Zobacz pełną wersję : "Pajęczyna" w N35-70 2.8D
Witam
Nikkor jak w temacie, w jednej z wewnętrznych grup soczewek nastąpiło najprawdopodobniej rozklejenie.
Widoczna "pajęczynka" oraz odbicie typu masa perłowa w silnym oświetleniu.
Serwis NP nie jest w stanie udzielić odpowiedzi na temat ew. kosztu naprawy !!
Proszą o przesłanie obiektywu to wycenią - 2xkurier + 30 ekspertyza, czyli ok 120PLN
Czy ktoś może robił taką naprawę, a może jesteście w stanie polecić jakąś firmę poza NP ?
Pozdrawiam
kojani
jacek.gold
21-05-2009, 16:23
najprawdopodobniej pleśń ;)
Raczej nie - gdyby to była tylko pajęczynka to też bym się do tego skłaniał.
Ale jest silne odbicie na powierzchni.
jacek.gold
21-05-2009, 16:29
jeżeli będzie to wymiana grupy soczewek to raczej nie warto
może gdybyś znalazł jakiegoś rozbitka ale w NP na pewno zaproponują nowe i koszt będzie pewnie zabójczy
Ja bym nie ryzykował naprawy tylko od razu to wywalił jeśli istnieje tylko nawet niewielkie prawdopodobieństwo grzyba. Na pewno nie po tym co widziałem na jakimś forum, co grzyb zrobił nie tylko z obiektywem ale i MATRYCĄ.
To szkło mam już parę lat i siatka była od zawsze nie powiększała sie ani nie zmieniała kształtu.
Tak na 99% nie jest to grzyb. Jakiś czas temu dopatrzyłem się dodatkowo owych refleksów w świetle odbitym - co jeszcze bardziej przemawia za rozklejeniem soczewek i odbiciu na wartwie nieciągłości.
Ja również skłaniam się do "odpuszczeniu" naprawy - chciałem tylko by NP potwierdził moje przekonanie o braku zasadności naprawy, no i nie chcieli podać ceny ;)
zakwas nie siej zametu
mialem zagrzybiony obiektyw
wyslalem do serwisu
wyczyscili, zatruli i wszystko jest ok.
plis nie pisz legendarnych opowiastek o grzybach ktore wykanczaja sprzet. byl juz o tym watek na forum.
to po prostu jest nieprawda.
z twojej wypowiedzi wynika ze tylko o tym czytales w sieci, a to jednak za malo by udzielac porad w tak jednoznacznym tonie.
pokaz na zdjeciu te pajeczyne albo sprobuj tu. jesli to plesn, grzyb czy cokolwiek co nie wymaga wymiany soczewek to zrobia ci bez problemu
http://www.fotomechanika.pl/Info.htm
przy okazji - to ze sie nie powieksza i nie zmienia ksztaltu o niczym nie swiadczy.
olo
Ja bym nie ryzykował naprawy tylko od razu to wywalił
powiedz gdzie to stanę pod koszem ;)