Niestety horyzont na takim zdjęciu to podstawa więc za innymi "w lewo leci "![]()
Może przy idealnym horyzoncie okazałoby się że podział na środku wcale nie jest taki zły
trzeba by to dobrze wykadrować
a światełko faktycznie złociste![]()
Szukaj
Niestety horyzont na takim zdjęciu to podstawa więc za innymi "w lewo leci "![]()
Może przy idealnym horyzoncie okazałoby się że podział na środku wcale nie jest taki zły
trzeba by to dobrze wykadrować
a światełko faktycznie złociste![]()
Faktycznie, jestes moim guru a ja jestem Twoim fanem, ale zanim jeszcze gdzies bedziesz mi udowadnial, ze zle widze, to moze sprawdz, czy potzrebujesz minusy, czy plusy i zacznij sprawdzac poziom liniami poziomymi a nie pionowymi, tak bedzie lepiej, kieruj sie tez tym co z natury jest proste jak horyzont a nie budka na pomoscie, czy slupkiem w polu...
Nastepnym razem podaj link do calego watku a nie wyrywasz z kontekstu i wychodze na jakiegos mruka, mylisz sie i to bardzo a w przypadku tego zdjecia sie osmieszasz...
Link do calego sasiedniego watku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=223522
Lepiej, ale jeszcze jest pochylone w lewo, kieruj sie horyzontem na srodku, lekko prawa i lewa powinny isc w dol...
Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 10-02-2013 o 02:12
Nikon http://greg77.com/
To jeszcze weź pod uwagę, że posiłkując się przykładem z peryferiów kadru masz spore szanse trafienia na zniekształcenia szkła. Nawet najlepsze mają wady i nic na to (oprócz późniejszego prostowania) nie poradzisz. Im bliżej środka kadru tym problem staje się mniejszy, a w środku jest wręcz pomijalny.
Tak się szczęśliwie składa (zakładając, że to nie jakiś mocny krop), że akurat w środku foty mamy sterczący prosto w niebo maszt. Na dodatek flauta sprezentowała nam jego odbicie. Cóż więc widzimy?
Niestety fota jest wyraźnie gibnięta w lewo, co wcześniej napisali Koledzy, a przeciwko czemu tak gorąco protestujesz. Pantograf (to coś co odstaje na rufie łódki służące do montażu silnika) i jego odbicie też nie pokrywają się. Pomijam linię brzegową, fotę trzeba robić z poziomu wody by był tam "prawdziwy" poziom.
Metoda poziomowania foty od pionów jest bardzo dobra, ale trzeba stosować ją w oparciu o pewniaki i najlepiej możliwie blisko centrum kadru. Buda z desek na krawędzi kadru lub rurki na polu takimi elementami na pewno nie są.
Przepraszam Autora wątku za OT, mam jednak nadzieję, że teraz będzie łatwiej dojść do ładu ze zdjęciem. Bo chociaż kadr może nie jest epokowy to światełko oku bardzo miłe.![]()
LED ZEPPELIN
Zgadzam sie
Istnieje niewielka szansa by sie pokrywaly, gdy jest fala (nawet tak niewielka)
-----------------------
Dzieki za troske,ale wybacz - sam bede martwil sie o stan mojego zdrowia.
Widzisz Greg,sprawa jest nastepujaca,ja naprawde nie mam zamiaru udowadniac ci tego
I napewno sam tez to praktykujesz przy zdjeciach architektury ... a co do horyzontu,ktory wg. twojej wiary powinien byc z natury ... hmm ...
np. tutaj pisze tak:
Okrag czy prosta ?Horyzont – okrąg powstały w wyniku przecięcia sfery niebieskiej na dwie części, wyznaczający granicę pomiędzy przestrzenią widoczną dla obserwacji i zasłoniętą przez Ziemię.
Z tym tylko,ze my przy ogladaniu tego zdjecia nie jestesmy az tak dalekowzroczni![]()
a jedynie mozemy bazowac na linii brzegowej, ktora nie zawsze musi byc z natury prosta.
A tak na marginesie,to ciekawie mi sie z toba dyskutuje![]()
Ostatnio edytowane przez 6868 ; 10-02-2013 o 07:08
dziękuje za komentarzeZ tym, że dalej nie wiem z tej dyskusji kto ma racje
Zdjęcie prostowałem na podstawie masztu
Ostatnio edytowane przez element07 ; 10-02-2013 o 12:11
Człowiek całe życie się uczy...
Idzmy na kompromis: racja lezy po srodku![]()
czyli mam nic nie zmieniać?
Człowiek całe życie się uczy...
Skontaktuj się z nami