Widzę Andrzeju, że dalej drylujesz temat który jak sądziłem po twoim nastawieniu do tej puszki będziesz omijać szerokim łukiem![]()
Szukaj
Widzę Andrzeju, że dalej drylujesz temat który jak sądziłem po twoim nastawieniu do tej puszki będziesz omijać szerokim łukiem![]()
Nie tylko zaglądasz, ale też mocno się udzielaszI to najbardziej mnie dziwi, bo tytuł wątku nie jest jakoś szczególnie skomplikowany.Na razie mam oba aparaty o których wspominasz (D90 i D7100). Ten drugi jest oczywiście lepszym sprzętem ale daje się to odczuć jedynie przy filmowaniu oraz w sytuacjach gdzie potrzeba więcej detalu, lepszego AFu lub gdy jest ciemno jak w dupie. Bajery których D7100 ma bez liku celowo pomijam, bo nie są one niezbędne przy codziennym fotografowaniu. Oczywiście kolorki też są lepsze. Z zakupu nowego sprzętu jestem ogólnie zadowolony ale jakoś przepaści nie widzę, jest po prostu postęp co nie powinno dziwić gdy się spojrzy na daty premier obu puszek.
P.s Dopiero co wróciłem z krótkiego urlopu i zrzucam zdjęcia. Już widzę, że LR5 ma czkawkę przy łykaniu nefów z D7100(edit: czkawka była przejściowa, chyba za dużo rzeczy na raz robiłem na kompie). Miejsca na twardym też jakoś sporo ubyło. Można się było tego spodziewać, ale tak się zastanawiam czy do takiego wakacyjnego pstrykactwa nie lepszy będzie D90. Mniej miejsca na dysku, komp śmiga jak ta lala, jak komuś się sprzęt spodoba to niewielka strata a przy tym zdjęcia "prawie" takie same.
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 18-03-2014 o 09:58
Uwielbiam takie posty jak wyżej. Zaprawione zdrowym rozsądkiem a nie ślepą pogonią za sprzętem. Sam jestem na kupnie D90 i właśnie się do końca przekonałam do D90
Nie dam póki co 3k za sprzęt, chyba że z czasem zacznę zarobkować a nawet jak się kupi używkę D90 to przy odsprzedaży mała strata albo żadna. A wysokiego Iso nie potrzebuję, D40 mnie skutecznie oduczyła wykorzystywania większego niż 800, ale nauczyła zapinania lampy.
D90 + Sigma 17-50 + Nikkor 35 + YN-685;
Fujifilm X-T20 + Fujifilm 15-45 + Fujifilm 27 2.8
D90 ma to coś w sobiekupując d3100 wiedziałem o jego wybitności z tutejszego forum,jednak moje fundusze były ograniczone oraz entry level był dla mnie w sam raz gdyż pojęcia o foto miałem - ustaw zielony i jazda
Jakiś czas po zakupie mojego nikusia na tzw "roczku" wpadł mi w ręce d90 i zrozumiałem o czym WY drodzy użytkownicy ciągle pisaliście i dlaczego "wciskaliście" go,każdej zagubionej i niezdecydowanej owieczce.
Jak gdzieś tutaj czytałem wciąż robi zdjęcia,faktycznie matryca wysiada przy dzisiejszych nowinkach ale to mnie zmotywowało do dalszego "szkolenia" sie i lepszego wykorzystania tego co już posiadam w głowie i tego co mam podpięte do body![]()
z50 -
prosto z puchy
Ostatnio edytowane przez bolth ; 19-03-2014 o 17:49
z50 -
Sam chwilowo miałem parcie na d7100, ale na razie się wyleczyłem. Uzupełniam szklarnie, a jak bd zmieniał puche to raczej na fx
Proszę bardzo.
D90 ISO 200
D5100 ISO 200
D3100 ISO 200
D90 ISO 800
D5100 ISO 800
D3100 ISO 800
Jpegi prosto z puszki tylko zmniejszone, różnice w kolorystyce są tak niewielkie, D90 z N10-105, D3100, D5100 z N18-55.
Z moich obserwacji wynika że najbardziej rzeczywiste kolory oddaje D3100.
NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,
Skontaktuj się z nami