi to problem dla routera, gdyż nie chce on zaakceptować IP należącego do innej bramy. Po prostu nie chce zapisać takich ustawień i krzyczy żeby wpisać poprawny adres IP...
    Czy da się to w jakiś sposób ominąć?

Domyślnie

Numer IP dostajesz od DHCP z tego rutera ? Dlaczego masz stały numer IP?
    D700 + D90 + SB-900 + N24-70/2.8 + N18–105 + N35/1.8G

Domyślnie

W tym wypadku dla komputera bramą będzie router, a dla routera dotychczasowa brama. Jeśli adresy z zakresu bramy i komputera są różne i router nie pozwala na takie rozwiązanie, to spróbuj komputerowi przydzielić teraz adres ze "starej "strefy numeracyjnej.

Domyślnie

Po pierwsze, D-Link model 624 nadaje się do wyrzucenia przez okno, zanim wpędzi Pana w nerwicę.

Po drugie, jeśli dwa numery IP nie należą, w Pańskim przypadku, do tej samej klasy C, to należy tak zmodyfikować maskę sieci, aby obejmowała oba te numery.

Przykładowo:
    192.168.0.10 i 192.168.1.45 obejmuje maska dla całej klasy C: 255.255.0.0. Oczywiście nie tylko taka, ale to najprostsza postać. Poprawną wartość maski trzeba sobie wyliczyć, lub poprosić operatora.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 19-01-2009 o 21:47
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aniołek Zobacz posta
    Numer IP dostajesz od DHCP z tego rutera ? Dlaczego masz stały numer IP?
    staly numer IP mam od admina sieci i jest on przypisany do MAC adresu mojej karty sieciowej

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    W tym wypadku dla komputera bramą będzie router, a dla routera dotychczasowa brama. Jeśli adresy z zakresu bramy i komputera są różne i router nie pozwala na takie rozwiązanie, to spróbuj komputerowi przydzielić teraz adres ze "starej "strefy numeracyjnej.
    pierwsze zdanie ok, z drugim ciut gorzej, ale chyba czaje. Poprobuje

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Po pierwsze, D-Link model 624 nadaje się do wyrzucenia przez okno, zanim wpędzi Pana w nerwicę.

Po drugie, jeśli dwa numery IP nie należą, w Pańskim przypadku, do tej samej klasy C, to należy tak zmodyfikować maskę sieci, aby obejmowała oba te numery.

Przykładowo:
    192.168.0.10 i 192.168.1.45 obejmuje maska dla całej klasy C: 255.255.0.0. Oczywiście nie tylko taka, ale to najprostsza postać. Poprawną wartość maski trzeba sobie wyliczyć, lub poprosić operatora.
    Co do maski, to operator podaje maske w postaci 255.255.255.0. Przy IP 192.168.4.x i bramie 192.168.0.1 na komputerze wszystko dziala jak trzeba.
    Wczesniej mialem IP 192.168.0.x, ale wtedy nie mialem jeszcze potrzeby dzielenia lacza. A teraz pojawily sie schody.. (dodam, ze juz te IP z partii z zerem na przedostatnim miejscu zostaly wylaczone)

Moze jest jakis router, ktory akurat w tym przypadku zadziala? Cena powiedzmy do 120z - moze byc uzywany...

Domyślnie

problem rozwiazany Pomogla zmiana maski w konfiguracji routera
    Tak czy inaczej, czekam az Pan Tom01 napisz co nieco o innych routerach, bo chce wiedziec, co kupilem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    Tak czy inaczej, czekam az Pan Tom01 napisz co nieco o innych routerach, bo chce wiedziec, co kupilem
    To znaczy, co mam napisać?
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

napisales, ze 624 wpedzi mnie w nerwice. Poniekad masz racje, bo cos dziwnie pracuje, tzn zasieg sieci jest mocno biedny... Moze wina anteny, nie wiem. Pokombinuje

moze warto cos innego za ta kase kupic? Nie musi to byc zaden wypas, ot cos w miare prostego w konfiguracji i stabilnego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    napisales, ze 624 wpedzi mnie w nerwice. Poniekad masz racje, bo cos dziwnie pracuje, tzn zasieg sieci jest mocno biedny... Moze wina anteny, nie wiem. Pokombinuje

moze warto cos innego za ta kase kupic? Nie musi to byc zaden wypas, ot cos w miare prostego w konfiguracji i stabilnego
    D-Link 624 działa kiedy ma humor. To najgorszy model tej firmy, choć pozostałe też nie grzeszą nadmierną jakością. Wiesza się regularnie, awaryjny. Na kilkanaście urządzeń pracujących w znanych mi miejscach, po 3-4 latach nie przeżył ani jeden. Albo popsuły się same, albo zostały wyeksmitowane przez zrezygnowanych użytkowników.

Z tańszych, proste w obsłudze i bardzo stabilne urządzenia to 3Com OfficeConnect. Również godny polecenia jest, rzadko w Polsce spotykany, Funkwerk-Bintec. Konfiguracja jest już dość złożona, jak w urządzeniach profesjonalnych, ale stabilność i niezawodność to pierwsza liga.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Z tańszych, proste w obsłudze i bardzo stabilne urządzenia to 3Com OfficeConnect. Również godny polecenia jest, rzadko w Polsce spotykany, Funkwerk-Bintec. Konfiguracja jest już dość złożona, jak w urządzeniach profesjonalnych, ale stabilność i niezawodność to pierwsza liga.
    te 3com do tanich nie naleza... 250-300 zl, troche sporo, bo planowalem przeznaczyc na to ok 120-150zl. Jest cos godnego uwagi w tym przedziale?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów