Close

Zobacz wyniki ankiety: Grip do D90

Głosujących
115. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • ALPHA Digital MB-D80

97 84,35%
  • DELTA MB-D80 PRO z LCD

18 15,65%
Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 106

Domyślnie

Panowie a ja mam taki problem, kupiłem kilka dni temu grip Meike/Alpha, dziś go zamontowałem i dupa, trochę dziwna sprawa już tłumaczę... wkładam oryginalną baterię do 2 komory (ta bliżej uchwytu body) i dupa aparat nie działa brak zasilania, wyjmuje i wkładam do pierwszej komory aparat działa, dokładna sytuacja jest z zamiennikiem (Phottix). Wkładam oryginał do 1-komory a podróbę do 2-komory i wszystko działa jak należy, obie baterie są widziane w menu body, kiedy jednak zamienię baterie podróba do 1-komory a oryginał do 2-komory body wariuje, miga dioda w body i górny LCD, wygląda to tak jakby cały czas ON/OFF ON/OFF i tak w kółko. He ja to mam pecha, chyba tylko serwis, a może coś polecacie, coś źle robię?

Domyślnie

Ja juz mialem dosc przygod z gripem Alpha by Meike , 3 razy reklamowalem bo rozladowywal mi aku :/
    wkoncu zwrócono mi kase , dolozylem i kupilem uzywany oryginal MB-D80 za 350 zł na forum
    FX

Domyślnie

Paweł w prostu zostaw w takiej konfiguracji jak dziala, przeciez nie ma potrzeby zamieniania miejscami baterii.
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kzkzg Zobacz posta
    Paweł w prostu zostaw w takiej konfiguracji jak dziala, przeciez nie ma potrzeby zamieniania miejscami baterii.
    Na razie zostawię, tylko jak wyładuje się bateria w 1-komorze czy przypadkiem zadziała ta z drugiej, hmm zobaczymy.

Domyślnie

A ja mam takie pytanie, co prawda akurat nie dotyczące D90 a D60.
    Planuje zakup GRIPa ale niektóre są z dodatkową "dostawką" na akumulatory AAA a inne tej "dostawki" nie mają? Czy to przydatna rzecz? Czy warto ją mieć czy mogę sobie odpuścić? Doradźcie proszę

Domyślnie

Na pewno sie moze kiedys przydac jak bedziesz gdzies w dalekich krajach bez dostepu do elektrycznosci. Pytanie czy bedziesz miala wtedy przy sobie te baterie AAA oraz wystarczajaco miejsca na kartach pamieci
    .

Domyślnie

Moje pierwsze wrażenia z użytkowania Meike.

Cena/komfort
    Kosztował mnie 149 zł + 20 zł wysyłka. Tuż po wyjęciu z pudełka i przymocowania do D90 Meike zrobił bardzo pozytywne wrażenie. Aparat znacznie lepiej leży w ręku - zupełnie jak przyklejony. Trzyma się go pewniej. Dochodzi do tego o wiele lepszy komfort robienia zdjęć portretowych (czyli w pionie). Generalnie, za tą cenę sprzęt naprawdę godny polecenia.

Jakość
    Plastik niższej jakości, niż body. Guma wydaje się być bardziej miękka, niz grip body, ale dla mnie to nie wada. W dwóch miejscach została źle wycięta, przez co nie dolega do gripa. Jeśli w przyszłości będzie się odklejała, to po prostu przytnę żyletką i przykleję super glue.

Największymi wadami, jakie zauważyłem, to kółko mocowania, które lata na wszystkie strony i brzęczy. Widziałem w powyższych komentarzach, że udało się to wyeliminować. Druga rzecz, która mi irytuje, to zapinka do akumulatorów - również nie trzyma się na miejscu, będę musiał nad tym pomyśleć i poprawić.

Oprócz tego, grip ma lekki luz względem body, pomimo maksymalnego dokręcenia pokrętłem. Nie jest to znacząca wada, choć trochę mnie denerwuje, że jest .

Jeśli chodzi o zasilanie, to jeszcze nie wypowiem się, bo grip mam od paru dni. Ale jedno mnie zastanawia: zostawiłem przez dwa dni wyłączony aparat z włączonym gripem i poleciała energia z baterii. Nie wiem, czy to wynika z faktu, że grip był włączony, czy akurat mój egzemplarz czerpie energię przy wyłączonym aparacie. To będę już wiedział za parę dni, gdy będę robił testy.

W ogólnym rozrachunku: w cenie do ok. 180-200 zł warto. Jakość wykonania stoi na przyzwoitym poziomie, z pewnością adekwatnym do ceny.
    Ostatnio edytowane przez KamilM ; 06-11-2011 o 14:55
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KamilM Zobacz posta
    Oprócz tego, grip ma lekki luz względem body, pomimo maksymalnego dokręcenia pokrętłem. Nie jest to znacząca wada, choć trochę mnie denerwuje, że jest .
    One tak mają. Ja sobie z tym poradziłem tak, że owinąłem czarną taśmą izolacyjną tę część gripa, która wchodzi do komory baterii. Trzeba znaleźć odpowiednią grubość tej warstwy, u mnie chyba 2 kółeczka wokół tego pałąka były w sam raz.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Dzięki, sprawdzę to.

Co do tracenia ładunku akumulatora umieszczonego w gripie, to nie zauważyłem jakichś anomalii. Nawet jeśli aku jest rozładowywany szybciej, to nie na tyle, aby to zauważyć podczas codziennego użytkowania (na razie aparat leży, a ja 2 razy dziennie sprawdzam naładowanie akumulatora).
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Domyślnie

Mam pytanie, czy ktoś z was używa do gripa paska na rękę mocowanego z boku ? Jeżeli tak to proszę o opinie.

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów