Close

Zobacz kanał RSS

ilinoi

problem z NEF-ami

Oceń wpis
Poprzednio miałem Olympusa. Korzystałem i korzystam dosyć często z RAWów. Do otwierania Olympusowskich RAW-ów (ORF) mialem program który sprzężony był z Photoshopem CS2. Kiedy klikałem na ORF otwierał się najpierw Photoshop, potem "na nim" program otwierający RAW. Kiedy wprowadziłem korekcję na RAWie kliknięciem na "Otwórz" przenosiłem taki skorygowany obraz na Photoshopa, nakładka RAWowa znikała.
Dalsze więc operacje mogłem prowadzić na Photoshopie.

I to było fajne i proste.

Teraz jestem posiadaczem Nikona D5000. Do niego na płycie dodany jest program obrabiający RAWy (NEFy) ale nie chciał mi się zainstalować prawidłowo na komputerze. Ściągnąłem więc z sieci i wgrałem. Działa tak sobie, częśto zawiesza się komputer w trakcie działania. Program Nikona jest imponująco rozbudowany, cały pęk suwaków do wszystkiego.

Problem jest jednak zasadniczy.

Pomijając fakt, że nie jest tak prościutki i fajny jak ten od Olympusa (to wszak nie jest jednak problemem).
Problemem jest to, że skorygowany w nim obraz pozostaje NEFem i nie jest otwierany przez mojego Photoshopa.

Czy ktoś z szanownych kolegów bardziej odemnie zaawansowanych w tej materii mógłby mi doradzić?
Czy możliwe jest odnośnie NEFów takie rozwiązanie jakie miałem z ORFami Olympusa?

Będę wdzięczny, jestem artystą i moja wiedza merytoryczna w zakresie oprogramowania jest względnie bardzo mała.

Dziękuję z góry
Kategorie
Bez kategorii

Komentarzy