Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Domyślnie

Nie radzę nic nakręcać na 70-300VR. Obiektyw ten z powodu i tak nie najwyższej rozdzielczości na długim końcu często pracuje na granicy możliwości AF i nawet najlepsza uvka może go dobić. Z kolei na polar obiektyw ten jest za ciemny i stosowalność takiego zestawu będzie dość iluzoryczna.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Nie radzę nic nakręcać na 70-300VR. Obiektyw ten z powodu i tak nie najwyższej rozdzielczości na długim końcu często pracuje na granicy możliwości AF i nawet najlepsza uvka może go dobić. Z kolei na polar obiektyw ten jest za ciemny i stosowalność takiego zestawu będzie dość iluzoryczna.
    No i dlatego cały ten temat mnie zaciekawił bo choć w moim przypadku nie dotyczy filtrów systemu Cookin choć takie też posiadam to napewno dzisiaj ściągnę UV. A co do Cookin'a też sprawdzę bo mam jedną szarą połówkę i pełny szary ale nie pamiętam jak mocno przyciemniające.

Jestem po pierwszych testach z filtrem na 300mm i bez filtra UV na 300mm i jestem w szoku, że jest taka różnica w ostrości fotek.

Zdjęcie z filtrem UV Haze Marumi: http://imageshack.us/photo/my-images/138/zfiltrem1.jpg/

Zdjęcie bez filtra UV Haze Marumi: http://imageshack.us/photo/my-images...ezfiltra1.jpg/

Imageshack nie przyjmuje większych jak 5 MB więc musiałem zmniejszyć fotki ale i tak widać dużą różnicę na czcionce pudełka.

Zdjęcie robiłem po 2 dla każdej sytuacji i każde potwierdza, że jakość bez filtra jest dużo lepsza.

Na każdej ogniskowej od 135mm wzwyż aż do 300mm widać ogromną różnicę w pogorszeniu ostrości przy założonym filtrze UV.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 26-12-2012 o 16:05

Domyślnie

Jest ciemno więc porównałem tylko w wizjerze D90 na ulicznych lampach i widzę różnicę, szyby w oknie mam chyba dużo lepsze, jak mi się przypomni sprawdzę w dzień.

A co do wpływu ogniskowej to można się przekonać fotografując na 70mm i 300mm daleki widok w prażącym słońcu lub przez PRL-owską szybę.

Kiedyś na 70-300 VR miałem założony HOYA HMC Super, ale po zdjęciu miałem wrażenie, że dobrze trafione zdjęcia są jakby ostrzejsze. Od tego czasu mocno ograniczam zakładanie filtrów.
    Ostatnio edytowane przez jegor ; 14-12-2012 o 22:31
    D90, spacer zoom, tele spacer zoom, spacer macro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raftik Zobacz posta
    Jestem po pierwszych testach z filtrem na 300mm i bez filtra UV na 300mm i jestem w szoku, że jest taka różnica w ostrości fotek.

Zdjęcie z filtrem UV Haze Marumi: http://imageshack.us/photo/my-images/138/zfiltrem1.jpg/

Zdjęcie bez filtra UV Haze Marumi: http://imageshack.us/photo/my-images...ezfiltra1.jpg/

filtrze UV.
    Mi się wydaję, że te zdjęcia nie pokazują, że UV pogarsza ostrość tylko delikatnie przesuwa płaszczyznę ostrości. Czyli tak ff/bf. Albo może mi się tylko wydaje. Kiepskie światło otoczenia i ciemne szkło i po założeniu UV AF gubi się.
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hamarama Zobacz posta
    Mi się wydaję, że te zdjęcia nie pokazują, że UV pogarsza ostrość tylko delikatnie przesuwa płaszczyznę ostrości. Czyli tak ff/bf. Albo może mi się tylko wydaje. Kiepskie światło otoczenia i ciemne szkło i po założeniu UV AF gubi się.
    Robiłem na drugi dzień ponownie test, przy świetle dziennym i jeszcze bardziej widać różnicę na korzyść zdjęć bez UV więc mam 100% pewności, że fotki bez tego mojego filtra wychodzą dużo ostrzejsze. To samo mam na Sigmie 17-50 f/2.8 z Filtrem Hoya. Każdy kadr przy konkretnej ogniskowej zrobiłem 3-krotnie również w świetle dziennym żeby mieć pewność i na każdym bez wyjątku potwierdza się to co pisałem wcześniej. Na Sigmie nie jest to aż tak mocno widoczne z racji zapewne niższych ogniskowych ale dość zauważalne niestety jest

Domyślnie

Jutro sprawdza sam, czy faktycznie UV aż tak pogarsza rozdzielczość z tym szkłem.

Nie widzę aż takiej różnicy z filtrem i bez, ale może źle testy robię
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 26-12-2012 o 16:05

Domyślnie

Różnica może być na zdjęciu niezauważalna.

Główny problem stanowi osłabienie skuteczności AF, szczególnie na najdłuższej ogniskowej, gdzie rozdzielczość rzeczonego obiektywu nie jest i tak najlepsza, a światło - najgorsze.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

A jednak sprawdziłem 3 raz ale już na tablicy Focall i okazuje się, że szkło z filtrem UV ma na 70mm dość duży FF a na 300mm duży BF. Gdy ściągnę filtr UV trafia idealnie na każdej ogniskowej w pkt.

Domyślnie

Czytając ten wątek pomyślałem, że może i w moim przypadku jakość zdjęć na dłuższych ogniskowych spada przez zastosowanie filtra. Postanowiłem więc zrobić małe porównanie pracy obiektywu bez filtra oraz z 3 różnymi filtrami ochronnymi/UV, a także z jednym tanim filtrem polaryzacyjnym.

W "teście" wzięły udział:
    - Hoya Pro1 Digital MC UV-0 77mm
    - Marumi DGH Lens Protect 77mm
    - Hoya HMC UV(c) 77mm
    - oraz jako ciekawostka filtr polaryzacyjny Akira CPL HMC DIGITAL

Sigmy użytej w teście nigdy nie stosowałem bez filtra - kupiona razem z Hoya Pro1 Digital MC UV-0 77mm, dostała go zaraz po wyjęciu z pudełka i tak już zostało, także już od pierwszego zdjęcia miała założony ten filtr. W sumie to miałem kłopot, żeby go odkręcić... Ale do rzeczy:

Powiem szczerze, że po przeczytaniu wątku spodziewałem się jakiejś wyraźniejszej różnicy między pracą z filtrem i bez. W zachowaniu AF nie widzę kompletnie żadnej różnicy. Z wcześniejszych doświadczeń wiem, że im dłuższa ogniskowa, tym większy wpływ na zdjęcie ma jakość zastosowanego filtra. Widać to dokładnie na ostatnim przykładzie. Tani filtr polaryzacyjny używany z krótkimi ogniskowymi pracuje jak trzeba. Nie wprowadza jakichś widocznych nieostrości, czy gigantycznych blików. Na 200mm jego jakość daje jednak o sobie bardzo wyraźnie znać.

Warunki przeprowadzenia testu były nieco niesprzyjające - na dworze szaro i nudno, a do tego zimno, więc robiłem zdjęcia przez szybę z domu (co chyba dodatkowo obniżyło minimalnie jakość fotek - lekki spadek ostrości i kontrastu - ale uczciwie, dla każdego przypadku tak samo). Zdjęcia zrobiłem w JPGach, ale odpowiednio ustawiony D200 daje powtarzalne jpegi, także w NEFach wyszło by pewnie to samo. Niemniej jednak przepraszam za automatyczny balans bieli. Test robiony w miarę szybko i nie chodziło w nim o kolorki...

Exify są zachowane, także można wszystko podejżeć.

Pełen kadr:

Kolejne wycinki z powiększeniem 100%:

Zestawienie wszystkich trzech filtrów razem nie pogarsza jakoś dramatycznie jakości.

Teraz najlepsze. To nie jest źle ustawiona ostrość. Starałem się poprawić to manualnie, ale wypadło jeszcze gorzej. Zresztą już w wizjerze po nakręceniu filtra widać, że coś jest nie tak. Na wcześniejszym wycinku widać, że w miarę dobrych filtrów możemy używać jeden za drugim, ale kiepskich lepiej nie używać wcale. Obraz się z nim rozdziela na dwa rozmyte. Nie wstawiłem tego, ale choinka na dole w 2/3 kadru od lewej ma rozdwojone gałązki.

Na koniec porównanie pracy pod światło. Słońca na dworze nie widać, więc skorzystałem z pomocy lampki. Wszystkie fotki to pełne kadry na 70mm.

Jak widać, nawet bez filtrów mamy konkretne odbłyski, a nakręcony filtr dokłada nam zielony blik.
    |D200|D7000|D3200|N17-55/2.8|S70-200/2.8|S10-20/3.5|S35/1.4|N18-70/3.5-4.5|kilka M42|M48AF-1iN|

Domyślnie

70-300 VR nie lubi kiepskich filtrów na długim końcu. U mnie kompletnie mydlił z polarem Matim. Po zamianie polara na Hoya Pro1 Digital jest ostro nawet na 300mm.
    D600 | N24-70 2.8G ED | N85 1.8G | N70-300 4.5-5.6G VR | SB-600

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów