Umbra, kupiłeś co w końcu?
Szukaj
Mam pytanie w sumie do kolegi GonzoG bo chyba Ty masz takiego lampiona jak YN-565EX? Powiedz mi na jaki kolor powinna się świecić dioda podczas trybu TTL? I czy przy tym trybie powinienem widzieć wartość f na wyświetlaczu lampy taką jak na body?
Kupiłem możliwe, że uszkodzoną i nie wiem jak to zwerywikować.Lampa wydaje się być dobra ale puki co działa tylko w trybie Slave czyli jak leży sobie obok.
D5100 / S17-50 F2.8 /Metz52
Nie mam YN-565EX, mam YN-560EX.
A dioda zawsze świeci na taki sam kolor. Zielona ładuje, czerwona - naładowana.
Jeśli lampa wyświetla parametry to powinny się zgadzać z tymi w body, choć może je aktualizować dopiero po wciśnięciu spustu.
Jak tak się nie dzieje, to znaczy, że nie ma komunikacji TTL - albo uszkodzone kable w stopce, albo elektronika lampy.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Z kolorem to byłem pewny, że jest odwrotnie
Chyba coś jest ze stopką bo sprawdzałem miernikiem i jeden kabelek "nie dzwoni" z wystającym od dołu pinem a konkretnie zółty.Choć nie wiem czy powinien ale każdy inny dzwoni.
Mam jeszcze pytanie takiego typu czy oprócz stopki można podłączyć lampe jakoś do body? Jakiś kabel ?
Naturalnie mówimy o lampie yn565ex
Kabel ale konkretnie jaki? Wyzwalacz nie zadziała skoro lampa ma problem ze stopką.
Jak chcesz TTL to tylko stopka.
Zostaje podłączenie jeszcze kablem syncho, ale to juz bez TTL i potrzebna będzie kostka na stopie z gniazdem PC. Wtedy podłączasz lampe kablem do tej kostki. Gniazda w lampie masz z boku pod gumowa osłonką.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Dobra, budżet się zwiększył. W innym wątku przewinął się temat lampy Voeloon. Warto wziąć tę lampę czy może lepiej któryś z Metzów? Zwykły statyw raczej nie wystarczy pod takie lampy (będzie za niski)? Mógłby ktoś zaproponować gotowy zestaw, ale taki w miarę po taniości, bez przesady? :P Softbox też potrzebny czy może wystarczy kalka techniczna?
Skontaktuj się z nami