Samą puchę jak do wzorca, na gwarancji nic nie płaci się, dużo d90 miało rozchlapany AF, po kalibracji jest fajnie. Większość moich znajomych co mieli D90 słało na regulację AFu, ja też.
Szukaj
Samą puchę jak do wzorca, na gwarancji nic nie płaci się, dużo d90 miało rozchlapany AF, po kalibracji jest fajnie. Większość moich znajomych co mieli D90 słało na regulację AFu, ja też.
Dzięki za informację! Na pewno wyślę zaraz po zakupi, chyba że kompletnie nie będę widział jakiś problemów![]()
delikatny biznes z tym AF. sam miałem nie raz wątpliwości, najpierw z D70s, teraz z D90 i dajmy na ten przykład 35 1.8. Fotografuję syna. Ostrzę na oko - no i mam mydło albo ostre mam ucho tudzież drugie oko. I tak ileś klatek niemal jedna po drugiej, ale nie każda. Okazuje się, że bestia jest tak ruchliwa, że nawet przy czasach 1/125, 1/160 i moim nieziemskim wysiłku i tak ucieka mi z zakresu GO albo fotka jest lekko - ale jednak - poruszona. Oczywiście mówię tu o przysłonie 1.8, gdzie takie rzeczy się "sprawdza" (choć od "sprawdzania" wolę ot po prostu zdjęcia robić). na 2.8 już jakby problemu nie ma. W tych samych warunkach i przy tych samych ustawieniach na oczach żony każde zdjęcie ostre tak jak chcę. No ale małżonka wie, że jak zdjęcia robię, to ruszać się nie wolno
A może po prostu na dłuższych rzęsach amatorskim AFom łatwiej ostrość poprawnie złapać
PS. dla jasności - ani trochę nie twierdzę, że czyjś problem z AF to de facto kwestia małej GO / długiego czasu / poruszenia. Chodzi mi tylko o to, że to się cholernie ciężko diagnozuje. Przez co potem serwis twierdzi, ze wszystko cacy (bo na planszach wszystko jest jak ta lala), a u użytkownika mydło...
Już sporo czasu operuję D90, było w serwisie sprowadzone na ziemię po kalibracji przez poprzedniego właściciela
Potem mój tandem D90 + N35 był ponownie w serwisie, przy czym D90 sprawdzili czy na pewno jest ok a N35 to jakieś jaja normalnie były, wszystkiego po trochu, ff bf mydło, fatalna współpraca z błyskiem - myslałem już, że to AFS jest uszkodzony, ale ZROBILINormalnie zrobili i D90+N35 jest użyteczne od 1.8
Przyjąłem taką zasadę, że jak fotografuję dzieciaczki to używam przeważnie od 2.8 i w górę. Daje to zdecydowanie większy odsetek trafionych zdjęć. Toż to tak jak pisze kolega danmus - Kwestia GO ma tu bardzo dużo do gadania, jeżeli dzieciaczek jest już troszkę starszy i rozumie co się do niego mówii jest ciekawe tło to spinam się, żeby koniecznie użyć magicznego 1.8, trzeba wtedy zrobić parę pstryków, zawsze wyjdzie
Nie raz miałem tak, że zrobiłem 3 i wyszły 3, także popierając przedmówców - wysoce polecane jest wysłać body na kalibrację i dopiero wtedy przyszykować sobie ewentualnie kalibrację szkiełek. Zaoszczędzicie czasu i stresu, o pieniądzach przy hobby się nie pisze
Dodać też muszę, że przed kalibracją N35 do D90, nie popsuli nic a nic z D90. Mam N85, które jest użyteczne od 1.8 zarówno na moim D80 jak i D90, nic się nie rozjechało po wizycie w serwisie.
Mój D90 też dziś wylądował na Postępu w serwisie, do regulacji AF (widoczny BF) i mapowanie matrycy, kilka hotów przy iso 1600 się pojawia, oczywiście wszystko w ramach gwarancji, regulacja AF to 100zł jeśli jest po gwarancji, mapowanie matrycy gratis. Był też przede mną klient z D300, kupił używany i przyszedł wymienić gumy i ogólnie sprawdzić aparat, serwisant na biegu podłączył aparat jakimś złączem diagnostycznym i w ciągu kilku sekund miał diagnozę, mówił że migawka pokazuje 5 błędów i jest rekomendacja do wymiany, aparat miał przebieg 23tyś fotek, dodał że aparat dość zasyfiony w środku i konieczne jest czyszczenie, koszt tych zabiegów wycenili na około 1.300zł.
Ogólnie jestem zadowolony z obsługi, szybko i dobrej atmosferze. Czas mojej naprawy to 5 dni.
Kolego , napisz cos wiecej o twojej kalibracji , kalibrowali to do wzornika na 0? i jak sie teraz sprawuje puszka? Ja tez bede wysylal jutro body na Postepu , az sie boje ile to bedzie trwac :/ mam nadzieje ze nie dluzej jak 2 tygodnie![]()
FX
Tak, kalibracja będzie do wzornika, żadnych obiektywów im nie zostawiłem. Puszki jeszcze nie mam, tak jak napisałem dziś dopiero zawiozłem, kurier ma mi odesłać w piątek. Jakie będą efekty na 100% dam znać. BF miałem na trzech obiektywach, co prawda same kity ale na każdym prawie dokładnie to samo.
Skontaktuj się z nami