Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Niedrogo, ale z TTL-BL

Witam,

powoli przymierzam się do zakupu lampy błyskowej do mojego D3300. Teoretycznie moje oczekiwania spełnia YN-565EX, ale niestety nie posiada ona TTL-BL Czy moglibyście polecić jakąś lampę zbliżoną możliwościami do YN-565EX (może być nieco słabsza), ale posiadającą TTL-BL? Najlepiej jeszcze z możliwością przełączania pomiędzy TTL-BL a "zwykłym" TTL Niestety cena też gra rolę (dlatego odpadają lampy systemowe) - byłoby miło zamknąć się w pułapie ok. 600 zł.
    Oczywiście próbowałem sam sobie pomóc Teoretycznie wygląda na to, że jak TTL-BL to lampy systemowe, Metz lub Nissin. Jednakże nie chce wydawać na lampę tyle ile kosztują systemowe (a używek po prostu się obawiam), Metz raczej też niestety ciut za drogie (zwłaszcza wg mojej Żony ), natomiast co do Nissin to w sumie nie wiem które (zwłaszcza z tych niższych, tj. tańszych) modele mają ów TTL-BL, a ponadto podobno nie ma w nich możliwości przełączania pomiędzy trybami TTL.
    Dla formalności: lampę planuję wykorzystywać do typowego fotografowania rodzinnego, głównie z odbiciem (ciemny obiektyw i stosunkowo ciemne mieszkanie, ale białe sufity ), a także do fotografowania na polu (pozdrowienia z Krakowa ), stąd "zamieszanie" z TTL-BL.
    Byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam!

Domyślnie

To masz jedynie Metza 52 AF-1, 64 AF-1 i SB-910. Nic więcej nie ma przełączania między TTL a TTL-BL.

A jak lampa może nie mieć przełączania, to masz jeszcze Nissiny.

Podobno Triopo i Shanny mają TTL-BL, ale nigdzie nie jest to oficjalnie potwierdzone.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 01-02-2016 o 23:09
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

GonzoG, dzięki za szybką odpowiedź. Idąc za ciosem: Nissiny - ok, ale które? Czy wszystkie mają TTL-BL? Jeśli nie wszystkie to od którego modelu? Bo w sumie może niepotrzebne mi będzie to przełączanie między TTL a TTL-BL... I jeszcze co do Nissinów, jak to z nimi jest w zdalnym używaniu poprzez radio z TTL? Chyba właśnie nawet Ty gdzieś tu na forum wspomniałeś, że mają problemy w tej kwestii. I fakt, wcześniej o tym nie wspomniałem, ale zakładałem sobie, że w "bliżej nieokreślonej przyszłości" dokupię sterowniki radiowe, aby móc używać (w TTL) lampę zdjętą z sanek.
    Triopo i Shanny raczej odpada, nie chcę testować tego co "podobno" w nich jest

Domyślnie

Jak lampka nie musi być fabrycznie nowa i ze sklepu to za 600 zł znajdziesz sb 800 która też ma funkcje o które pytasz

Domyślnie

O działanie z wyzwalaczami, to pisałem o TTL-BL. W tym trybie lampy potrafią niedoświetlać albo prześwietlajać, jeśli wyzwalacz przekazuje do lampy odległość odczytaną z obiektywu, a lampa jest w innej odległości niż aparat. Przełączenie lamp w TTL albo wybranie pomiaru punktowego rozwiązuje problem.
    Ale wyzwalacze jak Piksel King czy YN622 maja większe problemy - jak silne niedoświetlanie gdy lampa błyska z odbicia (lub podniesiona glowica) czy przez jakiś dyfuzor (softbox, parasolki). Bo wyzwalacze te nie rozpoznają podniesienia głowicy w lampie, a ma to duże znaczenie (przekonaniem się, gdy w Metzu 50 ułamał mi się dzyndzel, który przełączał to w lampie i lampa niedoświetlała o 1-2EV po podniesieniu)

Jeśli chodzi o Nissiny, to podają, że TTL-BL jest w Di600, Di700 i Di866.
    Z używanych lamp masz jeszcze SB-600, Metz 48, Metz 50, Nissin Di622 mkII.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

@Archibald6803, sęk w tym, że wolałbym uniknąć używanych lamp... Poza tym wygląda na to, że za SB-800 wołają wyraźnie więcej niż 600 zł.
    @GonzoG, dzięki za opisanie tych problemów!
    @asche, Pixel X800N jest "trudno dostępna", przynajmniej w zasobach polskiego internetu nie chciałbym się pakować w tak mało popularny sprzęt.

No i ciągle jestem w kropce... Nissin Di600 przyjazna, ale raczej tylko cenowo, gdyż przynajmniej teoretycznie wydaje się strasznie licha. Z kolei Nissin Di700 wydaje się być bardziej dopracowany, ale też "swoje za uszami ma" no i cenowo jednak wcale szału nie ma, bo już wyraźnie ponad 600 zł :/ Używkom jestem niechętny, ale jednak ceny np. za Metz 50-AF1 są kuszące (~450 zł), SB-600 nieco droższa (a czy lepsza?).
    A może bez sensu upierać się tak przy tym TTL-BL i po prostu lepiej kupić chińskie, ale przez wielu sprawdzone YN-565EX?

No i tak to jest - im więcej się nad tym zakupem zastanawiam tym mniej wiem i tym większy mętlik w głowie... Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie i porady to będę wdzięczny

Oszczędny w słowach Awatar Boomerang
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Właśnie przesiadam się z TTL na manualne oświetlenie. Większa frajda. I żadna automatyka błysku nie zrobi tego lepiej od Ciebie. W czasach analogu to było dużo ważniejsze. Teraz masz wizjer i histogram.
    DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boomerang Zobacz posta
    Właśnie przesiadam się z TTL na manualne oświetlenie. Większa frajda. I żadna automatyka błysku nie zrobi tego lepiej od Ciebie.
    Pod warunkiem, że masz czas na metodę prób i błędów. Jeśli warunki się szybko zmieniają, możesz nie zdążyć z wprowadzaniem korekt mocy lampy.

Domyślnie

Czas to ja mogę mieć, ale co z tego, skoro Żona lub Córka nie będą miały ani czasu ani cierpliwości A to właśnie One będą przeze mnie najczęściej fotografowanymi osobami

Btw, czytam i czytam i... dalej nie jestem przekonany. Jak już wcześniej wspomniałem niby YN-565EX byłaby ok, a brak TTL-BL może jakoś przeżyję (pewnie jego brak można jakoś "zrekompensować" odpowiednimi ustawieniami błysku...). Niemniej nabrałem nieco obaw z powodu tego rzekomo laserowego wspomagania AF :/ Tzn. zdania co do niego są podzielone; raz wyczytuję, że to "laserowe", innym razem że nie. Mógłby to ktoś jednoznacznie określić? Nie chciałbym strzelać laserem po oczach fotografowanych osób... :/

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni