nie ponieważ chciałym wiedzieć jaką liczbę przewodią będzie miała lampa z DX np na 18 mm
Szukaj
nie ponieważ chciałym wiedzieć jaką liczbę przewodią będzie miała lampa z DX np na 18 mm
D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;
NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1
spoko spoko ja nigdy lampy nie miałem. Skoro jest tak jak piszesz to przy D5000 ISO 200 liczba przewodnia wynosi 34,3 czy dobrze myślę??
D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;
Miałem dzisiaj okazję do obejrzenia i porównania wszystkich 3 modeli. Być może takie zestawienie komuś się przyda.
Na każdym zdjęciu ta sama kolejność /od lewej/ SB-600, SB-700, SB-900
1.
2.
3.
4.
5.
6.
I jeszcze dwa pojedynki: SB-700 oraz SB-900
oraz SB-600 z SB-700
Co ciekawe, we wszystkich nowych broszurach Nikona /a pojawiło się ich ostatnio kilka/ - występuje wszędzie SB-600 ! Można by z tego wyciągnąć wnioski dwa:
1. Po pierwsze, Nikon będzie oferował obecnie 4 modele lamp, a nie jak dotychczas 3 /w powyższym zestawieniu nie ma SB-400, ale to inna bajka/
2. Po drugie, niestety nie ma co liczyć na istotną obniżkę ceny SB-700, bo tuż za nią jest i pewnie będzie SB-600. Patrząc na obecne ceny, to SB-700 nie stanieje raczej poniżej 11xx zł.
Wrażenia z obcowania z SB-700:
- nieco ciężko pracuje głowica, trzeba użyć więcej siły niż pozostałych modelach /może się to wyrobi/
- tak jak w innych trzeba nacisnąć z boku na blokadę do pierwszego skoku głowicy w górę lub w bok
- boczne suwaki funkcji, troszkę /jak dla mnie/ za mało konkretne - słabo wystają i jak się będzie miało rękawice to może być problem z przesuwem, z drugiej strony nie powinno być przypadkowych przestawień
- zoom palnika pracuje w miarę cicho
- jest /co widać na zdjęciach/ istotnie mniejsza od SB-900
p.s. nie podobało mi się że po mimo blokady lampa miała luz na stopce i nieco się ruszała na boki
NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1
ja czekaĺem na premierę sb-700 z niecierpliwością, ale dzisiaj trafiłem okazję i kupiłem mało używaną sb-900 za niższą cenę niż nowa 700-ka.
Niestety, czas miałem ograniczony pobytem żonki w markecie
Zabrakło go właśnie na sprawdzenie zachowania pozostałych modeli - przynajmniej na mojej stopce. Ale nie jest ona wyrobiona, bo lampy rzadko używam a jak już to małej i lekkiej SB-400.
Dla poszukujących za i przeciw, polecam również ten artykuł:
http://speedlights.net/2010/09/16/ni...00-and-sb-900/
Ceny SB-600 już rosną i zbliżają się do 800zł, a cena SB-700 ani drgnie. W USA sytuacja taka sama, więc nie ma co się spodziewać w najbliższym czasie zmian na lepsze. Ja akurat nastawiam się na zakup siedemsetki, ale jak ktoś uważa że sześćsetka mu starczy to niech się lepiej pośpieszy z zakupem.
x100s
Hej,
Cena jak na możliwości (w/g spec) kosmiczna, Metz 50-AF-1 wydaje się bić tę sabinę dość mocno- nie sądzicie?
pzdr
elm
Skontaktuj się z nami