PDA

Zobacz pełną wersję : Koniec D80?

Drakkainen
22-05-2009, 22:10
Odkąd pojawiło się D90 produkcja D80-ki ustała. Rozumiem, że jest to tak jakby kontynuacja serii i starszego modelu się nie produkuje. Ale czemu ciągle w sklepach można kupić nowe D60, czy D40? Wypuszczając D90 chyba firma nie straciłaby wiele produkując D80 i obniżyła cenę tegoż. Kupić teraz coś w podobnej klasie u konkurencji jest znacznie łatwiej, choćby 400D. Używane D80-tki mają teraz na Allegro i w komisach kosmiczne ceny i człowiek ma do wyboru D70s i 350D. Jeśli ktoś nie ma jeszcze body chyba szybciej chwyci canona, a szkoda. Ktoś mi wytłumaczy, skąd taka polityka?

moonrage
22-05-2009, 22:16
to że produkcja D80 została dawno zaprzestana nie znaczy że wszystkie wyprodukowane i nie sprzedane aparaty ot tak znikną z powierzchni ziemi, nikt też a tym bardziej Nikon nie zabroni dalszej ich sprzedaży.....

Drakkainen
22-05-2009, 22:18
Ale mi właśnie o produkcje chodzi. Kupić teraz nowe D80 graniczy z cudem. Przeto używki są droższe niż niedawno nówki.

moonrage
22-05-2009, 22:20
kryzys mamy czyż nie? Stąd między innymi wyższe ceny. Nie tylko nowe modele np D90 ale i stare już nie produkowane podrożały, aparaty są jak wino, im starsze tym lepsze ;)

mateo912
22-05-2009, 22:21
Ponieważ d80 mogłoby być konkurencją dla d90. Ktoś jak chce więcej niż d60 a mniej niż d90 kupiłby d80 a teraz nie ma zmiłuj trzeba dozbierać do d90. I kasa się kręci

Dex
22-05-2009, 22:24
I raczej nie przejmują sie tym, że Polakom to sie nie bardzo podoba ;)

Artur_A
22-05-2009, 22:27
A zastanawialiście się kiedyś ile kosztuje utrzymanie linii technologicznej?

moonrage
22-05-2009, 22:32
A zastanawialiście się kiedyś ile kosztuje utrzymanie linii technologicznej?

tu nie chodzi tyle o utrzymanie dotychczasowej linii produkcyjnej, przecież nikt nie będzie produkował do osranej śmierci jednego modelu danego produktu, jakaś ewolucja musi być bo inaczej konkurencja go zostawi w tyle. A marketing to inna kwestia.... lud jak nie dostanie czegoś nowego, to też będzie krzyczał buuu

Macienty
22-05-2009, 22:36
tylko czemu ta ewolucja idzie w kręcenie filmów, obrotowe ekraniki, live viewy(no to od wieeeelkiej biedy mogę zrozumieć jeszcze), kurcze, niektórzy są ortodoksami SLRów i chcą cyfrowej lustrzanki bez wodotrysków... zwłaszcza tak kosztownych wodotrysków..

Dex
22-05-2009, 22:39
To już sie chyba nie da. Za duży postęp a jak sie wpakuje to i owo to lud i tak to kupi bo zbyt dużego pola manerwnu nie będzie miał.

Artur_A
22-05-2009, 22:42
tylko czemu ta ewolucja idzie w kręcenie filmów, obrotowe ekraniki, live viewy(no to od wieeeelkiej biedy mogę zrozumieć jeszcze), kurcze, niektórzy są ortodoksami SLRów i chcą cyfrowej lustrzanki bez wodotrysków... zwłaszcza tak kosztownych wodotrysków..

To akurat, wydaje mi się, rozumiem. Rynek zaawansowanych amatorów jest jednak dość wąski i porządnie nasycony. Dlatego dodaje się bajery i rozszerza krąg nabywców o gadżeciarzy. Nie wydaje mi się, żeby np. D90 bez filmów mógł być tańszy.

redredomega
22-05-2009, 22:42
ale zwróć uwagę że oprócz filmików dostajesz też lepszą matryce :P wszystko idzie do przodu
i potwierdza to każdy użytkownik d80 który wymienił ją na d90...

moonrage
22-05-2009, 22:44

no właśnie bo NOWE nie zawsze znaczy lepsze.... część ludzi to kupi i z uśmiechem od ucha do ucha, inni kupią bo chcą nowy sprzęt z czym się po części zgadzam, i nie będą im te nowości przeszkadzać bo ich nie będą używać jeśli uznają że są im niepotrzebne, a jeszcze inni kupią lub nie ze względu na inne powody. Tak mi się wydaje, co o tym sądzicie?
To trochę tak jak z wojną na megapiksele, kto da więcej, kto da więcej....
Jeszcze wracając to wątku to producenci na pewno wszystkich nie wysłuchają i nie uszczęśliwią ale nowości jakie proponują i wymyślają na pewno znajdą swoich przeciwników jak i zwolenników. Życzę Wam drodzy koledzy i sobie aby ta techniczna ewolucja była z korzyścią dla nas a nie przeciwko nam no i żeby było trochę taniej ;)

redredomega
22-05-2009, 22:53
w końcu czymś te nowe modele muszą się różnić od poprzednich żeby można było znów od tych samych klientów wyciągać kasę... a jak już nie ma bardzo co poprawiać to trzeba coś dodać ;)

Macienty
22-05-2009, 22:54
oczywiście Panowie, macie rację. Aparat to jest produkt jak każdy inny - producent robi go dla zysku, a nie dla szczytnych idei. Tak sobie tylko ubolewam nad kierunkiem zmian, ale wiadomo - jak to mawia Łona - "świat jest pełen filozofów" i każdy ma swoje na ten temat zdanie. Uważam jednakowoż, że d80 (mimo wyskakujących badów na lcd i matrycy ;]) to dobra pucha, która dość szybko zniknęła z rynku. D70 trzymany był chyba dłużej. Nic to, miejmy nadzieję, że w klasie Dxxx Nikon zachwyci, bo chyba zbliża się czas wypuszczenia czegoś świeżego.

tgollob_jamessuchar
22-05-2009, 23:09
(...) D70 trzymany był chyba dłużej. Nic to, miejmy nadzieję, że w klasie Dxxx Nikon zachwyci, bo chyba zbliża się czas wypuszczenia czegoś świeżego.

podobnie w klasie samochodów, nowi następcy pojawiają się coraz częściej, choć model poprzedni wcale nie jest "zabytkiem"
no podobno D400 szykują, ale jeśli będzie to matryca FX no to serdecznie im "podziękuję" za taką nowość... (cena tej nowości swoją drogą, ale szklarnia też do wymiany)

Seeker
23-05-2009, 13:00
"...podobno D400 szykują, ale jeśli będzie to matryca FX..."

Skad takie pomysly?

AMI
23-05-2009, 13:04
Po prostu stosunek ceny do zaoferowanych możliwości D80 jest ciągle tak dobry, że gdybym miał kupić pierwszą lustrzankę teraz a dysponował bym malutką ilością kasy i podchodził bym profesjonalnie do tematu to nie kupił bym nic innego tylko raz jeszcze D80 :)

Pozdrawiam,
AMI

telly
23-05-2009, 13:49
Odkąd pojawiło się D90 produkcja D80-ki ustała. (...) Ale czemu ciągle w sklepach można kupić nowe D60, czy D40?
Bo to jest zupełnie inna półka jakościowa, sprzętowa, a co za tym idzie cenowa. D80 - choć symbol by na to wskazywał - nie jest kontynuatorką D40 czy D60.

Wypuszczając D90 chyba firma nie straciłaby wiele produkując D80 i obniżyła cenę tegoż...
Podejrzewam, że gdyby nadal w sprzedaży były D80, wiele osób, które obecnie decyduje się na D90, kupiłoby jednak D80.
Istotą działania firmy jest przede wszystkim zysk, a dopiero potem zachcianki, czy oczekiwania klientów. Z resztą zysk i zachcianki mają wiele wspólnego, ponieważ to one często wytyczają kierunki rozwoju. Ale niekoniecznie muszą to być zachcianki jednostek. Przecież w tak dużych korporacjach jak np. Nikon decyzji nie podejmuje się intuicyjnie, czy w oparciu o wspomniane zachcianki jednostek. Wszelkie istotne decyzje podejmuje się w oparciu o konkretne badania rynkowe (badania na pewno bardziej solidne niż sondaże przedwyborcze).
Gdyby obniżono cenę D80, na pewno przestałoby się sprzedawać D60. Gdyby utrzymać cenę D80, zablokowałoby to sprzedaż D90.
Myślę, że za taką a nie inna polityką firmy stoi właśnie D60, które zapewne nie sprzedaje się tak dobrze, jak oczekiwano. Stąd albo ktoś dopłaci konkretnie i kupi D90, albo, jak go nie stać, kupi D60.

Używane D80-tki mają teraz na Allegro i w komisach kosmiczne ceny
Ceny na tzw. wolnym rynku kształtuje popyt. Jeżeli takie są ceny to znaczy, że są chętni, by za taką kasę kupić ten sprzęt. Jeśli nie będzie chętnych, ceny spadną.

jumbox
23-05-2009, 14:06
no cóż - poza filmikami (które na moje amatorskie potrzeby nawet się przydają czasem) to pragnę zauwazyć że D90 ma też lepszą matrycę od D80...tak więc ewolucja nie tylko idzie w stronę wodotrysków.

woytec60
23-05-2009, 14:22
Podejrzewam, że gdyby nadal w sprzedaży były D80, wiele osób, które obecnie decyduje się na D90, kupiłoby jednak D80.
Pozwalam sobie wątpić ;)
No chyba, że za pół ceny.

PS
Żeby uprzedzić pytania, miałem D80 i D700, mam D90.

telly
23-05-2009, 14:48
Pozwalam sobie wątpić ;)
No chyba, że za pół ceny.

Nie chodziło mi o obecną cenę D80, tylko o cenę, jaką miało, gdy było w sprzedaży. Wówczas różnica byłaby faktycznie mniej więcej taka, jak woytec60 wskazuje.

SlaWasII
23-05-2009, 16:50
D90 ma też lepszą matrycę od D80...
Nie jest to takie pewne. Poza tym, że ta matryca jest tańsza w produkcji, to jest porównywalna, a niektórzy twierdzą, że gorsza od CCD. IMO z tą wyższością CMOS-a to mit i niczym takim, co by powalało na kolana, się nie różni. Warto też zapoznać się z tym: CCD vs CMOS (http://www.advancedimagingpro.com/print/Advanced-Imaging-Magazine/Component-Integration--CCD-vs-CMOS/1$4502)

PS
A te wszystkie "achy" i "ochy", to zwykły marketing, który miał usprawiedliwić Canona, że używa tańszych rozwiązań od konkurencji.

Najkon
23-05-2009, 17:26
Na poczatku watku padlo zdanie ze obecnie ceny uzywanych D80ek sa wyzsze od nowych w przeszlosci. Ma to zwiazek nie tak z popytem co z stosunkiem kursow walutowych. Importerzy kupuja puchy z azji a te male ludziki lubia tylko euro badz dolary a czesciej dolary. Tak wiec importer musi poniesc podwojne ryzyko walutowe (wymiana zlotowek na dolary i stosunek kursu dolara do ich waluty). Ma to taki sam zwiazek jak z waszymi kredytami hipotecznymi. Poprostu podrozaly nie ze wzgledu na mala podaz lecz ze wzgledu roznic kursowych. Jeszcze pol roku temu euro "kosztowalo" grosze tak jak dolar a obecnie kursy powrocily do dawnego poziomu przez co i Nikosie "podrozaly".

Kolejne generacje aparatow musza posiadac jakas nowa wartosc dodana by klient chcial go kupic. Widac klienci chca z SLRow uczynic standardowe glupolki i robic na auto. Tak nie oszukujmy sie wiekszosc ludzi kupuje lustrzanki bo sa trendy i wypada miec. Nie maja pojecia o zadnych podstawach a ich aparat nigdy nie doswiadcza zadnego innego trybu jak AUTO. Jak widac brakowalo klientom takich gadzetow to i sie w koncu pojawily.
To tak samo jak z autami. kiedys szyby elektryczne dyly super dodatkiem za ktory slono sie doplacalo a dzis sa w standardzie za to xenony czy bixenony sa cool a za pare lat tez beda standardem.

Mnie osobicie boli ze producenci nie dodaja bardziej uzytecznych funkcji z wyzszych modeli jak np liczba punktow AF, uzytecznego ISO, czy ilosci klatek na sekunde. Te parametry pozostaja na prawie tym samym poziomie i znacznie wolniej pojawiaja sie w nizszych modelach. Stary D50 pomimo ze byl skierowany do typowych amatorow posiadal 5 punktow AF a obecnie D60 jego nastepca posiada tylko 3 punkty AF. :/

Ale sie rozpisalem,

Pozdrawiam :)

miazio
23-05-2009, 19:19
D90 to następca D80 a D60 i D40 pewnie jeszcze będą produkowane bo sa przeznaczone dla innego użytkownika mniej awansowanego

tygryso
23-05-2009, 20:18
jeszcze 2 tyg temu szukałem D80 i dosłownie spóźniłem się o tydzień lub dwa. kumpel widział D80 z 18-55 w auchan Rumia za ok 2300 zł może trochę więcej , body było za 1999, oczywiście już następnej parti nie było.

w Euro RTV AGD były w całym kraju 2 wystawowe w Olsztynie i Chojnicach, i w ciągu kilku dni zostały sprzedane, nawet pracownik sklepu sprawdzał w kompie , że jeszcze są, po 2 dniach jak osobiście pojechałem nie było.

tak właśnie tropiłem ostatnie egzemplarze na rynku w sprzedaży sklepowej...

abiele
23-05-2009, 20:21
Nie jest to takie pewne. Poza tym, że ta matryca jest tańsza w produkcji, to jest porównywalna, a niektórzy twierdzą, że gorsza od CCD. IMO z tą wyższością CMOS-a to mit i niczym takim, co by powalało na kolana, się nie różni. Warto też zapoznać się z tym: CCD vs CMOS (http://www.advancedimagingpro.com/print/Advanced-Imaging-Magazine/Component-Integration--CCD-vs-CMOS/1$4502)

PS
A te wszystkie "achy" i "ochy", to zwykły marketing, który miał usprawiedliwić Canona, że używa tańszych rozwiązań od konkurencji.

Czytałeś ten bełkot? Ja, owszem, i nie ma tam nic, co wskazywałoby, że rzeczywiście CCD góruje nad CMOS..

mateo912
23-05-2009, 20:26
CCD vs CMOS nie ma sensu ponieważ jedno ma coś czego nie ma drugie i na odwrót.
W CCD są lepsze kolory za to używalne ISO niskie, a w CMOS kolory są trochę gorsze za to używalne ISO bardzo wysokie.
Taka sama dyskusja dlaczego Boże Narodzeni a nie Wielkanoc

marekm
23-05-2009, 21:18
Porównanie DXO Labs (http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/%28appareil1%29/201%7C0/%28appareil2%29/294%7C0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Nikon/%28brand2%29/Nikon)

Macienty
23-05-2009, 22:41
jumbox - a z ciekawości, zrób fotę na założonym deklu z czasem naświetlania rzędu 3", iso 800 i sprawdź czy nie powyskakiwały hoty/stucki/bady....

Pietern
23-05-2009, 23:01
jumbox - a z ciekawości, zrób fotę na założonym deklu z czasem naświetlania rzędu 3", iso 800 i sprawdź czy nie powyskakiwały hoty/stucki/bady....

A jeżeli nie powyskakiwały, to co, puszkę mam wyrzucić? :mrgreen:
Piotr

Macienty
23-05-2009, 23:13
żarcik, he-he.

chciałbym zobaczyć, uświadczyć, przekonać się jaka jest rzeczywiście przewaga jednej technologii nad drugą, ale nie od strony fizyki teoretycznej, tylko organoleptycznej praktyki użytkownika.

velaskez
24-05-2009, 03:22
Ale biadolicie nad tym D80, był tani było kupować. Teraz będą płacz i lamenty przez następne x lat.
Kto ma ten ma, koniec produkcji i tyle. Kto się nie załapał - stoi D90 na półkach.

woytec60
24-05-2009, 08:24
Porównanie DXO Labs (http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/%28appareil1%29/201%7C0/%28appareil2%29/294%7C0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Nikon/%28brand2%29/Nikon)
I plus D300 (http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/(appareil1)/201|0/(appareil2)/294|0/(appareil3)/295|0/(onglet)/0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon/(brand3)/Nikon) ;)

SlaWasII
24-05-2009, 09:17
I plus D300 (http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/(appareil1)/201|0/(appareil2)/294|0/(appareil3)/295|0/(onglet)/0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon/(brand3)/Nikon) ;)
Dobre! :mrgreen:

marekm
24-05-2009, 10:59
D90 rulez ! :mrgreen:

Piotr_
24-05-2009, 11:02
D90 rulez ! :mrgreen:

Spokojnie niedługo pewnie będzie test D5000 wtedy zobaczymy :mrgreen:

A wracając do tematu nie rozumiem tych zachwytów nad D80 przecież on przepala na matrycowym :mrgreen:

woytec60
24-05-2009, 11:40
A wracając do tematu nie rozumiem tych zachwytów nad D80 przecież on przepala na matrycowym :mrgreen:
Ee tam...
Dziś D80 to już jest puszka kultowa a to, że coraz trudniej ją dostać tylko podgrzewa atmosferę ;)

Pindziol
24-05-2009, 15:30
Ja jestem szczęśliwy ponad wszystko, że jeszcze mi się go udało wyrwać (d80) na przełomie stycznia i lutego w Fotojokerze, w zestawie z 50 1,8 za 2100zł; ) dosłownie 2 dni przed podwyżką. Wahałem się czy brać, ale teraz jestem utwierdzony w tym że zrobiłem dobrze, jakbym miał teraz coś kupić to masakra i tyle.