Ten typ tak ma ale przy dobrym świetle nie ma tragedii
Oczywiście na 300mm.
Szukaj
Ten typ tak ma ale przy dobrym świetle nie ma tragedii
Oczywiście na 300mm.
D7200, D300, D2x Sigma 300 2.8f, nikkor 200-500 VR, Tokina 100-300 f4
Masa analogów
To jescze jedno z 300:
Masa analogów
Ta używka 55-300 za 500 zł już nie aktualna. Musiała być chyba trefna. Zakończył ogłoszenie pewnie po moich dociekaniach o karton i dowód zakupu. http://olx.pl/oferta/nikon-af-s-dx-n...9-ID8BgM5.html
Ostatnio edytowane przez GaijinPawel ; 23-01-2015 o 22:28
Musi być duża rozbieżność jakościowa. Ja swój wybrałem z 3 jakie były. Wydawał się najostrzejszy.
Mam jeszcze coś takiego (300mm ale przymknięty do f8 ):
Ostatnio edytowane przez Rafix84 ; 24-01-2015 o 17:23
Masa analogów
Ja nie przebierałem, bo dostępny był tylko jeden. Po korekcji AF było okej. Wcześniej miał front focus. Crop 50%:
Wow, w porównaniu z moim wymiata...
Masa analogów
Czy kupując mało używany obiektyw na gwarancji, który na najdłuższych ogniskowych robi niezbyt ostre zdjęcia jest szansa, że oddając go wraz z moim body do serwisu będą potrafili poprawić tę ostrość? Patrzę na te fotki powyżej i różnica jak dla mnie jest spora. Z tego obiektywu o który pytam zdjęcie sójki z odległości około 10 metrów wygląda podobnie jak tej kaczki pod względem ostrości. Robione d3200 a u mnie będzie kupiony d5200.
Piszecie często o wyborze swojego ostrego obiektywu jednego z wielu. Płacąc za coś nie małe pieniądze chciałabym kupić coś co spełni moje oczekiwania a nie tylko że kupię nowy. Pytałam w dwóch sklepach z allegro o możliwość zrobienia przez nich przykładowego zdjęcia na tej 300 ale od obu otrzymałam odpowiedź że nie ma takiej możliwości bo sprzedają tylko nowy sprzęt a zabawa w kupowanie i odsyłanie paru obiektywów z kolei niezbyt jest dla mnie opłacalna.
Dlatego myślę czy serwis poradzi sobie ze zgraniem takiego nieostrego obiektywu z moim body czy liczyć się bardziej, że dostanę odpowiedź iż jest wszystko w porządku?
Tak zwana nieostrość obiektywu może wynikać z wielu rzeczy (kolejność przypadkowa):
- z wady produkcyjnej lub uszkodzenia - w tym przypadku nie ma dyskusji, serwis sobie poradzi (naprawa lub wymiana na nowy, wolny od wad),
- z właściwości optycznych danego modelu obiektywu - tu pytanie, czy Tobie taka ostrość wystarcza czy nie. Dużo zależy tu od oczekiwań, od tego, z jakim obiektywem porównujemy, od wielkości matrycy w body - im więcej pikseli, tym bardziej różnice między lepszym a gorszym obiektywem będą zauważalne,
- od błędów operatora - nieprawidłowe użycie VR, ustawienia body (ISO, czas), ustawienie AF, poruszenia, klapanie lustrem, itp.,
- od światła na scenie, odległości od fotografowanego obiektu, generalnie panujących warunków,
- itd.
Weź to pod uwagę przy swoich rozważaniach. Inna rzecz, że najczęściej dostajesz to za co płacisz - przy tańszym sprzęcie gorsze parametry, przy używanym, zawsze jakieś tam ryzyko.
['O]
Skontaktuj się z nami