Close

Strona 591 z 705 PierwszyPierwszy ... 91491541581589590591592593601641691 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 901 do 5 910 z 7042

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gwynbleidd Zobacz posta
    Wsssszzzysssstkie!!
    Odpowiedział miarodajnie właściciel D90 (jak wynika ze stopki) na podstawie własnego doświadczenia z wszystkimi D7000! Sorry za moją ostrą reakcję, ale rany - ludzie jak już coś odpowiadacie innym szukającym pomocy, to bierzcie odpowiedzialność za to co wypisujecie. Ja mam D7000 od października i pucha nie ma problemów - a jest jeszcze parę takich na tym forum, z tego co się orientuję. Więc nie "Wsssszzzysssstkie!!".
    W kwestii jasnych stałek - polecam np. wątki dotyczące współpracy (a raczej pojawiającego się problemu z ustawianiem ostrości) D90 z 35/1.8 - i nikt w związku z tym jakoś nie pisze, że wszystkie D90 są uwalone (bo nie są). To są budżetowe obiektywy i jak widać różnie bywa z ich współpracą z różnymi puchami - dużo tu zależy też od konkretnego egzemplarza obiektywu. W D7000 można sobie przynajmniej korektę wrzucić - u mnie jest ustawiona na -15 po kalibracji obiektywu w serwisie(!) i szkło ostrzy w punkt. Przed kalibracją korekta była ustawiona na -20 i dalej był lekki backfocus. A serwis kalibruje jasne stałki na przysłonie 2,8 (więc i takie są efekty kalibracji obiektywu), ale to już jest dyskusyjna kwestia przyjętych przez producenta bzdurnych norm serwisowych.
    Zawsze mnie to zastanawia, że jak są problemy z ostrzeniem np Tamrona i Sigmy to standardowo się komentuje, że trzeba szkło wysłać do serwisu na kalibrację i nikt z tego nie robi wielkiego halo ( a i tak różnie bywa z tym ostrzeniem po kalibracji). Z jednym wyjątkiem - D7000 - w tym przypadku wszystkie szkła magicznie zaczynają ostrzyć idealnie, tylko pucha jest uwalona. I powtórzę tu jeszcze raz, jak już kiedyś pisałem - moja wypowiedź w żadnym przypadku nie znaczy, że "Wsssszzzysssstkie" D7000 są pozbawione wad. Tak - są egzemplarze D7000 z wadami, ale objawy były dosyć precyzyjnie opisane i nie sprowadzają się one do prymitywnego "pucha nie ostrzy" (domyślnie każdy problem ze źle ustawioną ostrością to wina puchy). Jak daleko poszła psychoza z D7000 to świadczył wątek, że komuś zaczęły wychodzić aberracje chromatyczne na D7000 oczywiście z winy puchy - no bo przecież nie z powodu obiektywu.

Domyślnie

Aparat kupiłem 3 miesiące temu. Oczywiście szereg testów i strzałów, aby wychwycić domniemany BF/FF. Ciśnienie było duże, bo miesiąc po zakupie aparat był w Armenii i Gruzji. Zrobiłem około 600 strzałów. NIetrafionych było może z 20 - raczej z mojej winy. Reszta ostra, nawet strzały z samochodu z łapy.

Domyślnie

Ja mam D7000 od blisko 5 miesięcy. Zdjęć na trzaskał już dużo (ponad 15 tys). Co do AF, to początkowo po ustawieniu kalibracji (dla różnych obiektywów -7 do -9) było w porządku. Po ok miesiącu, wyszedł FF na wszystkich, więc ponowna kalibracja, (wszystkie szkła ok -5). Jednak tym razem wytrzymał ok 2-3 tygodni i znowu trzeba było przestawić (0 do -2).
    Na takich ustawieniach wytrzymał ok 2 miesiące, aż tu 3 tygodnie temu uznał, że to jak będzie danego dnia ostrzył zależy od jego własnego humoru i tak różnice z dnia na dzień dochodzą do +/- 6.
    Sama celność AF po kalibracji jest bardzo dobra, tylko sprawdzanie za każdym razem czy jest ostry stało się nudne.

Perseidy były, aparat nie jest aż tak bardzo potrzebny, więc go pakuję i wysyłam do serwisu.

Co do oleju, to matryca, migawka i lustro są u mnie suche.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 16-08-2012 o 16:41

Domyślnie

Dziś odebrałem mojego d 7000,po tygodniu zabawy na matrycy pojawiły sie plamy,w zasadzie nie tak straszne jak mieli niektórzy w swoich " rafineriach" marki nikon,aparat na gwarancji wiec niech czyszczą,-po powrocie...dopasowano nowe czesci zamienne,,wymiana płytki drukowanej,nowe oprogramowanie,sprawdzenie i czyszczenie matrycy,kalibracja według norm producenta ...ciekawe jak przyjdzie wysłac ponownie aparat,co bedzie znowu do wymiany,mój nr seryjny 632....

Domyślnie

@biegly i szabuk
    Słyszeliście o czymś takim jak ironia? Mam wrażenie, że nie.

Jak widać po ostatnich postach, to problem istnieje, choć nie dotyczy wszystkich puszek.
    Szkoda...

Domyślnie

dziwne że aparat idzie na czyszczenie matrycy ,a serwis wymienia bebechy,gdzie tu logika,moze kilka setek fotek wpływa widocznie na zużycie mechanizmu?zastanawia mnie tylko to co by było gdyby uzytkownik niby poprawnie działajacej sztuki oddał ja do serwisu? ktoś jest chętny? też bedzie coś do wymiany?

Domyślnie

Z tego co pamiętam to w tej "akcji serwisowej" poszła też sprawna pucha, wróciła z adnotacją że wszystko git. Ale i tak uważam że świadome wysyłanie sprawnej puchy to słaby pomysł, bo wtedy nikon sobie nabija statystykę że wysłane d7k do serwisu są w jakiejś części sprawne i to wymysł użytkowników. Uwalonych jest na tyle dużo że wystarczy je wysyłać.
    Ostatnio edytowane przez toto5 ; 16-08-2012 o 20:34
    FX - 28 - 50 - 135

Domyślnie

Znajdę trochę wolnego czasu,przetestuję d7k na swieżym powietrzu,przed serwisem było ok,może teraz bedzie jeszcze lepiej.zresztą uważam że nie ma idealnego aparatu ani w strefie amatorskiej ani profesjonalnej,nieważne ile wydacie kasy,zawsze coś bedzie nie tak,nic nie jest idealne.

Domyślnie

a...,a..,D90 też nie?

Domyślnie

@szabuk weź se chłopie 50/1,8 i inne body , ustaw przysłonę na 1,8 i w pełnym świetle południowym porównaj zdjęcia jakiegoś jasnego lub błyszczącego motywu z obu puszek. D7000 nie ma większej aberracji ani nie powoduje jej w większym stopniu po prostu aberracja typowa dla tego obiektywu jest bardziej widoczna. A skoro ty tego nie zauważasz, tylko dwóch innych użytkowników to pewnie jesteś szczęśliwym posiadaczem sprawnego D7000 co tak czy owak oznacza loterię przy zakupie owej puchy
    Wk... mnie jak ktoś twierdzi, że że wszystkie są uwalone i wk... mnie jak ktoś twierdzi, że wszystkie są dobre i to, że ktoś coś zauważy to początki schizofrenii. Sorry, ale nie mam dziś nerwów do takich komentarzy.

Strona 591 z 705 PierwszyPierwszy ... 91491541581589590591592593601641691 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów