Zobacz pełną wersję : Kalibracja drukarki. Gdzie?
Witam,
Chcę skalibrować drukarkę pod konkretny papier oraz tusze. Zastanawiam się gdzie wysłać wydruk i z iloma polami. Czy różnica pomiędzy 288 a 918 jest bardzo zauważalna w typowych warunkach? Kalibrował już ktoś z Was i ma w tym temacie jakieś doświadczenia?
Drukarka Epson R285 na tuszach http://allegro.pl/item631756136_t0801_806_epson_stylus_ph_r285_rx585 _rx685_6_szt.html
Może ktoś z kolegów na forum posiada odpowiedni sprzęt i chciałby zarobić?
Przyłączam się do zapytania. Tez szukam zdalnej kalibracji do epsona 1400 + zestaw tuszy i konkretny papier.
wyślij PW do kolegi Czornyj
wyślij PW do kolegi Czornyj
Właśnie ustalamy szczegóły :-)
Jestem już po zakończonej, udanej, transakcji z kolegą Czornyj, którego mogę z czystym sumieniem polecić każdemu kto ma problem z poprawnymi kolorami na wydrukach. Dzięki profilom i pomocy z kalibracją monitora nareszcie widzę to samo na monitorze i papierze :D
Jeszcze raz dzięki Czornyj!
maciek.evo
07-06-2009, 21:57
można wiedzieć na czym taka kalibracja polega, jak przebiega i czy da się coś poprawić w canonie IP4500? :)
wasilewskipiotr
08-06-2009, 01:52
Cytat CZORNYJ-a
Wykonanie profilu polega na zeskanowaniu wzorców za pomocą spektrofotometru - bardzo czułego urządzenia analizującego widmo próbki barwnej, a następnie obliczenie profilu na podstawie uzyskanych wyników pomiarów.
Łopatologicznie rzecz ujmując wykonuję mapę barw drukarki, dzięki której wszystkie barwy będą odpowiednio skorygowane. Nietrudno sobie zatem wyobrazić, że ciężko byłoby wykonać ręczną korektę zdjęcia dla 1728 kolorów. Szanse na to, że trafi się na profil odpowiadający charakterystyce naszego urządzenia są żadne - musiałby to być po prostu dokładnie profil wykonany dla kombinacji naszego modelu drukarki, z naszymi tuszami i z naszym papierem.
to tylko tak zeby oszczedzic mu pisania tego samego a z tego co wiem mozna to zrobic bezproblemowo kontaktujac sie z nim
maciek.evo
08-06-2009, 14:32
ok, dzięki :)