Close

Strona 25 z 52 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 517

Domyślnie

.................................................. ............
    Ostatnio edytowane przez Panerai ; 12-08-2013 o 10:06
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Dzięki uprzejmości kolegi miałem możliwość porobienia przez kilka dni zdjęć tym aparatem. Porównywać będę do D700 (D3) i do samsunga EX1. W moje ręce trafiła wersja srebrna, czarna osobiście bardziej mi odpowiada. Taka ciekawostka, kilka dni wcześniej bawiłem się tym aparatem w FJ i tam wersja srebrna miała krzywo osadzone trzy przyciski, te po lewej stronie. W tym co miałem od kolegi było wszystko tak jak być powinno.

1)Co do samego wykonania, to myślałem że będzie lepiej, źle nie jest, ale po pierwsze te krzywe przyciski co się trafiły, klapka od gniazd jest plastikowa i pomalowana na srebrno tylko z zewnątrz a od środka biała Obiektyw też ma malutkie luzy, ale za to pracuje cicho.

2)Wady które mi dawały znać dość upierdliwie:
    - Wciśnięcie spustu blokuje ekspozycję więc przekadrowywanie nie uwzględnia zmian w scenie. Nie ma opcji w menu aby to zmienić, co jest dość dziwne bo przecież mamy oddzielny przycisk AE-L. Samsung zachowuje się tak samo mimo że też ma przycisk AE-L. Lustrzanka - wiadomo, ustawimy jak chcemy.
    - Ustawienie ostrości powoduje chwilowe rozjaśnienie wyświetlacza, dość mocne, denerwujące strasznie, tego nie ma w samsungu
    - Brak możliwości wyłączenia wyświetlacza, można spytać po co, już tłumaczę. Do tego malutkiego aparacika można dokupić wizjer lunetkowy DF-CP1 (pomijam cenę i to że naniesiona na nim jest tylko ramka pola a brak pola środkowego punktu AF) i mielibyśmy dyskretny aparacik, a tak coś nam ciągle świeci z tyłu.
    - Praca w manualu też słabo pomyślana, po pierwsze mogłoby działać potwierdzenie kolorem AFu, po drugie powiększenie obrazu znika po wyzwoleniu migawki, więc jak che się zrobić kolejne zdjęcie to znów klikamy i klikamy.
    - Słaba praca AFu, wolna i dość często aparat ma problemy z ustawieniem ostrości, mówię tutaj o dobrych warunkach oświetleniowych. Idealnie działa na architekturze.
    - Przyzwyczajenie z lustrzanki, że po zrobieniu zdjęcia klikam "OK" i mam powiększony obrazek w celu ocenienia trafności tutaj nie zadziała. Wielka szkoda, bo działa przewijanie między zdjęciami na powiększonym obrazku . W EX1 nie można ustawić również powiększenia pod "OK" ale także nie działa przewijanie między zdjęciami na powiększonym ekranie. W D700 wiadomo, działają obie funkcje.
    - Autoregulacja jasności wyświetlacza, nie ma a przydałoby się bo jest to jedyny element na którym kadrujemy. W zacienionym pomieszczeniu jasność zgodna z monitorem to -1 lub -2 (już nie pamiętam) ale w słońcu nic nie widać. W lustrzance nie ma autoregulacji ale nie ma takiej potrzeby bo mam wizjer optyczny. W samsungu jest autoregulacja i działa bardzo dobrze.

3)To tyle jeśli chodzi o wady, teraz może trochę zalet
    - Gotowość do zdjęcia z OFF i z uśpienia (wtedy nie chowa obiektywu), naprawdę szybko, nie jest to prędkość D3 bo musi się wysunąć obiektyw, ale jest wystarczająco szybko, tak jak w EX1
    - Szybkość wyświetlacza, jest dobrze, tylko przy pracy w manualnym ustawianiem ostrości i z powiększonym kadrem mamy opóźnienia. Jest tylko malutkie przycięcie (zamrożenie) przy ustawianiu AFu, o wiele mniejsze niż w EX1 w którym mnie to strasznie wkurza.
    - Gabaryty i waga, naprawdę kompaktowy sprzęt
    - Matryca DX daje radę, nie jest to FX ale wreszcie poziom który powoduje, że spokojnie w albumie z jednej sesji mogę mieszać zdjęcia z coolpixa A i z lustrzanek.
    - Praca z lampami nikona, działa bardzo dobrze, ale z SB-910 wygląda komicznie i nie ergonomicznie
    - Obiektyw, bardzo dobry, ostry, kontrastowy, dobrze sobie radzi pod światło i na brzegach. AC niewielkie tak jak i zniekształcenia. Jedynie winietowanie widoczne praktycznie w całym zakresie przysłon. Dodam tylko, że nie interesuje mnie jpg z puszki, tylko nef i wołany bez usuwania wad optycznych. Rzadko spotykana cecha w dzisiejszych czasach, gdzie producenci większość wad optycznych korygują programowo (m4/3, Fuji, nex).
    - Dobre ISO 3200 i obiektyw f/2.8 daje możliwości pracy na świetle zastanym. Szkoda że nie f/2.0

4) Kika słów na koniec i zdjęć. Według kalkulatorów głębi ostrości, odpowiednik w FX to 28mm f/4.2 ale tak nie jest Pewnie to cecha obiektywu który ma trochę inny rozkład ostrości przed i za obiektem (może też mieć wpływ sposób ustawiania AFu, kontrastowy a nie fazowy). Zrobiłem porównanie z obiektem oddalonym o 2m i dalekim tłem. FX i f/5.6 nadal bardziej rozmył tło.
    Coolpix A f/2.8:
    D3 f/5.6

Kolejna rzecz, patrząc na pomiary z DXOmark można dojść do wniosku że rozpiętość tonalna w coolpix A jest większa niż w D3, może tak wychodzi z pomiarów, ale obrazki pokazują coś innego. Widać szczególnie to na przejściach tonalnych w światłach:
    Coolpix A:
    D3:
    i cropy kadru gdzie widać jak gładkie są przejścia w przepalenia w D3 a jak to widać w coolpix A:

Wołane różnymi wywołarkami, ale sprawdziłem na LR, NX, C1PRO, i efekt ten sam.
    Za to lubię właśnie moje duże zabawki, nie walczę za każdym razem o to by nie mieć przepaleń bo są i tak "naturalne", tak jak kiedyś robiło się na kliszy, nie było do końca wiadomo czy to już przepał czy jeszcze nie. Myślę że duża rozpiętość tonalna coolpixa A w testach to zasługa odpowiednio dobranej krzywej.

Podsumowanie podsumowania
    Coolpix A to fajny aparat, robi dobre zdjęcia i daje frajdę, tylko....kilka linijek w kodzie programiści by poprawili i byłby to lepszy aparat.
    i link do full size:
    http://komeko.strefa.pl/FOTO/A/8.jpg
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie Nikon A

Coś ostatnio potaniał Nikon A (z 4 tys na 3 tys) ale to chyba nadal za dużo...

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

I naprawde musiales dla tej informacji zakladac nowy watek?

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=225103 <- tu sie pisze o A.

Domyślnie

Kurka wodna, nie widziałem tego wątku. W dziele Coolpix widzę tylko 9 wątków w sumie. Myślałem, że jakieś porządki były albo co...

To może ktoś o odpowiedniej mocy sprawczej by podłączył ten mój pierwszy post w tym wątku pod tamten stary wątek?

Sith Hospodar Impaler Awatar Dex
    Miasto
    Alpy Transylwańskie

Domyślnie

Bo masz domyślnie zaznaczone, ze widać posty z ostatniego miesiąca zmień sobie na od początku i będzie wiecej

Domyślnie

Dziś na iBoodzie za 2299 + wysyłka. Jeśli ktoś zainteresowany, to chyba nie jest zła cena.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Ja czekam na przecenę taką jak była przy V1
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Przyznam, że miałem na niego kiedyś chrapkę ale od kiedy kupiłem NEXa 5R to chyba wolałbym sobie dokupić Sony 20/2.8 za 750 zł.
    http://j.mp/Pqif10
    Ostatnio edytowane przez ropusz ; 12-03-2014 o 01:17

Strona 25 z 52 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów