Close

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 82

Domyślnie

Ten typ tak ma ale przy dobrym świetle nie ma tragedii
    Oczywiście na 300mm.
    D7200, D300, D2x Sigma 300 2.8f, nikkor 200-500 VR, Tokina 100-300 f4
    Masa analogów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafix84 Zobacz posta
    Ten typ tak ma ale przy dobrym świetle nie ma tragedii
    Nie moge sie z tym zgodzic.

Domyślnie

To jescze jedno z 300:
    Masa analogów

Domyślnie

Ta używka 55-300 za 500 zł już nie aktualna. Musiała być chyba trefna. Zakończył ogłoszenie pewnie po moich dociekaniach o karton i dowód zakupu. http://olx.pl/oferta/nikon-af-s-dx-n...9-ID8BgM5.html
    Ostatnio edytowane przez GaijinPawel ; 23-01-2015 o 22:28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafix84 Zobacz posta
    To jescze jedno z 300:
    Patrząc na Twoje sample to jednak mój egzemplarz generował ostrzejszy obrazek.

Domyślnie

Musi być duża rozbieżność jakościowa. Ja swój wybrałem z 3 jakie były. Wydawał się najostrzejszy.
    Mam jeszcze coś takiego (300mm ale przymknięty do f8 ):
    Ostatnio edytowane przez Rafix84 ; 24-01-2015 o 17:23
    Masa analogów

Domyślnie

Ja nie przebierałem, bo dostępny był tylko jeden. Po korekcji AF było okej. Wcześniej miał front focus. Crop 50%:

Domyślnie

Wow, w porównaniu z moim wymiata...
    Masa analogów

Domyślnie

Czy kupując mało używany obiektyw na gwarancji, który na najdłuższych ogniskowych robi niezbyt ostre zdjęcia jest szansa, że oddając go wraz z moim body do serwisu będą potrafili poprawić tę ostrość? Patrzę na te fotki powyżej i różnica jak dla mnie jest spora. Z tego obiektywu o który pytam zdjęcie sójki z odległości około 10 metrów wygląda podobnie jak tej kaczki pod względem ostrości. Robione d3200 a u mnie będzie kupiony d5200.
    Piszecie często o wyborze swojego ostrego obiektywu jednego z wielu. Płacąc za coś nie małe pieniądze chciałabym kupić coś co spełni moje oczekiwania a nie tylko że kupię nowy. Pytałam w dwóch sklepach z allegro o możliwość zrobienia przez nich przykładowego zdjęcia na tej 300 ale od obu otrzymałam odpowiedź że nie ma takiej możliwości bo sprzedają tylko nowy sprzęt a zabawa w kupowanie i odsyłanie paru obiektywów z kolei niezbyt jest dla mnie opłacalna.
    Dlatego myślę czy serwis poradzi sobie ze zgraniem takiego nieostrego obiektywu z moim body czy liczyć się bardziej, że dostanę odpowiedź iż jest wszystko w porządku?

Domyślnie

Tak zwana nieostrość obiektywu może wynikać z wielu rzeczy (kolejność przypadkowa):

- z wady produkcyjnej lub uszkodzenia - w tym przypadku nie ma dyskusji, serwis sobie poradzi (naprawa lub wymiana na nowy, wolny od wad),
    - z właściwości optycznych danego modelu obiektywu - tu pytanie, czy Tobie taka ostrość wystarcza czy nie. Dużo zależy tu od oczekiwań, od tego, z jakim obiektywem porównujemy, od wielkości matrycy w body - im więcej pikseli, tym bardziej różnice między lepszym a gorszym obiektywem będą zauważalne,
    - od błędów operatora - nieprawidłowe użycie VR, ustawienia body (ISO, czas), ustawienie AF, poruszenia, klapanie lustrem, itp.,
    - od światła na scenie, odległości od fotografowanego obiektu, generalnie panujących warunków,
    - itd.

Weź to pod uwagę przy swoich rozważaniach. Inna rzecz, że najczęściej dostajesz to za co płacisz - przy tańszym sprzęcie gorsze parametry, przy używanym, zawsze jakieś tam ryzyko.
    ['O]

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów