Zobacz pełną wersję : korzysci ze stosowania lens hood'a
mariuszpe
21-05-2009, 22:11
witam,
prosze mi podpowiedziec jakie sa korzysci ze stosowania lens hood'a?
octavarium
21-05-2009, 22:47
Zmniejsza ilość blików i ogólnie światła padającego na przednią soczewkę obiektywu, co może niekiedy również spowodować znaczny spadek kontrastu zdjęcia...
Jednym z zastosowań to zwiekszenie (o długość osłony) poziomu lansu. Należy zwrócić uwagę aby hood był wystarczająco długi a dodatkowo nałożony na obiekty odpowiednich gabarytów (długość najważniejsza). Szczególnie polecane są obiektywy: ze złotym paskiem, białawe, z literką L :)
A druga korzyść to taka korzyść jak noszenia czapki z daszkiem w słoneczny dzień.
metal137
22-05-2009, 00:36
Jednym z zastosowań to zwiekszenie (o długość osłony) poziomu lansu. Należy zwrócić uwagę aby hood był wystarczająco długi a dodatkowo nałożony na obiekty odpowiednich gabarytów (długość najważniejsza). Szczególnie polecane są obiektywy: ze złotym paskiem, białawe, z literką L :)
Dobry tekścior :D
Pzdr
M
velaskez
22-05-2009, 00:48
Zawsze możesz ciepnąć szkło do torby nie martwiąc się, że złapiesz paluchami za przód. Czyli jak jest hood to nie ma capa;)
shadow_alex
22-05-2009, 08:40
...albo takim hoodem przejechać po ścianie:D zamiast przednią soczewką, oczywiście:) IMO, największa zaleta takiego hooda to ochrona soczewki/filtra.
Swoją drogą o ile punkcików wzrasta poziom lansu z osłonką w 24-70 i 70-200, ktoś wyliczał?:D
biniubak
22-05-2009, 09:34
Poziom lansu wzrasta znacząco...
A na poważnie toi podstawową zaletą dla mnie jest ochrona przed przetarciem soczewki, uwaleniem sałatką na imprezach, wypalcowaniem przez ludzi co to nie uważają itp. To jest naprawdę przydatna rzecz.
Przekonaliście mnie, pokonam lenistwo i będę zakładał, a pasek na obiektywie sobie też strzelę... A co?!
Miałem kiedyś Minoltę 50 f1.7 i ona miała osłonę wbudowaną w obiektyw, wyjątkowo proste i wygodne, ale kudy jej było do tulipana?
Piotr
sokrates
22-05-2009, 14:46
w N17-55 zakładanie owszem podbija "profi" wizerunek, ale jak zakładam na 35 1,8 to aż mi wstyd przed samym sobą tak to wygląda żałośnie :-) ale zakładam bo zawsze coś tam więcej ochroni filtr/soczewkę no i promienie boczne wyłapie.
e tam najfajniejsze są do ultrawide od razu widać że jest pro.
Najważniejszą funkcją tulipana jest ochrona obiektywu w momencie, kiedy aparat zaliczy glebę - zazwyczaj upada na obiektyw i wtedy kruchy tulipan spełnia rolę kontrolowanej strefy zgniotu. W ten sposób ocalał np. mój 12-24/4.
Pod względem lansu jest mi wszystko jedno, bo mój D2X z 24-70/2.8 - z osłoną czy bez - wygląda tak oszałamiająco i profesjonalnie, że na jego widok przypadkowo napotkane, piękne kobiety błagają mnie o wykonanie im sesji zdjęciowej.
Pod względem lansu jest mi wszystko jedno, bo mój D2X z 24-70/2.8 - z osłoną czy bez - wygląda tak oszałamiająco i profesjonalnie, że na jego widok przypadkowo napotkane, piękne kobiety błagają mnie o wykonanie im sesji zdjęciowej.
Nuuu... Szacun bracie... :mrgreen:
Piotr
shadow_alex
22-05-2009, 15:30
A sprawdzałeś jaki byłby efekt z Samyangiem 650-1300? :D
jeden plus stosowania hoodow to ochrona szkiel, nie da sie wejsc w krzaki albo miedzy ludzi
bo zawsze jakas galazka nas stuknie w sprzet, albo jakis przypadkowy czlowiek potraci
akurat ta czesc ktora najbardziej wystaje, wtedy jest goraczkowe patrzenie
czy aby napewno nie ma rysy na naszym wspanialym filtrze , a jak jest hood,
to da sie przyjac "na zbrojenie"
krokoo
szymonvader
26-05-2009, 15:10
haha to nastepny raz jak bede pstrykal w krzakach musze pamietac o zalozeniu:P
woytec60
26-05-2009, 16:22
Zakładaj na niego gumkę. Na wszelki wypadek.
Niby uszczelniony ale... :roll:
velaskez
26-05-2009, 17:40
Zakładaj na niego gumkę. Na wszelki wypadek.
Niby uszczelniony ale... :roll:
ROTLF:mrgreen: