Zobacz pełną wersję : Co oni maja za tuby na meczach?
Jak ogladam mecze pilkarskie to zawsze za bramka kuca pelno fotografow i od dluzszego czasu sie zastanawiam co oni maja za obiektywy na tych aparatach?
Chodzi o te szare dlugie... To jakies teleskopy? Bo na obiektywy od producenta to nie wyglada, przynajmniej nigdzie przegladajac obiektywy do nikona nie spotkalem sie z szarym obiektywem...
poszukaj u canona :) byly tez szare nikony malo bylo ale byly
http://www.the-digital-picture.com/Canon-Lenses/Canon-L-Lens-Series.aspx to tzw. eLki Canona:D tzw. full wypasy hehe ale czarne i tak ładniejsze :)
Jakbyś uważniej śledził forum, to byś się spotkał np. z 400-tą lenka:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img257.imageshack.us/img257/2069/nikonforum35lm.jpg)
Czornyj, nie biore informacji z jednej www, a o forum nikona dowiedzialem sie w sumie niedawno. ten obiektyw juz widzialem na pbase, tylko ze tam jest wersja czarna. a zastanawialy mnie te szare obiektywy, bo 90% fotografow na meczach ma wlasnie szare i myslalem ze to jakies ultra hiper obiektywy nie z tego swiata albo podlaczaja sobie jakies teleskopy :) w kazdym razie dziwny maja zwyczaj skoro dostepne sa tez wersje czarne :)
Tuti, o ile Nikon produkuje czarne i szare wersje superteleobiektywów, o tyle Canon ma w swej ofercie wyłącznie supertele wyłącznie koloru białego, a ponieważ do reportażu sportowego używane są w olbrzymiej większości produkty tej firmy, na stadionach widuje się przeważnie białe lufy. Barwa ta podyktowana jest względami praktycznymi - czarna lufa cholernie się nagrzewa na słońcu, co powiedzmy przy fotografowaniu surferów na hawajach może stanowić sporą upierdliwość.
no to wszystko jasne! :)
dzieki
ten wątek to raczej do teleobiektywów :P
Tuti, o ile Nikon produkuje czarne i szare wersje superteleobiektywów, o tyle Canon ma w swej ofercie wyłącznie supertele wyłącznie koloru białego, a ponieważ do reportażu sportowego używane są w olbrzymiej większości produkty tej firmy, na stadionach widuje się przeważnie białe lufy. Barwa ta podyktowana jest względami praktycznymi - czarna lufa cholernie się nagrzewa na słońcu, co powiedzmy przy fotografowaniu surferów na hawajach może stanowić sporą upierdliwość.
nie wiem na ile to prawda, ale chodzi podobno nie tylko o nagrzewanie się ale i o ... rozszerzanie pod wpływem tego nagrzewania. Czy takie powiększenie wymiarów obiektywu w ogóle występuje i czy powoduje gorsze ogniskowanie - nie mam pojęcia. To chyba przesada.
W końcu białe sa też nie tylko długie rury ale i stosunkowo małe obiektywy.
Jedno udalo sie Canonowi na pewno. Ich L-ki w tele sa rozpoznawalne, ba, nawet odbieraja konkurencji mozliwosc prezentacji swoich szarych czy bialych wersji szkiel. No chyba ze wszystkie biale, stadionowe rury to Soligory :mrgreen:
nie wiem na ile to prawda, ale chodzi podobno nie tylko o nagrzewanie się ale i o ... rozszerzanie pod wpływem tego nagrzewania. Czy takie powiększenie wymiarów obiektywu w ogóle występuje i czy powoduje gorsze ogniskowanie - nie mam pojęcia. To chyba przesada.
W końcu białe sa też nie tylko długie rury ale i stosunkowo małe obiektywy.
Wiele urządzeń pomiarowych musi pracować w stabilnych warunkach, nawet w pomieszczeniach klimatyzowanych.
Zmiany temperatury pracy i coś co się nazywa rozszerzalnością cieplną materiałów z których są zbudowane obiektywy bedą miały wpływ na powstawanie luzów w całości konstrukcji i tym samym będą miały wpływ na jakośc obrazu z nich uzyskiwaną. Oczywiście biały kolor nie uchroni przed nagrzewaniem sie obiektywów ale na pewno pozwoli sporo to zmniejszyć.
Osobiście nie mam pojęcia na ile nagrzanie się obiektywu może spowodować jego rozszerzenie. Zastanawiam się jednak, czy aby tak gwałtowne zmiany temperatury powietrza znajdującego się pomiędzy grupami soczewek nie mogą mieć wpływu na uzyskiwaną jakość obrazowania...
Osobiście nie mam pojęcia na ile nagrzanie się obiektywu może spowodować jego rozszerzenie.
Stojąc na słońcu 70-300G wydłużył mi się do 80-400VR :lol:
To , ze sie rozszerzyl to mozliwe ale zeby VR od slonca sie znalazlo ? :lol:
w kazdym razie dziwny maja zwyczaj skoro dostepne sa tez wersje czarne :)
Oni to robia dal ludzi na CB, sfrustrowanych ciaglym istnieniem innych producentow, robiacych duzo gorszy sprzet w kazdej klasie, a mimo to znajdujacych klientow. Bez tych szarosci goscie z CB nie wypatrzyliby Canona na zdjeciu 640x480 robionym szerokim katem z odleglosci 2 kilometrow. :-D
Maciekkk
19-09-2006, 15:25
Oni to robia dal ludzi na CB, sfrustrowanych ciaglym istnieniem innych producentow, robiacych duzo gorszy sprzet w kazdej klasie, a mimo to znajdujacych klientow. Bez tych szarosci goscie z CB nie wypatrzyliby Canona na zdjeciu 640x480 robionym szerokim katem z odleglosci 2 kilometrow. :-D
jestes zalosny