Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] pierwsze koty za ploty :) - Torun
To jest moj pierwszy post - witam serdecznie i mam nadzieje ze nie ostatni - poniewaz jak wszystko w zyciu potrzebuje nauki i doswiadczenia jak mawia przyslowie "na co sprzetu kupa jak fotograf dupa".
Wiec prosze o opinie - zdjecie pochodzi z mojej pierwszej sesji. Pierwszy raz robie zdjecia lustrzanka bo od czegos nalezy zaczac. Bede wdzieczny za kazde slowa. Milego dnia dla wszystkich.
ps. pisze bez polskich znakow - bo nie korzystam z polskiej klawiatury, wiec prosze o zrozumienie
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img20.imageshack.us/img20/1237/dsc0038y.jpg)
AlieN_dwa
22-05-2009, 12:18
Urzekła mnie czerwień tulipanów i sposób pokazania tego wszystkiego. Może niepotrzebnie aż tyle tej prawej strony kadru, ale jak na początek to mistrzostwo. Takie jest moje skromne zdanie :)
dzieki bardzo - licze na dalsze slowa
No ma coś w sobie... Ale nie powala mz...
Ale prosze o inne opinie - co moglem bardziej ujac, moze kadr inny ujecie, moze jakis sposob na szybkie wybranie kadru - wiem wiem sa podreczniki, a ja chcialbym cos z "zycia wziete" uslyszec. No nie mowcie ze jak na newbie to zdjecie jest "dobre" bo bede zdziwiony ale i zadowolony.
Po pierwsze - kadrowanie niby jest tu jakaś świeżość, innowacyjność, ale ucięty pomnik kosztem bałaganu z prawej strony... nie bardzo...
Kolorki - lubię takie zgaszone, nieprzesaturyzowane, ale jakoś te tulipany ni jak mają sie do tematu Torun... No chyba, że ja się nie znam i ulegam jakimś stereotypom (Toruń Kopernik, pierniki) tulipany (Holandia)... itd...
Nieba też brak i w ogóle góra jakaś pozbawiona wyrazu...
Ale prosze o inne opinie - co moglem bardziej ujac, moze kadr inny ujecie, moze jakis sposob na szybkie wybranie kadru - ...
Najlepszy sposob na szybkie wybranie kadru....popros kolege, niech strzeli do ciebie z wiatrówki, a ty postaraj sie umieścic srut w mocnym punkcie fotografii...
Mozna by newbie, to nic złego, ale troche zdrowego rozsądku nie zawadzi.
Kadr to jest obraz, ujęcie, kompozycja...to jest przejaw indywidualnego postrzegania rzeczywistosci i umiejetnosci zamykania jej w płaskim formacie.
To jest sztuka.
Najlepszą radą z zycia jest zastanowienie sie dlaczego chce sie zrobic zdjecie i co sie chce światu na tym zdjeciu pokazać.
Tu chciałes pokazać Kopernika, tulipany, latarnię czy moze dom towarowy ?
Niekoniecznie im wiecej elementów tym lepiej. Lepiej mniej a dobrze, czytelnie, jasno, klarownie...
Poza tym, najpierw cwicz ekspozycje, dąząc do dobrze naswietlonego materiału, a dopiero potem zacznij zabawy z agresywną obróbką.
I na koniec, zatroszcz sie o jakiś kolor, wyraz, finalną estetykę. W końcu zdjecie ma być ładne i sie podobać, czyz nie ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img200.imageshack.us/img200/1237/dsc0038y.jpg)
witold68
22-05-2009, 16:37
Jak na pierwszą sesje to b.dobre, ciekawie skadrowane....
Blasius.G
22-05-2009, 18:03
Po pierwsze - kadrowanie niby jest tu jakaś świeżość, innowacyjność, ale ucięty pomnik kosztem bałaganu z prawej strony... nie bardzo...
Kolorki - lubię takie zgaszone, nieprzesaturyzowane, ale jakoś te tulipany ni jak mają sie do tematu Torun... No chyba, że ja się nie znam i ulegam jakimś stereotypom (Toruń Kopernik, pierniki) tulipany (Holandia)... itd...
Nieba też brak i w ogóle góra jakaś pozbawiona wyrazu...
Kolege zaskocze moze. Co prawda wiadomosc uslyszana w radio, w drodze z pracy, w... mijajacym tygodniu ale chyba nie wyssana z palca. Otoz jeden z najnowszych gatunkow tulipana wyhodowanego w Holandii otrzymal imie naszego astronoma, Mikolaja Kopernika. Nawet w Toruniu odbyla sie uroczystosc nazwania tego kwiatu:)
Zdjecie ma cos w sobie ale jako architektura niezbyt mi sie widzi choc sa jej elementy.
Dziekuje za wszystkie spostrzezenia
mirektoja
26-05-2009, 14:20
blase.g ma 100% racji
"Mikołaj Kopernik to nazwa nowej odmiany tulipana, którą wyhodowano w Holandii.
11 maja odbyły się chrzciny nowego kwiatu; zgodnie z holenderską tradycją został on skropiony szampanem.
Cała ceremonia odbyła się pod pomnikiem Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Na pomysł nazwania tulipana imieniem Kopernika wpadł Robert J. Zandbergen, a zrealizował go hodowca tulipanów Jan Ligthart (obaj Holendrzy). Przyczyna nadania takiej nazwy nie jest zwyczajna, Zandergen dwukrotnie zakochał się w Toruniu - jego żoną została torunianka, spodobało mu się również miasto."
onet.pl
pozdrawiam
Mirek
no i zaczelo sie ;) - jak w polityce kto ma racje :P
prosze nie robic OT, tylko wypowiadac sie na temat zdjecia
Proszę o wyjaśnienie tytułu zdjęcia.
Cóż to są "pierwsze koty" ? Zwrot "za płoty" też jest zagadkowy.
Jestem zdziwiony ze jest to powiedzenie nie znane, ale widac co region to inne obyczaje. Juz tlumacze :)
Pierwsze koty za ploty oznacza, ze zostal wykonany pierwszy ruch, ze ktos sie zdecydowal na pierwszy krok
Zastanawia mnie co z pierwszym ruchem lub z pierwszym krokiem mają "pierwsze koty".
Czym u licha są "pierwsze koty" ? Są to może koty z pierwszego miotu, lub pierwsze koty, które się urodziły w danym regionie ? Czy zwyczajowo wyrzuca się "pierwsze koty" daleko ( nie za jeden) , ale co najmniej za 2 płoty. Pytanie się mnożą, a Twoje wyjaśnienie tak naprawdę nic nie wyjaśnia.
Proszę o wyjaśnienie tytułu zdjęcia.
Cóż to są "pierwsze koty" ? Zwrot "za płoty" też jest zagadkowy.
Proszę - nie kompromituj się.
Proszę - nie kompromituj się.
Gdzieś Ty mnie tu ekonet znalazł. Chciałem trochę wprowadzić "życia".
A, to rozumiem. :)
Ustępuję pola.
Mysle ze nie powinno sie robic wiekszego OT