PDA

Zobacz pełną wersję : D90 elektroniczna skala ekspozycji

Ediface
22-05-2009, 08:58
Witam
Ostatni porównuję mojego D90 z D80, którego miałem wcześniej i pewne rzeczy nie dają mi spokoju, np. elektroniczna skala ekspozycji. W moim korpusie D90 elektroniczna skala ekspozycji jest cały czas wyświetlana w wizjerze przy włączonej zewnętrznej lampie błyskowejwe wszystkich trybach, tj.: P,S,A,M.
W d80 była wyświetlana tylko w trybie M, więc zastanawiam się czy inni użytkownicy też tak mają w swoich D90 jak ja.

Pietern
22-05-2009, 10:04
Dużo toto prądu nie zeżre...:mrgreen:
Nie mogę teraz sprawdzić, ale może to być powiązane z funkcjami jakie masz przypisane do kółek nastawczych.
Piotr

Ediface
22-05-2009, 16:50
Dużo toto prądu nie zeżre...:mrgreen:
Nie mogę teraz sprawdzić, ale może to być powiązane z funkcjami jakie masz przypisane do kółek nastawczych.
Piotr

O prąd mi nie chodzi, nie jest jeszcze taki drogi, żebym na nim tak oszczędzał :mrgreen:
Zastanawia mnie czy to jest normalne w tym modelu.

trud
22-05-2009, 18:31
Witam
W d80 była wyświetlana tylko w trybie M...

Czy to lampa zewnętrzna czy wbudowana to drabinka zawsze jest aktywna niezależnie od programu.
W D90, D80 i wszystkich innych.

Pietern
22-05-2009, 20:43
Czy to lampa zewnętrzna czy wbudowana to drabinka zawsze jest aktywna niezależnie od programu.
W D90, D80 i wszystkich innych.

Ale to nie znaczy, że zawsze jest wyświetlana. Na stałe jest tylko w "M", w innych trybach pojawia się, gdy jest potrzeba, np: gdy kadr jest niedoświetlony.
Piotr

Ediface
22-05-2009, 21:12
Ale to nie znaczy, że zawsze jest wyświetlana. Na stałe jest tylko w "M", w innych trybach pojawia się, gdy jest potrzeba, np: gdy kadr jest niedoświetlony.
Piotr
Dokładnie tak jest jak piszesz, czyli jak jest niedoświetlony lub prześwietlony kadr to się drabinka pojawia. Natomiast w moim D80 pojawia się tylko w trybie M, mowa oczywiście o sytuacji gdy jest włączona lampa wbudowana lub zewnętrzna - bez różnicy.