Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Domyślnie

Oglądaj prace innych użytkowników dużo czytaj i fotografuj
    Może niektóre kadry mogły by się bronić ale niestety sama obróbka to masakra
    podpis niezgodny z regulaminem forum

Oszczędny w słowach Awatar Gurgul99
    Miasto
    Polska, na dole.

Domyślnie

Przed robieniem zdjęć pij połowę mniej
    A tak na serio, miejscówka nr 2 - gdzie to?
    Silny człowiek jest najsilniejszy gdy jest sam
    W tym miejscu trzeba się chwalić sprzętem?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Tryb.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    To moze na poczatek powiedz co wiesz????!
    Jakiego programu uzyles, jak naswietlasz NEFy??!
    A ostatnie zdjecie pasuje do zestawu jak.....
    Ostatnie nie pasuje do zestawu. To jasne. Nawet dla mnie Wstawione jako jedno z kilku poddanych ocenie.
    Program to Picasa3 - pierwotnie, a teraz Gimp2
    Wiem?? Nie wiele jak na początek przystało ale chęci są!! Oglądałem dużo, czytałem sporo i.....próbuję.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Tryb.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gurgul99 Zobacz posta
    Przed robieniem zdjęć pij połowę mniej
    A tak na serio, miejscówka nr 2 - gdzie to?
    A może trzeba właśnie zacząć nr2 to Krynica Morska. Pzdr!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekPl Zobacz posta
    robione na lapku. wydawało mi się że u mnie nie jest tragicznie (...)
    Cytat Zamieszczone przez MaciekPl Zobacz posta
    To moje początki także........
    obróbka leży - OK! a co z resztą??
    Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
    Obróbka jest rzeczywiście DRAMATYCZNA. Być może w znacznej mierze odpowiedzialna jest za to matryca Twojego laptopa - one generalnie nie nadają się do pracy ze zdjęciami. Polecam zaopatrzyć się przynajmniej w jakiegoś przyzwoitego, poczciwego "CRT-ka" i go skalibrować (nawet "na oko") - drogie nie są, a pod względem obróbki jest przepaść.

Co do zdjęć... Leży wszystko Najstraszniejsze są kontrasty i kolory - suwaki poszły o kilka długości za daleko niestety. Prostą konsekwencją tego są także prawie zupełnie wypalone chmury. Na wszystkich (poza ostatnim) jest niepoprawny balans bieli - raz wpada w zieleń, innym razem w niebieski, czasem w fiolety...

Te fotografie można uratować tylko w sytuacji, jeśli dysponujesz plikami w formacie NEF. Jeśli tak, wywal efekty dotychczasowe i zacznij zabawę od nowa. Ale oczywiście dopiero wtedy, kiedy będziesz dysponował odpowiednio skalibrowanym monitorem - bez tego po prostu szkoda Twojego czasu i nerwów.

Moim zdaniem jednak powinieneś puścić w niepamięć zdjęcia powyższe i skupić się na poszukiwaniach ciekawszych kadrów. Z zaprezentowanych bowiem broni się właściwie tylko jeden (5, w sumie całkiem fajny). Reszta to niestety typowe pstryki (choć 2 mogłaby być ok przy odrobinę szerszym kadrowaniu).

Tak z innej mańki dodam jeszcze, że najlepiej jest w jednym wątku zamieszczać zdjęcia, które mają ze sobą więcej wspólnego aniżeli zbiorczy koncept pt. "wakacyjne fotki". Łatwiej jest wówczas oceniać kadry i zamysł, a także - najzwyczajniej - przyjemniej się takie serie/zestawy ogląda.

Powodzenia życzę i głowa do góry ! Czytaj, podpatruj, szukaj inspiracji i... baw się, bo przecież o to chodzi! Jeśli fotografia naprawdę Cię kręci to dobre kadry, poparte wiedzą (której masa czeka m.in. na tym forum) i praktyką, są tylko kwestią czasu (krótszego lub dłuższego rzecz jasna). Wielu tutaj dostało w swoim czasie srogi łomot na wstępie, a dziś z przyjemnością ogląda się ich prace
    "Myśleć, że się coś wie, to najlepsza obrona przed dowiedzeniem się czegoś" - Terry Pratchett
    Pozdrawiam! Jacek

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów