Zobacz pełną wersję : brak sterowania punktami af w d300
witam,
czy spotkał się ktoś z usterką polegającą na braku mozliwości wyboru pola AF? Niezależnie od ustawień, aparat pokazuje centralne pole focusa. Nie ma mozliwości jego zmiany. Dedykowane kółko z tyłu pyuszki działa - w menu można sie bezproblemowo poruszać. Gdyby ktoś miał podobne doświadczenie, prosze się podzielić. dzięki i pozdrawiam
Krzyś
Czy nie zablokowałeś sobie sam możliwości wyboru punktu AF? Sprawdź, czy przełącznik przy dżojstiku nie jest czasami w pozycji L - lock.
Polecam sprawdzenie tego o czym napisał fushiro.
Ostatnio miałem taki sam problem :) Dałem komuś do reki swoją puszkę i później tak jak ty miałem aktywny tylko środkowy punkt AF. Trochę czasu zajęło mi rozwiązanie problemu. Jak sie nie używa tego przełącznika to sie zapomina że coś takiego istnieje :)
panowie,
wrócę do domu i sprawdzę. ale wróży dobrze. dziękuje bardzo - napiszę co i jak. podzrawiam
wasilewskipiotr
22-05-2009, 18:37
na 99 proc zablokowales mozliwosc zmiany pol wiec bez obaw
mialem to samo :D
Michał Jędrak
22-05-2009, 18:52
Dokładnie jak piszą poprzednicy. W nowszych lustrzankach nikona blokada joysticka to nie chamskie wyłączenie jego przycisków, lecz blokada programowa. Podczas przeglądania zdjęć wszystko działa, ale podczas robienia zdjęć jest blokada.
Panowie, chylę czoła. Ktoś mi to przełączył i nie powiedział. Przełączyłem z powrotem i wszystko jest ok. Dzięki za wskazanie drogi do rozwiązania problemu. Już byłem zdecydowany wysłać do serwisu...
Problem tylko jest taki, że tylko ja obsługuję aparat....., więc już wiem, kto to był...:)