Close

Strona 30 z 32 PierwszyPierwszy ... 202829303132 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 320

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RMC Zobacz posta
    Wtrącając się między zdjęcia Analizował już ktoś oferty ubezpieczeń na drony? Kupił?

Sorry za lenistwo (moje) ale co przepisy dokładnie mówią? Trzeba je mieć na zasadzie jak ubezpieczenie w aucie, czyli obowiązkowe i możliwe kary za brak? Czy to kwestia problemu dopiero jak latamy i coś się stanie?
    A co ma się stać?
    Lataj nisko i "powoli" i wszystko będzie ok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    A co ma się stać?
    Lataj nisko i "powoli" i wszystko będzie ok.
    Wiadomo

Ale pojawił tu się ten temat i jak zapodaje google:

Ubezpieczenie drona to dowód na pokrycie odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone osobom trzecim lub ich mieniu w związku z lotem dronem. Obowiązek posiadania ubezpieczenia OC dla dronów o masie od 250 gramów w Polsce wchodzi w życie od listopada 2025 roku, dotyczy zarówno lotów komercyjnych, jak i rekreacyjnych.

No i ciekawi mnie czy to sugestia poparta dramatycznymi nagłówkami czy nakaz, ze którego brak będą jakieś kary.
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

Kolega @FHR pisał tu wcześniej, że ma ubezpieczenie, możesz dopytać.

Osobiście nie komentuję planów zmiany jakiegokolwiek prawa w PL, bo do wprowadzenia i ostatecznego kształtu zwykle droga jest daleka. Opublikują ustawę to zobaczymy.

Domyślnie

Pikne! . .
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

156.

Wiślane piaski, poziom wody wynosił wtedy 7cm

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DJI_0400_m1.jpg
Wyświetleń:	135
Rozmiar:	700,3 KB
ID:	90326

Domyślnie

No i przyszło obowiązkowe ubezpieczenie OC. Może ktoś kupował i może polecić jakąś firmę? Znalazłem na szybko w Compensa, zakup online za 114 zł na Polskę, 148 cały świat (bez USA, itd.). Ubezpieczenie zasadniczo wydaje się dość słabe, ot wypełnienie obowiązku. Ktoś ma jakieś inne pomysły czy doświadczenie?

Tymczasem wspomnienie z Dolomitów, widok na Marmoladę

157.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DJI_0231_m.jpg
Wyświetleń:	103
Rozmiar:	497,6 KB
ID:	91613

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    No i przyszło obowiązkowe ubezpieczenie OC. Może ktoś kupował i może polecić jakąś firmę? Znalazłem na szybko w Compensa, zakup online za 114 zł na Polskę, 148 cały świat (bez USA, itd.). Ubezpieczenie zasadniczo wydaje się dość słabe, ot wypełnienie obowiązku. Ktoś ma jakieś inne pomysły czy doświadczenie?
    Zanim weszło obowiązkowe OC kupowałem na pilota w Compensa. Dziś dostałem aneks z informacją że przemianują mi OC Pilota na OC Operatora bez dodatkowych kosztów. To całe ubezpieczenie jest tak skonstruowane, że gdyby coś się stało to i tak znajdą haka i powiedzą, że akurat nie patrzyłeś na drona tylko ekran kontrolera i bujaj się. Tak jak piszesz, ot wypełnienie obowiązku. Jeszcze parę lat i za chwilę wybiją nam z głowy to hobby i pozostanie latanie pod ziemią Już podobno są prace nad wprowadzeniem zakazów latania nad dużymi miastami.
    X-T1+XF 18-55 | X-T4+XF 16-55 MKI | X-T5+XF 50-140 | X100VI | Nikon Z8+Z 600 mm f/6.3 VR S | Mavic 3 Classic | EIZO CG2730

Domyślnie

Trzeba zaznaczy że te OC jest obowiązkowe tylko dla dronów o masie startowej od 0,25 kg (250 g) do 20 kg. 
    Czyli min. mini 5 pro
    Mój mini 4 Pro na szczęście nie musi mieć ale i tak się go pozbywam bo kupuje … neo 2

Domyślnie

O proszę, czyli temat jednak nie okazał się być wymysłem z internetu. Jakieś kary grożą za brak ubezpieczenia? Wiadomo może jak i kto to ma sprawdzać?
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Strona 30 z 32 PierwszyPierwszy ... 202829303132 OstatniOstatni