Close

Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 142

Domyślnie

Ladne i najwazniejsze, ze sie Tobie podoba.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

No ma najlepszy stosunek plusów i minusów z tego co jest na rynku. Wiadomo fajnie jakby miał wiekszą matrycę, fajnie jakby miał wiekszy zakres tonalny. Ale nie ma co marudzić, wolę się skupić na tym co mi oferuje i co nim zrobię zamiast zamartwiać, ze nie ma tego czy tamtego. A najważniejsze ze wchodzi do kieszeni i zapewne bedzie ze mną wtedy kiedy trzeba, dobra czas spać
    Völkchlor

Domyślnie

No ma najlepszy stosunek plusów i minusów z tego co jest na rynku. Wiadomo fajnie jakby miał wiekszą matrycę, fajnie jakby miał wiekszy zakres tonalny. Ale nie ma co marudzić, wolę się skupić na tym co mi oferuje i co nim zrobię zamiast zamartwiać, ze nie ma tego czy tamtego.
    No dokladnie, robic zdjecia i sie cieszyc!

A najważniejsze ze wchodzi do kieszeni i zapewne bedzie ze mną wtedy kiedy trzeba
    No wlasnie.. ja juz tez sie nie moge doczekac swojego..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Jak porobię jakieś sensowne zdjecia i trochę poużywam to napiszę więcej
    i jak wrażenia z użytkowania, są juz jakieś pierwsze zdjęcia?

Domyślnie

Wrazenia bardzo pozytywne, zaczynam juz być obcykany w ustawieniach. Menu i obsługa są bardzo przyjazne jak się je pozna. Póki co nie mam jeszcze postawiana po swojemu, bo go mozna bardzo mocno scustomizować - póki co wyłączyłem sobie swiecenie diody Power

No i w koncu mam aparat z którym mogę skakać na rowerze ze schodów i murków nie przejmując się ze mu coś będzie. Jezdziłem z nim dziś jakieś 2h i kompletnie nie przeszkadzał.

Tu kilka fotek, czesc z jpgow, czesc z rawow (dng), obrobka ultralekka, zadnej wielkiej suwakologii, bw szopowe:

Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 24-05-2012 o 22:00
    Völkchlor

Domyślnie

Coś już mogę napisać, bedzie trochę chaotycznie, no ale nie pisuję recenzji więc wybaczcie

Wykonanie jest super - obudowa jest ze stopu magnezu, grip pokryty jest gumą. Wszystko jest ładnie spasowane i eleganckie. Jest lekki (190g), ale biorąc go do ręki czuje się jego wagę, nie ma się wrażenia plastikowej wydmuszki. Wygląda i sprawia lepsze wrazenie jak D80 czy D50 które miałem. Guziki rozmieszczone bardzo przyjaźnie - po kilku dniach trafiam juz w nie bez problemu przy slabym swietle. Blokada kółka z trybami uniemożliwia przypadkową zmianę jak w X100. LCD jest niesamowity - rozdzielczosc 1.200.000 pikseli robi wraznie. Zdjęcia mozna oglądać bez włączania całego aparatu (w kompakcie oznacza to wysunięcie obiektywu) wystarczy przytrzymać guzik przeglądania i aparat włącza tylko LCD - mozna tak też przejsc do menu.

Menu bardzo jasne i przejrzyste, po zapoznaniu się z nim jest bardzo wygodne. Nie zbędnych pierdół i niepotrzebnych funkcji. Z programów automatycznych jest tylko zielone Auto i HDR. Więcej nie ma - mowię o trybach typu Portret, Krajobraz, Zachód słońca itp. Bardzo duzo rzeczy mozna sobie ustawić po swojemu. Są trzy tryby MY które mozna sobie ustawić całkiem na swoją modłę od A do Z - łącznie z tym co ma byc przypisane do guzików funkcyjnych. Generalnie w menu opcji jest tyle że zapoznaję sie z nimi od tygodnia na raty (instrukcja ma 180 stron). Przy czym podkreślam ze nie są to pierdoły, a konkretne przydatne rzeczy.

Zakres ISO 80-3200, mozna oczywiscie ustawić auto w wybranym przedziale np. 80-400. Fajne jest to ze mozna ustawić by odszumianie działało dopiero powyżej wybranej wartosci - np. dopiero od ISO 401. Balans bieli standardowy plus manual i fine tuning, a do tego auto-mieszany czyli ustawiający rozny balans bieli dla różnych obszarow sceny. Formaty zdjec 3:2, 4:3, 1:1. Rawy w formacie DNG, przy ich zapisywaniu automatycznie zapisuje się też plik w formacie JPG. Trzy standardowe tryby pomiarów swiatła matrix/cw/spot. Całkiem fajne tryby kolorystyczne (bw, slajd, bleach bypass etc.) + dwa własne.

AF w to szerszy temat.. Jest tu parę fajnych rozwiązań. Osobiscie korzystam ze spota czyli ostrzenia na wybrany punkt - mozna go ustawić na dowolnym miejscu ekranu czyli np. w rogu lub gdzie bądź - oczywiscie jest to skokowe ustawianie ale punktów jest kilkadziesiąt więc mozna spokojnie ustawic gdzie się chce. Do tego sa tez multi AF - czyli aparat ustawia gdzie uzna za słuszne i continious czyli sledzenie obiektu oraz MF. Mozna tez ustawic na nieskonczoność (np. do zdjec gwiazd).
    Typowe dla Ricoha funkcje AF to Snap czyli ustawienie ostrosci na okresloną odległosc (1 - 1.5 - 2.5 - 5m i nieskonczonosc). Pierwsza opcja to ustawienie ostrosci na sztywno czyli np. na 5m - przy tym ustawieniu AF nie ostrzy, a aparat robi zdjecie od razu. Przy odpowiednio dobranej przesłonie (na lcd jest wykres głebi ostrosci) mamy ostrosc hiperfokalną i nie trzeba się martwić czy coś się nie załapie - idealne do zdjec na ulicy czy imprezie. Druga opcja to PreSnap czyli aparat zaczyna zawsze ostrzyć od wybranej odległosci np. od 2.5m co znacznie zmiejsza czas ostrzenia. Trzecia opcja to normalny AF plus Snap - gdy wcisnie się spust do połowy, aparat ostrzy normalnie - ale jesli się wcisnie spust od razu do konca, to aparat ostrzy na ustawioną w menu odległosc. Pozwala to zrobić szybko zdjecie bez ryzyka nie złapania ostrosci lub tego ze aparat straci chwilę bo bedzie szukał. Inna sprawa ze on nie szuka ostrosci w te i we wte jak to bywa w kompaktach - jak nie moze zlapac ostrosci to wiadomo od razu - przejedzie szybko skalę i informuje ze nie moze zlapac ostrosci. Generalnie przez ten tydzien nie miałem raczej problemow z AF, nie udało mu się mnie zirytować, więc jest dobrze

Obiektyw lekko beczkuje jak się za blisko podejdzie,no ale który tego nie robi - nie mniej trzeba zrobic zdjecie z liniami zeby to zauważyc. Jakość zdjec mnie całkiem zadawala - przy zmniejszaniu nie muszę ich ostrzyć co było raczej normą w poprzednich cyfrach. Na pewno mozna zapomniec o głębi ostrosci przy tej matrycy no chyba ze się zrobi duze zbliżenie - makro ma od1cm. Nie mniej ja to zdązylem juz polubić - a do zabawy głębią mam luszcze na film.

Z fajnych i ciekawych opcji to elektroniczna poziomica - pokazuje wychylenie na boki ale tez do przodu, co przy foceniu budynków jest nieocenione. Trzy rodzaje siatek do wyboru pomocnych przy kadrowaniu. Możliwość zastapienia oryginalnej baterii 2 małymi paluszkami AAA bez zadnego dodatkowego adaptera - np w terenie jak siądzie bateria. Fajne tryby kolorystyczne z opcją ich stuningowania (kontrast, ostrosc, nasycenie etc.) - z BW jestem bardzo zadowolony - nie trzeba przy nim wiele w kompie robić zeby dobrze wyglądał. Wbudowana lampa nie otwiera się sama - nawet w zielonym Auto - poki jej się nie pozwoli to się nie wychyla. Interwałometr - opcja która pojawia sie w lustrzance dopiero z gripem innej firmy lub specjalnym węzykiem! Ustawienie czasu pomiedzy fotami od 1sekundy do 1 godziny, maksymalna ilość zdjec 999. Maksymalny czas poza trybem B to aż 180 sekund. Ciekawy tryb to interval composite czyli aparat skleja serię zdjec zrobionych z uzyciem interwałometru - klasyczny przykład to startrails czyli ruch gwiazd - przy czym nie jest to to samo co zdjecie na długim czasie, bo na długim czasie by się cała scena przeswietliła. Ogólnie super jest fakt ze mozna ten aparat ustawić pod siebie w dosć znacznym stopniu począwszy od funkcji guzików i tego co pokazuje wyswietlacz na wlasnych trybach kolorow skonczywszy.

To tyle po około tygodniu uzytkowania. Generalnie i na dzień dzisiejszy nie żałuję ani trochę tego wyboru - aparat jest super i na pewno wart swojej ceny. Nic mnie jeszcze w nim nie zdążyło poirytować i mam wrażenie ze tak już pozostanie. Polecam wszystkim którzy się nad nim zastanawiają - ale chyba tylko im, bo domyslam się ze brak zoomu czy filmow HD moze być dla wiekszości nie do przyjęcia

Fot nieobrobionych i cropów 100% dawać nie będę, mozna znaleźć w necie. Choć na dobrą sprawę moje zdjecia są bardzo mało obrabiane, wiec myslę ze dają jakiś poglądna sprawę. Kilka nowych zdjec:

i bonusik podczerwony

Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 30-05-2012 o 17:23
    Völkchlor

Domyślnie

Dobra robota, dzięki. A dał byś jakieś człowieki na zdjęciach?
    wybieram inne systemy

Domyślnie

zobacze czy jakieś mam, ale ja mało człowiekowy jestem
    Völkchlor

Domyślnie

O wiem - w niedziele biorę go na trojmiejski przejazd rowerowy, więc tam na pewno jakieś człowieki porobię

PS. Zerknałem na pierwszą stronę, a tam o instrukcji. No więc instrukcje są dwie osobne: po angielsku i niemiecku
    Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 31-05-2012 o 00:41
    Völkchlor

Domyślnie

ech... chyba go muszę kupić

Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów