Zobacz pełną wersję : Poradnik fotografia lotnicza by hesja
ufff, wreszcie! :)
wybaczcie ze nie zdjęcia chociaż....
jak się dobrze poprzyglądać to poradnik zawiera ich trochę w sobie (dokładnie 68) :)
wrzucam tu linke, mając na względzie entuzjastów fotografii lotniczej,
ktorzy moze cos w moim poradniku znajda dla siebie z wiedzy co i jak...
Wszak zaczynamy sezon i jest to ostatnia chwila by w teorii sie podszkolic :)
Praktyki juz za moment bedzie az nadto :)
bawiłem się pysznie pisząc toto po nocach i takiej samej zabawy Wam życzę.
Wszystkie uwagi mile widziane :)
FOTOGRAFIA LOTNICZA by hesja (http://www.hesja.pl/?/content/czytaj/air_art/fulltext)
No pięknie Hesja, podziękować. _O_
na zdrowie :)
wyszedlem z zalozenia ze jak ktos chociaz jedna porade wykorzysta to juz bedzie sukces :)
sam tez rozne czytuje i cos tam gdzies tam uszczkne:)
Dobra robota.
Na szybko tak przelecialem tekst- jeszcze raz noca tam wroce.
Tak się ciągle zastanawiam, czy nie byłoby dobrze podać jaki sprzęt polecić początkującemu. W stylu: masz ograniczony budżet polecam to to albo to. Trochę więcej pieniędzy to to i to. Tylko może być to odebrane jako kryptoreklama a tego nie chciałbym . Szczególnie, że sam miałem taki problem dopóki nie kupiłem po długim namyśle n70-300vr za dużo jak dla mnie pieniędzy (bez pomocy forum, bo kupiłem jako jeden z pierwszych i nikt go jeszcze nie znał. To był strzał w 10 jak dla mnie). Można by kolegom tego oszczędzić. Można by było zamiast tego zrobić ankietę/listę gdzie każdy mógłby wpisać czego sam używa i poleca. Oczywiście bez żadnych gwarancji zadowolenia z zakupu.
A poza tym pojawiają się takie pytania na forum: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=99920
Co myślisz?
Mówiłeś, pisałeś i napisałeś. BRAWO.
Dobry tekst, podparty świetnymi fotografiami. Pogratulować wytrwałości i realnego spojrzenia na rzeczywistość.
Pozdrawiam.
ten poradnik z zalozenia ma byc uniwersalny - nie przywiaazany do marki
ale w analizie obiektywow Nikona
wyraznie napisalem ze 70-300VR wg mnie obecnie jest najlepszy z uniwersalnych szkiel Nikona do air_art :)
velaskez
22-05-2009, 21:16
Super, tylko hesja...pierwsza fota po otwarciu i wpadam w kompleksy:D Co to za szkło?! 400/2.8? :?
Władca Pixeli
22-05-2009, 21:20
Super, tylko hesja...pierwsza fota po otwarciu i wpadam w kompleksy:D Co to za szkło?!
Bo cały ten poradnik powstał właśnie po to aby się pochwalić tym obiektywem ;)
wyraznie napisalem ze 70-300VR wg mnie obecnie jest najlepszy z uniwersalnych szkiel Nikona do air_art :)
:) Nie mówię że miałoby być tylko o Nikonie, spotterzy wszystkich marek łaczcie się ;)
velaskez
22-05-2009, 21:34
I wpędzić początkujących w kompleksy:D No i jeszcze jak się biceps napina jak się trzyma 400/2.8+D300...panienki pewnie na to lecą:mrgreen:
Super poradnik, czas w końcu zanabyć 70-300VR;)
Super, tylko hesja...pierwsza fota po otwarciu i wpadam w kompleksy:D Co to za szkło?! 400/2.8? :?
co do szkła to zgadłeś valaskez, z tym że owszem jest ono boskie i widziałem w wykonaniu hesji we współpracy z tym szkłem takie foty że głowa mała a i 100% crop rozwalał, ... ale prawdą jest również że widzałem w wykonaniu hesji we współpracy ze staruszkiem 70-300 AF ED też takie foty że głowa mała .... zreszta nawet w tym artykule cosik i z takiego "amatorskiego" zestawu jest i jest bardzo na tak.
No Sławek, super tekst choc czytałem go na szybko, dokładna lektura później w nocy :)
a co najważniejsze to widzę że stałem sie sławny ;) :) ... tantiemami się jakoś podzielimy ;) :mrgreen:
nieeee
poczytaj o pracy w PS :)
to lekko przerobiony 55-200 :D
a co najważniejsze to widzę że stałem sie sławny ;) :) ... tantiemami się jakoś podzielimy ;) :mrgreen:
no kozica squad z axalp: bezcenne :D
ale juz sie nie powtorzy bo Golden popracowal nad kondycja i w 2008 zasuwal jak motorek :D
aaa tam Władco :) to szkło było pożyczone z Nikon Polska :) więc co tu się chwalić nie swoim?
moje jest deczko lżejsze ale... o 100 dłuższe :P
Materiał super, przebrnąłem przez całość, ale trzeba będzie jeszcze nie raz do niego wrócić.
Materiał super, przebrnąłem przez całość, ale trzeba będzie jeszcze nie raz do niego wrócić.
wilku, tym bardziej ze jestes wymieniony jako... rokujący :mrgreen:
a Austria sie na bogato szykuje, na bogato! /nowe maszyny na ich stronie sa/ :)
Piekna robota... chetnie bym pofocil jakies latajace bestie (w koncu focilem dlugo pierzaki) ale gdzie ja tam... do tarcia chrzanu co najwyzej...
wilku, tym bardziej ze Jestes wymieniony jako... rokujący :mrgreen:
a Austria sie na bogato szykuje, na bogato! /nowe maszyny na ich stronie sa/ :)
Dlatego tym bardziej czytałem z ciekawością - dla mnie to nowość będzie, ale nauczycieli będę miał zacnych:)
Góraszka i Austria to będzie debiut, już się nie mogę doczekać.
Napisany przez Lotniczego świra :) z punktu widzenia świra, o świrach i dla przyszłych świrów. Czego, można więcej chcieć :D Kawał dobrej roboty.
Czego, można więcej chcieć :D .
aby "normalni" to zrozumieli ... tzn nie uznawali nas za "nienormalnych" ... a o to ciężko jak przy tym moim ostatnim wyjeździe ze Slawciem do Belgii mówiłem ze będę jechał jakieś 12 godzin busem po to aby pofocic jakieś samoloty i potem znowu 12 godzin będę sie tłukł busem spowrotem czyli około 36 godzin na nogach lub na d... w busie to na bank za normalnego mnie nie uznawali ...
to na bank za normalnego mnie nie uznawali ...
no ale bynajmniej masz wypasione fotki jak my wszyscy rok temu ze strzały i ZLOTu :D
dziękuję bardzo za ten poradnik! na pewno przyda się przed Góraszką, pierwszy raz testując swe umiejętności.
hihi. a jutro na lotnisko polować na antki. :)
pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. :)
aby "normalni" to zrozumieli ... tzn nie uznawali nas za "nienormalnych" ... a o to ciężko jak przy tym moim ostatnim wyjeździe ze Slawciem do Belgii mówiłem ze będę jechał jakieś 12 godzin busem po to aby pofocic jakieś samoloty i potem znowu 12 godzin będę sie tłukł busem spowrotem czyli około 36 godzin na nogach lub na d... w busie to na bank za normalnego mnie nie uznawali ...
Siedząc na forum do 23.., też do normalnych nie należymy, ale to jest właśnie to:)
Czytałem dziś do kawy w robocie:) Nawet jestem na focie drabiniaków z Brna:) Cieszę się że udało CI się zebrać kilka lat doświadczenia w mini poradniku, na bank się przyda - ja atakuję KADROWANIE;)
:) poprawiłem linke dyziek :)
az jestem ciekawy ze jeszcze nikt mi nie doklada za "przerabianie rzeczywistosci" :D
Nie ma jak esencja tego co robimy... Idealna sprawa na otwarcie air-art :)
jarzab11
23-05-2009, 10:22
świetna robota, miło się czyta, garść bardzo przydatnych informacji :)
Jacenty Z.
23-05-2009, 11:06
az jestem ciekawy ze jeszcze nikt mi nie doklada za "przerabianie rzeczywistosci" :D
Faktycznie, z tym dorabianiem skrzydła w F-18, to bardzo nieładnie;-)
Tym bardziej, że duża część z zamieszczonych przez Ciebie fotek w moich oczach jawi się jako wybitne. Szczególnie zainteresował mnie startujący "tygrysi" Hornet, doskonale komponujący się na tle pięknych szwajcarskich lasów (pewnie mają dużo bukowiny, tak jak u nas w Pieninach), dramatyczne niebo z wizyty Thunderbirds w Polsce, zdjęcia z Axalp pod światło i moja pierwsza "młodzieńcza miłość" - F-4 Phantom [czy ktoś powiedział, że fotografia lotnicza zawsze musi być przerażająco dosłowna?:-)].
Jednocześnie zdradzasz mi powody, czemu dałem sobie spokój z regularną fotografią lotniczą: brak zasobów na inwestycje w bardziej "wypasiony" sprzęt, determinacji i cierpliwości do znajdowania dostępu w sfery "tylko dla wybrańców" - no i powiązany z tym brak kreatywności - w wyniku czego moje kolekcje zdjęć spod dwóch lotnisk stały się nieco nudnawym zbiorem bardzo podobnych kadrów na wciąż tym samym tle...
To coś takiego, jak mówił kiedyś Arnold Schwarzenegger o swojej karierze kulturysty - albo się tym żyje, i wszystko inne odstawia na bok - albo niewiele z tego będzie.
:) poprawiłem linke dyziek :)
bardzo bym sie zdziwił gdyby tak było - to co zrobiłes to pełna perfekcja :-D szczerze gratuluję
Doskonaly tekst : co, gdzie i jak. I, w dodatku, napisany "dla ludzi". Gratulacje.
P.S. Co to jest "rzeczywistosc" ?
Jacku jest duzo racji w tym co piszesz ale nie do konca
wejdz na moja strone hesja.pl do Lotnictwa
i zobacz od ktorego roku sa zdjecia
byl zenit
byl olympus IS200
byl D70 z 70-300D ED
i nie bylo ani PRESS ani NKP
a zdjecia ot z tlumu czy to w Goraszce czy w Radomiu i innych
mozna po prostu dobrze sie bawiac i kochac to co sie robi jakies wyniki tez miec
przez baaardzo dlugi czas na pokazy jezdzilem z zestawem D70 + 70-300D ED
i patrzylem na tych wszystkich profi z dlugimi lufami
patrzylem na nich z... usmiechem :) bo wiedzialem ze moje zdjecia beda mi sie podobac, bo sie bawilem
i robilem co sie da tym co mialem dla funu
pozniej na plfoto i innych i oni i ja wrzucalismy zdjecia
juz nie bylo widac roznicy w sprzecie bo pwoedzmy sobie szczerze
zblizenia maszyn nie sa jakies strasznie podniecajace
podobnie PRESS... co Ci to daje?
ze mozesz focic maszyny na lub nad pasem bez balonika czy dziecka na karku przed soba?
ale z tych zdjec tez nie ma szalu bo i tak najlepsze sa w powietrzu :)
tak wiec... pokazy lotnicze to super sprawa dla wszystkich
bo kazdy ma "rownie" blisko do sceny :)
PS. No chyba ze masz press w Brnie
tam sie stoj ZA HERKULESEM I NIE WIDAC NIC hihi :)
P.S. Co to jest "rzeczywistosc" ?
dobre pytanie, zawsze sie nad tym zastanawiam
kiedys moje przemyslenia spisalem, poczytaj moze znajdziesz odpowiedz:
Rzeczywistość (http://www.hesja.pl/?/content/czytaj/rzeczywistosc/fulltext)
dobre pytanie, zawsze sie nad tym zastanawiam
kiedys moje przemyslenia spisalem, poczytaj moze znajdziesz odpowiedz:
Rzeczywistość (http://www.hesja.pl/?/content/czytaj/rzeczywistosc/fulltext)
Pytanie mialo byc troche prowokacyjne. Co do poprawiania rzeczywistosci (fotograficznej) mysle, ze sie rozumiemy :-D.
Tekst mi sie podoba. Nie minales sie z powolaniem ?
Nie minales sie z powolaniem ?
Nie widzę Hesji w roli Kleryka............:)
Nie widzę Hesji w roli Kleryka............:)
Musze przyznac, ze mialem na mysli raczej pisanie niz duszpasterstwo. Ale jakby tak sie blizej przyjzec, to kto wie ... jest w tym wszystkim w koncu sporo pasji :)
michaelsoncam
24-05-2009, 05:58
Dzieki Hesja.
Widac ze to Twoja prawdziwa pasja. Teorie poparte 1000% praktyka. Tak trzymac.
Pozdrawiam Michal.
Jacenty Z.
24-05-2009, 11:41
Dzięki, Sławku, za odniesienie się do mojego skromnego postu.
Czasem mam jeszcze wrażenie, że dobrze jest, gdy organizatorzy wiedzą o co w tym wszystkim chodzi - nie tak jak Dowództwo Wojsk Lotniczych, które w tym roku pewnie znowu "położy" święto 1 ELT. pod Mińskiem Maz., robiąc z tego kolejny "piknik piwny z lotami widokowymi":-( A przecież w czasach dążenia do armii zawodowej trudno o lepszą formę promocji... Gdy nie ma samolotów, nie ma fotografii lotniczej.
Witam. Po powtórnym przeczytaniu Twego poradnika brakuje mi trochę słów o bezpieczeństwie i zachowaniu na lotniskach i pokazach.
Na pokazach jest tysiące ludzi fascynatów lotnictwa, jak również iluś tam amatorów cudzego sprzętu........
Torbę czy plecak nie kładziemy z tyłu............
Fotografowanie samolotów odrzutowych od tyłu przygotowywanych do odpalenia( w Radomiu gościu stał za Alką którą mieli właśnie odpalać....)
W Brnie Herkules podjechał blisko barierek i myślałem że roztrzaska nim śmigło.
Zresztą wiesz co mam namyśli i podobnych spostrzeżeń jest bez liku.
To dla tych co załapią bakcyla fotografii lotniczej i nie zawsze najważniejsze jest patrzenie w niebo.
Pozdrawiam Ja.
Mam pytanie.
Czy nikt nie uzywa (w rozsadnych granicach) funkcji Auto ISO ? Przyklad : pochmurne niebo, chce sie zachowac optymalna dla szkla przyslone i leci obiekt z napedem smiglowym.
A przecież w czasach dążenia do armii zawodowej trudno o lepszą formę promocji... Gdy nie ma samolotów, nie ma fotografii lotniczej.
ooo i tu masz rację, np podczas tego naszego ostatniego wypadu do Belgi to Spotters day był dodatkiem do ćwiczeń ale dla organizatorów czyly Lotnictwa Belgijskiego jednym z głównych celów to była promocja lotnictwa wśród młodzieży i tak na impreze zwozili autokarami licealistów ze szkół i promowali wstepowanie do armii a konkretnie do lotnictwa, młodzież miała nawet wiecej atrakcji niż spotterzy
to tak OT bo nie w temacie sorry.
Jacek, MarS, 100% racji
bo w MM nie bedzie prawdopodobnie latalo nic :///
Hlynur, nawet zaczalem o tym pisac ale przestalem
bo ja chcialem bardziej o takich uwagach dot. samego fotografowania
a te o ktorych Ty piszesz to bardziej uwagi do ochrony i obslugi lotniska
myslalem o zasadach wspolnego fotografowania
ale ze dwie byly wazne a reszta to... nuuudy :)
Paweł92 Auto ISO pewnie ma jakis sens
ja jednak wole w kazdej chwili wiedziec na jakim ISO jade
jak bede mial D3 to pewnie sie auto iso bac nie bede...
teraz sie boje :)
velaskez
24-05-2009, 19:25
500VR...to teraz nic tylko się pójdę schować.
a czemuz to? :)
kazdym szklem zrobisz lub zadnym nie zrobisz jak...
bedzie/nie bedzie OKO :)
... po przeczytaniu poradnika , do ust lgnie slowo
|Szacunek:)
...
Paweł92 Auto ISO pewnie ma jakis sens
ja jednak wole w kazdej chwili wiedziec na jakim ISO jade
jak bede mial D3 to pewnie sie auto iso bac nie bede...
teraz sie boje :)
Uzywam glownie D200 (DX ma swoje zalety przy teleobiektywach :)) i blokuje zakres dopuszczalnych wartosci ISO. Naturalnie w warunkach, ktore opisalem.
no to szału na wyzszym ISO niestety tez nie masz
ja sie boje w D300
wlasnie przeczytalem... swietnie podany kawal wiedzy... dobra robota...
co do AutoISO to tak jak pisze hesja, podstawowy wyznacznik to to, jaka jakosc jestesmy w stanie zaakceptowac... osobiscie tez nie uzywam... poza sytuacjami, gdy ide na impreze rodzinna
i ustawiam P oraz AutoISO i puszczam aparat miedzy ludzi :)
natomiast jesli kwestie jakosci mamy obcykana, to taki hint, ze nawet fajniej i wygodniej od trybow A czy S uzywa sie AutoISO w trybie M(anual)... cala zabawa wowczas wyglada tak, za zarowno czas jak i przeslone zadajemy puszce pokretlami, a prawidlowa ekspozycja wykonywana jest poprzez zmiane/dobor wartosci ISO przez puszke, gdzie graniczna wartoscia jest taka ustawiona w menu jako max dla tej opcji... ma to te zalete, ze w przeciwienstwie do AutoISO w trybie A np., ze mozemy kontrolowac od razu pod reka pokretlami, bez wlazenia do menu, oba parametry zwiazane z ekspozycja... de facto robi nam sie z puszki wowczas taki automatyczny manual... czas i ekspozycje ustawiamy sami, ale aparat i tak naswietla po swojemu :)
Niby oczywiste oczywistości, ale właśnie dobrze napisane i usystematyzowane.
Choć nie myślałem że program "A" jest u Ciebie dominujący.
Wykład o "oku" - wspaniały.
...
natomiast jesli kwestie jakosci mamy obcykana, to taki hint, ze nawet fajniej i wygodniej od trybow A czy S uzywa sie AutoISO w trybie M(anual)... cala zabawa wowczas wyglada tak, za zarowno czas jak i przeslone zadajemy puszce pokretlami, a prawidlowa ekspozycja wykonywana jest poprzez zmiane/dobor wartosci ISO przez puszke, gdzie graniczna wartoscia jest taka ustawiona w menu jako max dla tej opcji... ma to te zalete, ze w przeciwienstwie do AutoISO w trybie A np., ze mozemy kontrolowac od razu pod reka pokretlami, bez wlazenia do menu, oba parametry zwiazane z ekspozycja... de facto robi nam sie z puszki wowczas taki automatyczny manual... czas i ekspozycje ustawiamy sami, ale aparat i tak naswietla po swojemu :)
Dokladnie to mialem na mysli : Auto ISO plus Manual plus korekcja ekspozycji (jezeli potrzeba).
Krzychu pelna zgoda :) auto iso + manual... bajeczka ;)
ale... przy przy duzych iso w naszych puszkach robi sie troche niefajnie
i zeby nie bylo ze cos sugeruje
chodzi o to ze... ja nie lubie duzych szumow :)
ale sa tacy co lubia i pelny szacun :) /tompac na przyklad/
Do poradnika dorwałem się dopiero wczoraj a dziś doczytałem go do końca.
Cieszę się, że piszesz otwartym tekstem o tych wszystkich aspektach, które przez ostatni rok studiowałem w większości pod Twoim okiem i z przyjemnością potraktowałem poradnik jako przypomnienie wszystkich obowiązujących zasad. Celowo napisałem "wszystkich" ponieważ, kiedy doczytałem do końca towarzyszyło mi uczucie wypełnienia tematu fotografia lotnicza w całości.
Do zobaczenia na lotniskach!
Z całą pewnością świr lotniczy
kurczak :)
hihi :)
opublikowanie poradnika skutkuje :)
wlasnie sie odezwala do mnie Pani, którą w poradniku posądzałem o... LANS!
bardzo przepraszam Panią kontrolerke ruchu lotniczego z Poznania
i bardzo serdecznie, lotniczo pozdrawiam! :)
swoja droga jako czlonek Lans Squadu
uwazam, ze jak kto sie ma czym lansowac... to powinien wrecz to robic!
a nie chowac TO/SIE gdzies w tlumie :)
:-D
No ale skoro foto nadal w poradniku jest to się z Panią chyba dogadałeś :)
w dodatku popieram Twój postulat aby jednak jak sie ma co to sie powinno pokazywać ... np zdjęcia ;) lub inne przymioty
Jacenty Z.
02-06-2009, 21:35
I słusznie, bo jako osoba na służbie ta mile uśmiechnięta Pani powinna nosić zgrzebną sukmanę do pół łydki w kolorze navy blue, pantofelki w stylu "lata '20" i czapkę wyglądającą jak coś, co odpadło od przejeżdżającej ciężarówki (coś a la Sara McKenzie z serialu "JAG") :-D
A że personel ATC czasem "ma urodę i nie waha się jej użyć", to chyba tylko współczuć dodatkowych stresów męskim kontrolerom ruchu lotniczego ;-)
malyandrzejek
03-06-2009, 11:29
Przeczytałem i ja... świetnie napisane! Bardzo przystępnie, beż wchodzenia w niuanse i ekstra!
Jeśli tylko można to chciałbym, żeby więcej było informacji o ustawieniach aparatu przy opisie konkretnego (większości zdjęć) zdjęcia (nie tylko tytuł). Oczywiście tam gdzie to było niezbędne to oczywiście napisałeś (w rozdziale o panoramowaniu, gdzie umieściłeś czas ekspozycji)... Jednak fajnie było by wiedzieć jakie były ustawienia dla pozostałych zdjęć (lubię sobie takie "rzeczy" analizować gdy oglądam fotki - ISO/czas/przesłona)... ale to tylko taka moja sugestia...
Robota na prawdę pierwsza klasa...
p.s. mam nadzieję, że się nie obrazisz, że sobie tekst ściągnąłem na kompa, tak dla archiwizacji. (poza tym może jakaś wersja pdf by się przydała, tak żeby móc to "rozpowszechniać", oczywiście jeśli tylko autor wyraża zgodę)
pzdr. Mały
no muszę powiedzieć ze fotki są bombowe
Jeśli tylko można to chciałbym, żeby więcej było informacji o ustawieniach aparatu przy opisie konkretnego (większości zdjęć) zdjęcia (nie tylko tytuł). Oczywiście tam gdzie to było niezbędne to oczywiście napisałeś (w rozdziale o panoramowaniu, gdzie umieściłeś czas ekspozycji)... Jednak fajnie było by wiedzieć jakie były ustawienia dla pozostałych zdjęć (lubię sobie takie "rzeczy" analizować gdy oglądam fotki - ISO/czas/przesłona)... ale to tylko taka moja sugestia...
Robota na prawdę pierwsza klasa...
p.s. mam nadzieję, że się nie obrazisz, że sobie tekst ściągnąłem na kompa, tak dla archiwizacji. (poza tym może jakaś wersja pdf by się przydała, tak żeby móc to "rozpowszechniać", oczywiście jeśli tylko autor wyraża zgodę)
pzdr. Mały
co do ustawień to pewnie to zrobie bo sam lubie analizowac
pdf sie tworzy bo czekam na ostateczna poprawe gramatyczno-stylistyczno-ortograficzo-interpunkcyjną :)
dziś poradnik przekroczyl 1000 unikalnych wejsc wiec... jest niezle :)
Jacenty Z.
09-06-2009, 22:38
Po przeczytaniu (wybiórczym nieco) poradnika mam pewien nierozwiązywalny zdawałoby się dylemat:
Do fotografowania samolotów z napędem śmigłowym i wiropłatów zalecane są czasy naświetlania 1/125 s, 1/160 s, 1/250 s itp. Wszystko celem uchronienia wirników i śmigieł przed zamrożeniem.
Natomiast jak te zasady zastosować przy długich obiektywach (300...500 mm)??? :-(
Ogólna zasada mówi, że aby nie poruszyć zdjęcia należy stosować czas naświetlania równy odwrotności ekwiwalentu ogniskowej na pełnej klatce (na niepełnej klatce APS-C jest to ogniskowa nominalna razy 1,5).
Tak więc mamy:
- 300 mm -> ekwiwalent 450 mm -> czas naświetlania 1/400...1/500 s,
- 400 mm -> ekwiwalent 600 mm -> czas naświetlania 1/500...1/640 s,
- 500 mm -> ekwiwalent 750 mm -> czas naświetlania 1/640...1/800 s.
Oczywiście, jest też stabilizacja, która w praktyce pozwala zjechać z czasami o np. 2 EV - czyli z 1/500 na 1/125 s. Ale nie wszystkie obiektywy ją mają...
Co więc zostaje nam w takim wypadku: Tylko panoramowanie? Czy też statyw (monopod?) i wyłapanie momentu zatrzymania statku powietrznego podczas kołowania?...
Weterani, doradźcie proszę :-)
nie jestem weteranem, 500 mm nie mialem ale z 300 bez problemu dało się zrobić zdjęcie przy zalecanym 1/250.
co do 500 mm to chyba pozostaje trening, trening i jeszcze raz trening.
ufff, wreszcie! :)
wybaczcie ze nie zdjęcia chociaż....
[...]
takiej samej zabawy Wam życzę.
Wszystkie uwagi mile widziane :)
FOTOGRAFIA LOTNICZA by hesja (http://www.hesja.pl/?/content/czytaj/air_art/fulltext)
Bardzo dziekuje, za znakomita teorie okraszona przepieknymi zdjeciami praktycznymi :-D Przed Goraszka nie zdazylem przeczytac - kolega podeslal mi link, dopiero jak zobaczyl moje gnioty wlasnie z tego Pikniku i sie przerazil :mrgreen: Ale za to bedzie jak znalazl na Radom :mrgreen:
Jacku tak jak pisał mirro
z kazdym szklem po prostu trzeba poeksperymerntowac i samemu sie nauczyc danym egz. robic zdjecia w przenajrozniejszych przypadkach
Po przeczytaniu (wybiórczym nieco) poradnika mam pewien nierozwiązywalny zdawałoby się dylemat:
Do fotografowania samolotów z napędem śmigłowym i wiropłatów zalecane są czasy naświetlania 1/125 s, 1/160 s, 1/250 s itp. Wszystko celem uchronienia wirników i śmigieł przed zamrożeniem.
Natomiast jak te zasady zastosować przy długich obiektywach (300...500 mm)??? :-(
Ogólna zasada mówi, że aby nie poruszyć zdjęcia należy stosować czas naświetlania równy odwrotności ekwiwalentu ogniskowej na pełnej klatce (na niepełnej klatce APS-C jest to ogniskowa nominalna razy 1,5).
Tak więc mamy:
- 300 mm -> ekwiwalent 450 mm -> czas naświetlania 1/400...1/500 s,
- 400 mm -> ekwiwalent 600 mm -> czas naświetlania 1/500...1/640 s,
- 500 mm -> ekwiwalent 750 mm -> czas naświetlania 1/640...1/800 s.
Oczywiście, jest też stabilizacja, która w praktyce pozwala zjechać z czasami o np. 2 EV - czyli z 1/500 na 1/125 s. Ale nie wszystkie obiektywy ją mają...
Co więc zostaje nam w takim wypadku: Tylko panoramowanie? Czy też statyw (monopod?) i wyłapanie momentu zatrzymania statku powietrznego podczas kołowania?...
Weterani, doradźcie proszę :-)
Witam.
Przeliczanie ekwiwalentu nie ma sensu.
To kwestia organoleptycznego wyczucia :) i szczęścia po troszku.
Ostatnio eksperymentowałem przy jednorurowcu z czasem 1/16....1/25 wiem że przesadziłem ale efekt wyszedł niespodziewany.
Kwestia czasu i przysłony to ciągła walka o przetrwanie.
Trzeba ileś fotek zepsuć by załapać sens lawirowania między czasami.
Pozdrawiam i powodzenia.
Jacenty Z.
10-06-2009, 22:29
Dzięki za odpowiedzi. Cóż, będę więc próbował:-) Robienia zdjęć ze statywu i tak w większości przypadków nie znoszę, więc tą opcję i tak zawsze rozważam na samym końcu;-)
No i wreszcie przeczytałem całość. Pierwszy akapit niezmiernie ważny, bo wszytsko Hesja napisał pod siebie :) Ale i tak znaleźć można dużo cennych wskazówek. Osobiście po kilku latach rozbienia tzw. spotterskich, choć to dosyć szerokie pojęcie, przestawiam się na inny rodzaj ujęć. Ale dla celów historycznych (rejestracje, malowania), spotterskie to podstawa.
KS
Poradnik przeczytala takze Kobieta mojego zycia. Podsumowala calosc : "Bardzo pouczajace i doskonale napisane. Prosze mi kupic tego Nikkora 70-300".
Slawek, litosci ... Nie wpadnij na pomysl, aby w kolenym wydaniu poradnika zasugerawac np. ze najlepiej na lotnicze imprezy dojechac terenowym samochodem albo doleciec avionetka :-D
Pawel92- będzie errata do poradnika. A tam nowa znajoma/znajomy podnosi rangę wykonywanych zdjęć.........
Pawel92- będzie errata do poradnika. A tam nowa znajoma/znajomy podnosi rangę wykonywanych zdjęć.........
Czyzbym, jakas glupote palnal :( ?
Czyzbym, jakas glupote palnal :( ?
chyba nie bo mysle ze lechowi chodzi o 500-tke
ale to ja sobie tylko tak mysle
Szukałem w zasadzie czegoś o fotografowaniu "z samolotu" i tak natrafiłem na ten tekst. Z ziemi próbowałem swoich sił trzy razy w Radomiu i pierwszy raz padło dwie kolejne moje wizyty albo tuż przed wypadkiem albo tuż po. Może w tym roku, bogatszy o wiedzę którą tu przeczytałem uda mi się coś pofocić ...