Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72

Domyślnie Nikkor 105mm/2.0 czy 135mm/2.0 do portretu?

Witam.
    Mam pytanie do użytkowników tych obiektywów. Jak w tytule, potrzebny do portretu.
    Posiadam d700. Mam 85/1.8 ale jest troche przykrótki...nie mogę całej twarzy w kadrze zmieścić bo nie łapie ostrości z tak bliskiej odległości (o...zrymowało mi się Jaka jest różnica między nimi jeśli chodzi o plastykę.
    Słyszałam też że często zdarza się BF lub FF.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

135 będzie zdecydowanie lepszy, właściwie to uznawany jest jako standard pod fx.
    "Love is like a Rubix Cube, there are countless numbers of wrong twists and turns, but when you get it right, it looks perfect no matter what way you look at it”

Domyślnie

tez stawiam na 135, kiedys zmienisz 85 na 1.4 wersje i masz ciasny i szerszy portret pokryty.
    Andrzej

Domyślnie

W 4 na 5 w/w szkłach jest FF/BF ale jak masz d700 to spokojnie wyregulujesz sobie w puszce, w innym wypadku byłby problem bo szkieł AF (nie AF-S i AF-I ) nie da się wyregulować pod tym względem.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

W 4 na 5 w/w szkłach jest FF/BF ale jak masz d700 to spokojnie wyregulujesz sobie w puszce
    Tyle że ktoś tu na forum miał chyba z 1,5 miesiąca temu 105/2DC i D700 i korekta w puszce nie dała rady i ten user przesiadł się na Canona

jak masz już 85 to lepiej wg mnie 135 tyle ze względu na ogniskową bardziej oddaloną od 85 jak nie chcesz żeby Cię ograniczała odległość minimalnego ostrzenia to może 105 ale 2.8VR Micro? - wiem że to zupełnie inne szkło ale tu już na pewno nie będziesz narzekała na problemy z minimalną odległością wszystko rozbija się o to jakich efektów oczekujesz - szkła DC po za problemami z BF/FF oferują dosyć specyficzny obrazek który albo się lubi albo nie
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Tyle że ktoś tu na forum miał chyba z 1,5 miesiąca temu 105/2DC i D700 i korekta w puszce nie dała rady i ten user przesiadł się na Canona

jak masz już 85 to lepiej wg mnie 135 tyle ze względu na ogniskową bardziej oddaloną od 85 jak nie chcesz żeby Cię ograniczała odległość minimalnego ostrzenia to może 105 ale 2.8VR Micro? - wiem że to zupełnie inne szkło ale tu już na pewno nie będziesz narzekała na problemy z minimalną odległością wszystko rozbija się o to jakich efektów oczekujesz - szkła DC po za problemami z BF/FF oferują dosyć specyficzny obrazek który albo się lubi albo nie
    Tak kojarzę
    Ale w większości przypadków jednak można to wyregulować w puszce

Mariusz a jak tam Twój plan wymiany wszystkiego na Zeissy?
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Mój plan wymiany wszystkiego na Z lekko umarł chwilowo po ogromnym rozczarowaniu Z21/2.8 oczywiście że mogłem próbować z inną sztuką ale żeby tak zrobić to musiał bym albo czekać albo sprzedać N24-70 który jednak tamtego Z położył "na dzień dobry" więc stwierdziłem że sobie wymienię chwilowo puszkę (i jak dobrze będzie to w pon już będzie u mnie) Oczywiście do Zeissów kiedyś wrócę jak tylko po puszce i kilku następnych dużych wydatkach "nie foto" się wyrobię bo to jednak fajne szkła żeby było w temacie a nie tylko 100% offtop to niestety tu nie ma co Z polecać jeśli o 135mm chodzi bo takiego na razie nie ma chyba że Z100/2... super szkło, z baaardzo bliskim ogniskowaniem (w końcu to macro) jednak jego cena w PL jest przytłaczająca jak ktoś nie ma co robić i pojedzie do USA to polecam - zakup w PL szczególnie tego szkła odradzam ze względu na jakąś mega chorą i utopijną cenę wziętą znikąd bardziej niż jakiegokolwiek innego Zeissa
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    W 4 na 5 w/w szkłach jest FF/BF ale jak masz d700 to spokojnie wyregulujesz sobie w puszce, w innym wypadku byłby problem bo szkieł AF (nie AF-S i AF-I ) nie da się wyregulować pod tym względem.
    A czy jeśli wyreguluję w body BF lub FF dla tego właśnie obiektywu (nigdy tego nie robiłam poniewaz póki co nie musiałam)to potem jak podepne szkło które takowego mankamentu nie posiada to co wtedy? Za każdym razem będę musiała gmerać w menu??

Poza tym może ma ktos jakieś zdjęcia z tych obiektywów....mówicie że specyficzny obrazek...albo sie go lubi albo nie.
    Tzn jaki??

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adu Zobacz posta
    A czy jeśli wyreguluję w body BF lub FF dla tego właśnie obiektywu (nigdy tego nie robiłam poniewaz póki co nie musiałam)to potem jak podepne szkło które takowego mankamentu nie posiada to co wtedy? Za każdym razem będę musiała gmerać w menu??

Poza tym może ma ktos jakieś zdjęcia z tych obiektywów....mówicie że specyficzny obrazek...albo sie go lubi albo nie.
    Tzn jaki??
    Mozesz ustawic korekte dla tego jednego obiektywu, wtedy nie dotyczy ona innych. A bardziej w temacie, jesli chcesz zachowac 85/1.4 a ja bym chcial dokupilbym raczej 135, poniewaz na FX roznica miedzy 85 a 105 nie jest tak widoczna. Przyklady zdjec masz np. tutaj http://pl.pixel-peeper.com/lenses/nikon/ i tutaj http://www.pbase.com/cameras/nikon
    Ostatnio edytowane przez Photoartbox ; 30-01-2010 o 11:43

Domyślnie

ok dzieki, to juz mniej wiecej mnie przekonaliście

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów