Zobacz pełną wersję : Czy to normalne w D300?
Witam, zastanawia mnie fakt, że w moim D300 akumulator rozładowuje się całkowicie gdy pozostaje w body przez ok 4 doby bez włączania aparatu, do stanu uniemożliwiającego włączenie. D70 czasem po 2 miesiące leżał w torbie bez włączania i po tym bateria była jak naładowana, a tu lipa, muszę wyciągać za każdym razem baterie z body żeby się nie rozładowała. Myślicie ze to wada mojego aparatu?
Pozdrawiam
Witam, zastanawia mnie fakt, że w moim D300 akumulator rozładowuje się całkowicie gdy pozostaje w body przez ok 4 doby bez włączania aparatu, do stanu uniemożliwiającego włączenie. D70 czasem po 2 miesiące leżał w torbie bez włączania i po tym bateria była jak naładowana, a tu lipa, muszę wyciągać za każdym razem baterie z body żeby się nie rozładowała. Myślicie ze to wada mojego aparatu?
Pozdrawiam
To nie jest normalne. Ale to może być wina akumulatora a nie aparatu. Sprawdź czy tak samo jest z innym akumulatorem.
Sprawdzę ale podejrzewam jednak winę body, bo gdy aku nie jest włożony to trzyma stan naładowania, ale dzięki.
Sprawdzę ale podejrzewam jednak winę body, bo gdy aku nie jest włożony to trzyma stan naładowania, ale dzięki.
Sprawdź czy przypadkiem torba nie jest na tyle ciasna, że naciska na spust migawki. Wówczas nie będzie usypiany układ pomiarowy i tak szybkie wyładowania aku jest jak najbardziej możliwe.
PS. ja też miałem z D300 jedną taką sytuację, kiedy zabrałem na weekendowy wyjazd D300 z pełną baterią ale bez ładowarki i po dojechaniu na miejsce przekonałem się, że aku jest wyładowany...
Jeżeli aparat jest wyłączony, to nie jest to normalne, nie wiem gdzie leży przyczyna, ale na pewno jest to jakaś awaria, body, albo akumulatora. Nie zauważyłem u siebie żadnego ubytku energii, jeżeli body nie jest używane, tzn wiem że jakiś mały to na pewno jest, ale praktycznie bez znaczenia w zwykłym użytkowaniu. Bywało, że body leżało bezczynnie tydzień, albo dwa, a wskaźnik baterii nie wykazywał żadnego ubytku.
mirektoja
27-05-2009, 11:27
Moja bateria może leżeć w body przez dłuższy czas i nie zauważam ubytku energii.